Årets bog-givenhed

Bogen hedder ‘Kvinden i toget‘og den er skrevet af Paula Hawkins. Paula Hawkins egen personlige historie minder på mange måder om J.K. Rowlings. For to år siden stod hun uden arbejde som journalist. Hun havde forsøgt at slå sig igennem som forfatter, men hendes chicklit bøger var så mørke, at de skræmte folk væk. Nu var der ikke flere penge tilbage på kontoen og hun stod overfor at måtte sælge sit hus. Men hun havde én ting – hun havde en idé. En idé til en ny bog. En thriller denne gang. Hun overvandt sig selv og spurgte sin far om et lån. Lånet strakte til, at hun kunne få skrevet næsten halvdelen af manuskriptet og præsentere det for et forlag. Her fik hun et forskud, der kunne holde hende i huset og købe hende tid til at gøre bogen færdig.

Jeg vidste godt, at det ikke var den mest optimale måde at sælge min bog på, men jeg var desperat,” fortæller Paula Hawkins.

Siden har Kvinden i toget kørt stærkt – så stærkt, at ingen andre nye thrillers nogensinde har solgt med samme hastighed. Bogen er solgt til 44 lande og topper bestsellerlisterne i USA og England og Dreamworks har købt filmrettighederne. I dag kunne Paula Hawkins såmænd købe et par huse mere, hvis hun havde lyst.

Men hvad kan du forvente af historien? Ja, det er ikke på nogen måde en typisk spændingsbog. Vi begynder ikke med et mord. Det begynder heller ikke med et gys. Jo måske, men et andet slags gys. Det begynder med Rachel. Hun er kvinden i toget. Hun er kun et par tredive, men hendes liv er kørt ud på et sidespor. Faktisk er der ikke er anden bevægelse i det, end den hun får ved at sidde i toget til London hver dag. Jeg vil ikke afsløre for meget om hende, for hele denne bogs styrke ligger i de tre hovedpersoner, der fortæller fra hver deres vinkel. Men vi kan godt sige, at hendes liv er noget rod – hun bor hos en veninde og kører hver dag på toget forbi det hus, hun boede i med sin mand. Men det er et andet hus, der har hendes opmærksomhed: Her bor et yndigt par, som hun har digtet en hel historie om. Rachel ser sin egen lykkelige fortid i dette hus, mens hun prøver at undgå overhovedet at se sit ’eget’ hus et par stationer længere fremme. Her bor eksmanden nemlig stadig bor med sin nye familie.

Bogen bliver fortalt af tre fortællere. (Og det gør lydbogen faktisk også. Det gør det til en meget stærkere oplevelse at lytte til historien.) Du vil hurtigt finde ud af, at Rachels fortælling er fuld af huller. Hun er en højst utroværdig fortæller, fordi hun får de her black outs, der virker særdeles skræmmende på læseren. Pludselig er man helt i mørket sammen med hovedpersonen – noget grufuldt kan være sket, men Rachel ved det ikke selv. Hun kan ikke engang stole på sig selv. Paranoiaen begynder, da Rachel overværer noget fra toget. Hun er et forfærdeligt vidne for politiet – der er ingen, der kan tro på hendes forklaring. For første gang ønsker hun nu desperat selv at genvinde kontrollen over sig selv og sin hukommelse.

Det er en spændende og anderledes oplevelse, der venter dig. Det hele kommer tættere på dig og derfor kommer overraskelserne mere bag på dig. Dette er absolut thriller-forførelse med pletter af mørke og glimt af afsløringer. På et tidspunkt er alle historiens mænd potentielt ham. Morderen.

Toget her tager lidt længere tid om at komme i gang end strengt nødvendigt, men til gengæld træder personerne tydeligere frem. Personligt er jeg imponeret af de bitte små afsløringer i hendes situation og hvordan forfatteren får dem afleveret. Bogens anden halvdel sidder fuldstændigt stramt og urovækkende i skabet eller kupéen.

Det er skønt, at denne bog når ud til rigtig mange mennesker, for her er en anderledes historie, der virkelig fortjener det. Dens tematik er i virkeligheden, at vi alle skjuler os bag facader, som dem Rachel konkret kigger på hver morgen i toget på vej ind til London. Måske ligger forklaringen på bogens succes gemt netop her – bogen vil mere end en almindelig thriller, den vil også kigge bag facaden ind til det lykkelige par i det smukke hus.

Tag med på denne togtur fra i morgen af og se om du måske genkender træk af dig selv på vejen.

Mange gode boghilsner
Søren Brinch Vestergaard
Redaktør på Mofibo

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s