Nattens Hus – et interview med P.C. Cast og Kristin Cast

foto (19)

Forfatterne P.C. Cast og Kristin Cast er mor og datter og har sammen skrevet fantasy-serien, Nattens Hus. Serien handler om Zoey og hendes venner, der går på en skole for vampyrer. I 2014 udkom den 12. og sidste bog i serien. 

Hvordan kom I på idéen til Nattens Hus?

P.C: Jeg mødtes med min redaktør på en konference for 10 år siden. Hun havde en idé til en ny serie, hun syntes, jeg burde skrive, der skulle handle om en skole for unge vampyrer. Det synes jeg, var en virkelig god idé, da jeg selv dengang arbejdede som gymnasielærer. Hun mente, de unge skulle være lidt ældre, college-alderen, men jeg var fast besluttet på, at det skulle handle om unge, der gik i high school.

Hvordan fordeler I skriveprocessen?

Kristin: Jeg har fungeret mere som redaktør. Jeg var selv teenager, da min mor begyndte at skrive serien. Min mor sendte de første kapitler af manuskriptet til mig og jeg var rimelig brutal og slettede hele afsnit, hvis jeg ikke synes, de fungerede.

P.C: Hun skrev kommentarer i manuskriptet, som en normal redaktør ikke ville skrive. Det er nok der, at familiebåndet skinner igennem, at man siger ting til hinanden uden omsvøb. Som; nej, Phyllis! Bare nej!. Det betød også, at Kristin slettede en del, som jeg gik tilbage og tilføjede igen. Men vi var rimelig enige, faktisk. Men når jeg fortæller om et plot til Kristin, så er jeg virkelig dårlig til at fortælle det.

Kristin: Det er rigtigt. Hun har tit ringet og fortalt en historie, hvor jeg har sagt, at det lyder som en virkelig dårlig idé. Når jeg så modtager manuskriptet, så fungerer det alligevel. Hun er meget bedre til at skrive det ned end til at fortælle om det.

P.C: Du er også rigtig god til at sige, når jeg går for langt med karaktererne. For de er jo i teenagealderen, og det tænker jeg ikke på, når jeg skriver. Så der er Kristin god til at pointere, at en teenager ikke ville agere på den eller den måde.

Er det svært at blive ved med at bibeholde karaktererne i teenagealderen?

Kristin: Nej, faktisk ikke, for de bliver deres egne personligheder. Og jo mere man skriver om dem, jo bedre lærer man dem at kende, og ved hvordan de reagerer i forskellige situationer.

P.C: Præcis. De er dem, de er. Jeg kan skrive om dem i dag, og jeg kan skrive om dem ti år fra nu. Jeg har ikke haft svært ved at skrive fra et teenage-perspektiv. Det eneste jeg overlod helt til Kristin var beskrivelser af det tøj de har på, hvilke bands de lytter til. Så lavede jeg en blank linje og skrev: Hjælp lige mor her!

Er nogle af karakteren baseret på jer selv eller mennesker I kender?

P.C: Zoey er løst baseret på Kristin, da Kristin var 16 år. Zoey har mange af hendes egenskaber og kan lide mange af de samme ting. Kristin var en pæn pige, der ikke havde en kæreste, hun bandede ikke, hun drak ikke. Så sådan blev Zoey også, men derefter udviklede Zoey sig til sin egen person.

Kristin: Tit starter karaktererne ud med at være baseret på nogen, man kender. Men hvis de er velskrevet, så ender de altid med deres egen personlighed.

P.C: James Stark er f.eks. baseret på James Dean. Hvis man ved det, når man lytter til historien, kan man godt genkende nogle karaktertræk.

Den sidste bog i serien kom ud sidste år. Hvordan var det at skrive den sidste bog?

P.C: Det var en rutschebanetur. Jeg synes egentlig ikke, jeg var mere følelsesladet end jeg plejer, da jeg skrev den. Efterfølgende skulle jeg så skrive et essay til Barnes & Noble, hvor jeg skulle se tilbage og beskrive, hvordan det var at afslutte serien. Da jeg læste essayet højt for min mand, begyndte jeg at stortude. Da jeg var færdig og kiggede op, sad min mand på samme måde og var opløst af tårer. Jeg sendte det til Kristin, som ringede grædende tilbage. Og da vi tog på turné med bogen sidste oktober, græd jeg ved alle events. Jeg har lige færdiggjort den første bog i min nye serie, og det tog mig et år at skrive den. Normalt tager det mig fire til seks måneder. Men det tog mig så lang tid, fordi jeg var nødt til at få karaktererne fra Nattens hus ud af mit hoved.

Så karakterer kommer ikke til at gå igen?

P.C: Der er helt sikkert historier, jeg gerne vil vende tilbage til. Måske kommer jeg til at fortælle historien om karaktererne, når de er voksne. Lige nu fokuserer jeg dog på min nye fantasy-serie.

Har I lyttet til Nattens Hus på lydbog?

P.C: Jeg kan slet ikke klare at genlæse mine bøger. Min skriveproces består i hele tiden at skrive det om, jeg har skrevet, mens jeg gennemlæser det. Så når jeg læser den færdige bog, kan jeg ikke lade være med at tænke, åh gud, hvorfor skrev du det dog på den måde og hvorfor brugte du det ord. Jeg kan slet ikke lægge det fra mig. Så jeg lytter til lydbøgerne, og det har jeg ingen problemer med. Det er så anderledes, fordi der er nogen, der formidler karaktererne. Det handler ikke bare om, hvordan jeg har skrevet det, men hvordan indlæseren fortolker historien. Så jeg kan bare slappe af og lytte til deres historie. Og så kan jeg sjovt nok godt tænke, wow, det er godt!

Lyt til Nattens Hus-serien her!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s