Camilla Läckberg – månedens forfatter i november 2015

Camilla Läckberg er født i 1974 i den lille by Fjällbacka i Sverige. Det er ikke mere end en samling ødegårde. Det er også her hendes krimier finder sted. 
 
Camilla Läckberg uddannede sig faktisk som civiløkonom, men blev træt af sit fag. Hun tog et skrivekursus og udgav sin første bog ‘Isprinsessen‘. Herfra gik det meget hurtigt – efter nogle få år overtog hun rollen som Sveriges krimidronning fra Liza Marklund. Hun var simpelthen populær lige fra begyndelsen. Men ikke hos alle. Kritikerne og visse mandlige kolleger kritiserede hende. Det kan man sådan set opleve selv i dag i danske anmeldelser. Men i 2007 gik bølgerne højt nok til at hele diskussionen fik navnet ’Den store nordiske krimifejde’.  Kollegaen Leif G.W. Persson førte an i kritikken og anklagede Läckberg for at skrive for enkelt og for dårligt. Flere andre var ude med riven efter både Läckberg og Marklund. Läckbergs kommentar fortjener næsten gengivelse her. Hun beskrev det nemlig som : ”en gang pis fra ældre herrer, der virker, som om de føler sig snydt på en eller anden måde”.
 
Og snydt blev mange af kollegerne på sin vis. Camilla Läckberg blev nemlig hurtigt en af Sveriges bedst-sælgende forfattere. Kun en enkelt mand tog hende (og de andre kvindelige krimiforfattere) i forsvar da kritikken af ’femi-krimien’ hærgede. Det var den gamle kæmpe Jan Guillou, der med sine langt over 9 millioner solgte bøger godt kunne konstatere, at der tilsyneladende var tale om ren og skær misundelse. 
 
Hos os – hos publikum – rammer Läckberg plet – hver gang! Måske er en af grundene, at hun ved at tage udgangspunkt i sin hjemstavn både har lavet en setting for sine bøger, som hun kan beskrive levende og troværdigt. Og så handler det måske også om, at vi kan få nok af storbyskrimierne, der laver mange komplicerede plottråde med internationale forviklinger og hvad ved jeg. Läckberg løser ikke bare krimigåden i hver bog – hun opløser den nærmest, så det lille samfund kan vende tilbage til status quo. Der er en vis boglig renselse i at lægge historierne an på denne måde. Det minder jo uvilkårligt om en britisk pendant af en vis notabilitiet – Agatha Christie. Ja, ja det er noget helt andet, men det er også lidt det samme: vi har hver gang en lukket ramme, der koncentrerer handlingen og øger spændingen. 
 
Når man ser på de danske anmeldelser af Läckbergs nyeste bog ‘Løvetæmmeren‘, så kan man se, at også mange af anmelderne har givet efter og indrømmer, at de nyder bogen. 
 
Politiken skriver, at bogen ”har en fantastisk timing. Stort set alle kapitler har den rette spændingsopbygning og vidensdosering, og forfatterens brug af suspense er formidabel.
 
Jyllandsposten kalder bogen for en ”klassisk psykologisk krimi
 
Kristelig Dagblad siger, at bogen er ”velskrevet og uhyggelig spændende.
 
Okay, det er vel strengt taget ikke sandsynligt med al den ondskab og den mordrate i en lille svensk flække, men hvad pokker – det er jo bare en god historie. Et uhyggeligt eventyr for voksne.  Jeg skal i den grad læse den. 
 
Har du ikke læst Läckberg før, så begynd med Isprinsessen, der var både hendes første bog og store gennembrud. 
 
Bedste boghilsner
Søren Brinch Vestergaard 
Din redaktør 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s