En frygtindgydende kvinde

Rusland ligger stadig som et kæmpe magtfaktor, dér på kanten af Europa. Gennem min barndom lærte jeg udelukkende at forbinde Ruslands krav om storhed og status som imperium med frygten for Sovjet Unionen. Men Ruslands mystiske magt rækker langt længere bagud.
 
Har man mod på og tid til et digert værk som ‘Katarina den store‘, så er turguiden den Pulitzer-prisbelønnede forfatter Robert K. Massie

Han fører os rundt til Europas hoffer og meget tæt på kvinden, der i begyndelsen var en Sophie, men endte som den mægtige Katarina der i 34 år (fra 1762 til 1794) sad som enehersker over et vældigt russisk rige, der udgjorde en førende magt i Europa.
 
Bogen er et smugkig ind i en anden tid og et tankevækkende kig ind i et andet menneske.
 
Historiske hilsner,
Søren Brinch Vestergaard
Redaktør hos Mofibo

Læs uddraget fra Berlingske her, skrevet af Else Cornelius.

****

I 1743 forled den 14-årige Sophie og hendes mor familiens beskedne fyrstelige hjem i Stettin og rejste til Sankt Petersborg. Den barnløse kejserinde Elisabeth ville skaffe sin nevø Peter en kone og kejserdømmet en arving, og Sophie lød som et godt valg, en køn, synd og uforfærdet pige.


Det sidste var også nødvendigt, for den sygeligt barnagtige Peter var ingen drømmemand. I ægteskabets første ni år rørte han ikke sin kone, men brugte ægtesengen til at stille legetøjssoldater op i. De børn, hun efterhånden fik, havde forskellige andre fædre. Ikke så sært, at da Peter efter Elisabeths død blev kejser, væltede hans kone og hendes folk ham hurtigt og tog magten.


Den utrolige historie om den begavede Sophie, som forstod at sno sig, skiftede navn, sprog og tro, blev mere russisk, end nogen havde forventet og endte som kejserinde Katarina den Store, er fortalt mange gange, men Robert K. Massie breder den ud igen på 624 overmåde udførlige sider. Han har et enormt materiale at bygge på, for Katarina skrev åbenhjertige erindringer, indtil hun blev 29 år, og utallige breve fra hende og de mange magtmennesker omkring hende er bevaret.


De giver et frygtindgydende billede af kejserinde Elisabeth, som alle er med god grund bange for. De afslører kejserhoffets intriger, løgne og hævnaktioner.


De er fulde af detaljer om alt fra kjoler, fødsler og tandudtrækninger til politiske forhandlinger.


Katarina interesserede sig for tidens strømninger, hun blev ven med Voltaire og Diderot, hun havde sans – også økonomisk – for kunst og købte ind i Europa til sine pragtslotte. Men hun fik f.eks. også uddannet læger, oprettet et sygehusvæsen og indført koppevaccinering. Hendes historie er forrygende, og man forstår, at forfattere og filminstruktører bliver ved med at tage den op.


Den første halvdel af Massies biografi er også meget underholdende. Senere blegner Katarina lidt i den europæiske storpolitik, men hun er der selvfølgelig. 
Altid i magtens centrum.
 
Jyllands Posten skriver:
“Robert K. Massies portræt af en af historiens mest magtfulde kvinder, Katarina den store, kommer forbilledligt omkring den magtfulde kvinde og hendes samtid.”
“Hun var en kødeligt anlagt kvinde, og vi møder alle hendes håndgange elskere …”

Læs ‘Katarina den store’ på Mofibo.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s