Frederik Backman – månedens forfatter i maj 2016

Månedens forfatter er en mand der hedder Frederik. Frederik Backman.

Der er et eller andet med os heroppe mod nord – der er bestemte ting, vi synes er vanvittigt morsomme og det er ikke altid noget, vi deler med resten af verden. Tag nu Anders And – hidsigproppen, der altid er uheldig. Han er nærmest et nationalt ikon i de nordiske land, i Finland og i Holland. I USA f.eks. er han ikke noget kendt an(d)sigt.

Komedie er tragedie plus tid.” siger Woody Allen. Det er muligvis én form for humor, men næppe den mest rammende definition. Vi i Norden behøver ikke vente på, at store tragedier modnes til at være sjove. Vi kan grine ad os selv og af alle de små ting livet udgøres af. Vi kan godt lide vores humor på en lidt mørkere baggrund – der må gerne være noget eksistentielt på spil. Måske er vi bare lige lidt dybere end alle andre. Det er alt det mørke, vi spejler os selv i halvdelen af året.

Jeg har virkelig ingen idé om, hvorfor jeg har succes.” har Fredrik Backman udtalt. Det er ellers ret tydeligt, når man læser læsernes anmeldelser af hans bøger – han får os til at grine af os selv og vores nordiske skyggeside. Det er humorens fornemmeste funktion – at undgå, at vi går til i alt det alvorlige. Nordic noir er nærmest blevet en ny subgenre indenfor krimierne. Måske bør den humoristiske nordiske roman også være det.

Fredrik Backman har skrevet tre bøger. Han debuterede i 2012 med En mand der hedder Ove, der kommer som biograffilm her den 26. maj. Ove er lidt en Anders And karakter, når han lader sit dårlige humør gå ud over alle omkring sig. Dårligt humør kan faktisk være sjovt – at læse om i hvert fald. Men Ove er en gammel mand og han har mistet sit livs kærlighed, sin kone Sonja. Der er ikke længere nogen grund for ham til at blive hængende i verden. Han er helt konkret selvmordstruet. Hvis altså han kunne få held af at begå selvmord. Det bliver mere og mere svært for ham. Specielt fordi der flytter en højgravid kone ind ved siden af ham, som hele tiden forpurrer hans forsøg på at stikke af fra livet.

Det er en god bog. Læseren rejser sig sammen med Ove og får mere mod på livet. Det kan godt være Backman sætter sit eget lys under en skæppe, men det skinner altså stadig ud på os andre – det er ikke nogen lille ting at skrive romaner, der giver mening og lyst til livet. Den bedste medicin mod ethvert indvendigt mørke er et godt grin – måske med en lille tåre til.

Har du hele forfatterskabet til gode – ja, så er du bare meget heldig. Skynd dig i gang med Ove, før du møder ham i biografen.

Har du allerede læst eller lyttet til Ove, så spring ud i hans næste bøger – Britt-Marie var her (2014) og  Min mormor hilsner og siger undskyld (2015). De står ikke tilbage for debutromanen.

PS. Karakteren Ove er faktisk bygget på Fredrik Backman selv.

Rigtig god lytte- og læselyst,
Søren Brinch Vestergaard

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s