Jens Lapidus – månedens forfatter i marts 2016

Hvis der var én, der arvede Stieg Larssons hjerte, så var det nok nærmere Jens Lapidus end nogen anden.

Han er aktuel med bind to i sin nye serie om det umage par, advokaten Emilie og eks-fangen Teddy. To fantastiske modsætninger i en eksplosiv historie, der denne gang sender Teddy tilbage til sin fortid og den mand, der begik selvmord pga. ham. Leder du efter en ny krimi lige nu, er der ikke noget, der rigtig matcher Lapidus i sin bedste bogform hidtil.

Forsvarsadvokaten der sprang ud i kriminalitet
Jens Lapidus er en svensk forsvarsadvokat. I 2006 sprang han ud i kriminaliteten på en anden måde: han udgav sin første bog i det, der skulle blive kendt som Stockholm noir trilogien – Cash (Den svenske version hed Snabba cash; filmen beholdt den svenske titel), Aldrig fucke op og Livet deluxe. Denne serie blev en kæmpe succes. Lapidus er en af de mest populære svenske forfattere.

Populær hos de indsatte
Igennem sit job som forsvarsadvokat har Lapidus fået et unikt indblik i den svenske underverden. Det bruger han selvfølgelig til at skabe realistiske situationer og relationer, når han skriver. Og det virker. Det virker i sådan en grad, at de indsatte i de svenske fængsler flår hans bøger ned fra hylderne. Til gengæld udstiller han dobbeltmoralen og stofmisbruget i den svenske overklasse, så han for længst er blevet sat udenfor døren fra det fine selskab.

Ny serie
Han tog i 2014 hul på en ny serie med bogen VIP-rummet, hvor vi første gang mødte det umage par, advokaten Emilie og Teddy, der lige er sluppet ud af fængsel. Du er nødt til at begynde med den, for at ankomme rigtigt til Stockholm delete. Desuden må du simpelthen ikke snyde dig selv for opbygningen af mødet mellem de to, endsige for den bedste nordiske krimi, jeg har læst.

Realisme
Der er rigtig mange krimier, der er helt tilfredse med at fortælle en god røverhistorie med et chok-effekter fordelt ud over den gamle hajfinne-skabelon. Det er helt fint; det er jo ofte god underholdning. Lapidus skriver både underholdende og efterlader en eftertanke. Det, der gør Lapidus så ekstremt hårdtslående, er i virkeligheden, at han har noget på hjerte. I begyndelsen af VIP-rummet møder vi f.eks. den ene hovedperson, Emilie, der slider i det for at komme op og frem i sit advokatfirma. På mange måder slår Teddy læseren som en person med et stærkere moral-kodeks. Men Emilie begynder langsomt på en forvandling, hvor hun i bog to bekender sig til en sandhed, der har lidt mere integritet, end den hendes karriere og tilfældige arbejdsplads måtte udstikke. Jeg skal ikke afsløre mere, men den slags gør en forskel for denne læser.

Jeg håber, I springer ind i både underverdenen og overklassen i Stockholm. Det er turen og timerne værd.

Rigtig god fornøjelse
Søren Brinch Vestergaard

Pressen skriver:


Tempoet er hastigt, sproget er sprødt – direkte importeret fra 2015.
– Børsen ★ ★ ★ ★Igen i hæsblæsende staccatosætninger sat op med stilsikker elan a la James Ellroys rå lakoniske prosa (…) Lapidus leverer en intrige, som holder dig naglet til siderne (…) Konstant et spændende tværsnit af det svenske samfund.

– Politiken ★ ★ ★ ★Handlingen foregår med speederen i bund.

- Nordjyske ★ ★ ★ ★ ★

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s