Bliv fanget af "Jomfrustenen" nu på Mofibo!

Michael Mortimers historie ‘Jomfrustenen‘ handler om Carl Von Linnés elev Daniel Solander finder på en rejse med den berømte Kaptajn Cook en sten med besynderlige egenskaber. Disse egenskaber afsløres kun langsomt for læseren med indskudte kapitler, der fortæller om, hvordan bl.a. en meget troværdig Frank Sinatra til et møde med sin agent i 1993 over telefonen byder på stenen. I et fantastisk kapitel går vi længere tilbage og finder stenen hos den ekstremt excentriske Greta Garbo (eller bare G.). Som tak for hjælpen med videreformidling af informationer om svenske nazistister i de finere kredse under Anden Verdenskrig, får hun nemlig af amerikanske efterretningstjeneste lov at vælge frit i et  kunstantikvariat. Hun vælger to grafiske tryk og en underlig men smuk sten. Det allerførste kapitel, hvor vi møder stenen, er på Solanders rejse med Cook. Det er et fantastisk kapitel, som i sig selv er grund nok til at sørge for, at denne bog bliver filmatiseret: Uden at afsløre noget kan vi sige, at det er farligt og farverigt med kannibaler og kanoner som Indiana Jones krydset med Jack Sparrow. Og det er godt skrevet.

Men den centrale del af handlingen begynder i nutidens Sverige, hvor vi følger den unge studerende Ida, der modtager en besked fra sin mormor, der er forsker og bor i Moskva. Ida skal opbevare et skrin som hun i al hemmelighed skal få overdraget til Nobelprisuddelingen – af en af Nobelprismodtagerne. Men Ida kommer til at sidde til bords med ’fjenden’. Denne aften begynder den hæsblæsende flugt, hvor nye afsløringer venter omkring hvert et hjørne. Det gode er, at Idas reaktioner faktisk er beskrevet troværdigt, og det er altså noget af et kunststykke i en handling med så stort et swung!

Det er kulørt, det er fantastisk, og det er over the top – med ulvejægernes netværk, hemmelige militærbaser fra krigens tid, berømte mennesker fra verdenshistorien flettet ind i handlingen, men det har fremdrift, og det virker. Der er ingen grund til at skamme sig over, at man elsker en god historie, der bare skamløst vil underholde og pirre ens nysgerrighed.

Jeg beundrer de to forfattere (Michael Mortimer er et pseudonym for Daniel Sjölin og Jerker Virdborg) for ambitionen om at bringe eventyret tilbage i en romanform, der når bredt ud. Filmene har været der længe og området Young Adult eller Cross Over bøgerne er også stærkt tilstede i eventyrets ramme. Her får rammen tilført et litterært og videnskabeligt kvalitetsløft, der gør at denne bog rammer meget bredt.

Svenska Dagbladet siger om romanen, at den har et drive som en Dan Brown roman og et historisk og litterært perspektiv som Umberto Eco. Det er ikke helt ved siden af, man kommer faktisk til at tænke på Umberto Eco gennembrudsroman, Rosens navn, plantet i en hæsblæsende nutid.

Et perfekt eventyr til efterårsferien og en god oplevelse at dele og snakke om.

Og husk – det er altid bogvejr i Mofibo, hvis vejret udenfor svigter!

Rigtig god ferie.

Søren Brinch Vestergaard
Redaktør i Mofibo

Presseklip:
“Det er en fantastisk historie med små krøller, der gør bogen til noget særligt.”
Femina ★ ★ ★ ★ ★

Ideen er, med forfatternes egne ord, at genoplive den store, gamle eventyrroman à la Greven af Monte Cristo, En verdensomsejling under havet eller Robinson Crusoe. Et projekt, som – på nogle punkter – faktisk lykkes.
Weekendavisen

Lyt eller læs ‘Jomfrustenen‘ på Mofibo. Her kan du også lytte til andet bind i serien ‘Fossildronningen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s