Elena Ferrante – månedens forfatter i oktober 2015

Elena Ferrante lyser stærkere og stærkere på den internationale forfatterhimmel. Hendes bøger om venskab rammer en ren tone hos publikum. Der er noget helt særligt ved dem – en ægthed, der griber folk. Der er bare én underlig ting ved hele historien – ingen aner, hvem forfatteren bag dette navn egentlig er.

Der gik noget tid, før verden fandt ud af, at der manglede et ansigt og en rigtig person bagved navnet på den romanserie hundreder af tusinder har lært at elske. Elena Ferrante er nemlig et pseudonym for en kvindelig italiensk forfatter, der holder sig omhyggeligt i skjul for sine læsere. Kun hendes forlægger kender hendes rigtige identitet. Yderst sjældent ytrer hun sig og altid kun på mail. De italienske aviser og blade har gentagne gange forsøgt at opspore den gådefulde forfatter. Dog har Vanity Fair været så heldige at få et interview med hende.

Elena Ferrante er siden sin debut i 1992 blevet en af Italiens allerstørste samtidsforfattere. Lige nu er hun ved at slå igennem i Danmark, ikke mindst takket været funklende flotte anmeldelser med topmål af hjerter og stjerner. Men hverken anmeldelser, kritik af hendes anonymitet eller forskellige fine priser, hun har vundet, har rokket ved hendes tro på, at hun må holde sig skjult for at kunne skrive uforstyrret. Et eller andet er på spil for hende i disse bøger.

Bøgerne handler om to veninder, Lena og Lila, og deres forhold. Vi er i begyndelsen tilbage i halvtredsernes Napoli. Romanerne holder balancen mellem den brede, gribende fortælling med stærke personer og en utrolig realistisk skildring af tiden og udviklingen. Ferrante får også virkelig flotte ord og mange hjerter med på vejen af jer, der allerede har læst hende her på Mofibo.

I interviewet med Vanity Fair bliver hun spurgt, om hovedpersonerne Lena og Lila – er de bygget på virkelige personer? ”Lad os sige, at alt sammen kommer fra et langt og kompliceret venskab, der tog sin begyndelse i min barndom,” svarer Ferrante. Der er mange nuancer af forholdet mellem de to veninder, for de går hånd i hånd gennem opvækst og ungdom og har hele livet for sig, men også hele fremtiden på spil for sig selv hver især. I hvor høj grad det hele er baseret på sandhed er egentlig sagen underordnet for læseren. Det er historier, du lever dig ind i med hjerte og sjæl.

Bog-venlige hilsner
Søren Brinch Vestergaard

Link til Elena Ferrantes bøger.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s