Historien om skarnsknægten går aldrig af mode

naughtyboy
 

 

Det er over et halvt århundrede siden, Emil fra Lønneberg første gang så dagens lys i Astrid Lindbergs ikoniske børnebøger. Siden er flere litterære ’skarnsknægte’ kommet til, og de kan stadig både underholde og opdrage de yngste. Selvom det efterhånden er mange år siden, den sidste historie om Emil og hans unoder på gården Katholt i Småland blev trykt, så behøver man ikke kigge langt efter den moderne afløser. Både børneserierne ’Villads fra Valby’ og ’Vitello’ har nemlig fået stor succes blandt børn og barnlige sjæle, og fortæller historier, der på en gang er pinlige, uartige og hyle morsomme.

Kim Fupz Aakeson er manden bag Vitello-serien, og han er ikke i tvivl om, hvad der gør fortællingen om den uartige dreng så tidsløs.”Vi har alle sammen været i situationer, vi er mindre stolte af. Det kan jo ske, at man får sagt noget på en uheldig måde, eller kommer til at gøre noget, uden at tænke sig om. Det er en del af livet, og det illustrerer de her bøger. Og så er det jo selvfølgelig rart for børnene, at de kan sidde trygt og sikkert i sofaen, og høre om alle de skarnstreger som Vitello kan finde på, men som de ikke selv kunne drømme om”, siger forfatteren.

Kim Fupz Aakeson peger også på, at mange af historierne har rod i  virkeligheden. Så kan de nemlig hjælpe til med, at forklare nogle koncepter, som ellers kan være svære at forholde sig til som barn.

”Det er klart, at jeg tager oplevelser med mig fra mit eget liv, og bruger i mine bøger. Det er altid et godt sted at starte. Jeg er da glad, hvis mine bøger kan hjælpe nogle børn til at forstå, hvordan man skal forholde sig til  at få en papfar, eller at det er okay at være flov over sin mor, men det er først og fremmest gode historier”, siger han.
”Der er tit en pædagogisk pointe, jeg gerne vil hen imod, men det er alle aha-oplevelserne på vejen dertil, der gør bøgerne til det, de er”.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s