Robert Galbraith a.k.a. J. K. Rowling – ånedens forfatter i juni 2016

Det var en hemmelighed, men det er det ikke længere – succesforfatteren Robert Galbraith er ingen ringere end Harry Potter legenden J.K. Rowling. Efter sin første voksenroman, Den tomme plads, ønskede J.K. Rowling at holde sig væk fra rampelyset for at få en ærlig respons på sin nye krimihelt Comoran Strike og hans charmerende assisten Robin Ellacott. Det krævede et helt advokatfirma at strikke en ny identitet sammen til Rowling. Og alligevel slap det ud. En af advokaterne afslørede identiteten til sin kones bedste veninde. Det blev til en tråd på nettet som avisen The Guardian fandt. De gik videnskabeligt til værks for at bevise identiteten – de fandt en sprogekspert og fik ham til at sammenligne sætningsstrukturerne i Harry Potter bøgerne og Den tomme plads med den første Strike-roman, Gøgens kalden. Derefter gik de til forfatteren. Hun tilstod, men hun var rasende på sit advokatfirma:

 “I have today discovered how the leak about Robert’s true identity occurred. A tiny number of people knew my pseudonym and it has not been pleasant to wonder for days how a woman whom I had never heard of prior to Sunday night could have found out something that many of my oldest friends did not know. To say that I am disappointed is an understatement. I had assumed that I could expect total confidentiality from Russells, a reputable professional firm, and I feel very angry that my trust turned out to be misplaced.

Advokatfirmaet undskyldte mange gange, og samtidigt steg salget fra de 15.000 eksemplarer til de 140.000 på et split sekund ved afsløringen. Nogle mente, det var et markedsføringsstunt, men med lige akkurat J.K. Rowling giver det slet ingen mening.

Vi taler om kvinden, der kan få hele internettet til at koge med nogle få velvalgte ord om alt fra politik til uddybende beskrivelser om personerne fra Potter-universet. Lad os bare sige hun behøver det ikke. Jeg tror faktisk heller ikke Comoran Strike behøvede det. Denne bogserie skulle nok have klaret sig om så Rowlings hemmelighed var blevet bevaret. Det havde bare taget lidt længere tid. Jeg har læst de to første bøger og glæder mig meget til at læse den tredje – Ondskabens høst – her i sommerferien.
Det er helt perfekte sommerferiebøger. Hun har absolut taget sin evne til at skabe både plot og personer med sig fra Potter. Nogle gange tænker jeg, at det i virkeligheden ikke så meget er plottet, der trækker i disse bøger. For mig i hvert fald. Det er måske mest af alt den romantiske forventning mellem de to hovedpersoner. Comoran Strike er privatdetektiv og krigsveteran. Han er stor og stærk og frygtindgydende, men han har et kunstigt ben og første bog begynder med et vældigt opgør med hans smukke kæreste. Det er lige før, han løber ind i den kvikke og totalt charmerende Robin. Han løber bogstaveligt talt ind i hende og hendes (forestiller jeg mig) betragtelige bryster. Hun møder nemlig op på hans kontor for at arbejde der som vikar. Det bliver begyndelsen på et smukt venskab, der måske er lidt mere end et venskab. I bog tre nærmer Robins bryllup sig dog, så de to må finde ud af, hvad de vil med hinanden, mens de jager en seriemorder og mere af Comorans dramatiske fortid rulles ud for læseren. Og man holder mere og mere af både ham og Robin.

Jeg kender ikke nogen der som Rowling så frydefuldt kan trække en spirende romance ud og stadig holde det troværdigt. Det er altså smukt. Oven i det er der så et stærkt krimiplot, der trækker i en lidt anden retning end de nordiske noir-krimier.

Vi skriver krimier om velfærdsamfundet og dets underside. Rowling skriver i den britiske krimitradition efter både Agatha Christie, Dorothy Sayers og P.D. James. Det er mysterier eller ’cosy crime’, som englænderne kalder det. Rowling er en revitaliseret og mere blodig udgave af det britiske mysterium, og der er stadig masser af upstairs and downstairs samfunds-hierarki.

Så hvis du trænger til noget andet end danske eller nordiske krimier og du engang har været vild med f.eks. Agatha Christie, så begynd med Gøgens kalden. Du vil fryde dig over, at du har hele tre bøger foran dig. Og hvis vi er heldige kommer der en ny titel til næste år, for Rowling er jo ikke bare god. Hun er produktiv.

God læsning eller lytning!

Bedste bog-hilsner,
Søren Brinch Vestergaard

Presse-pluk: 

*****
”J.K. Rowling alias Robert Galbraith kommer igen med en i den grad dødcharmerende privatdetektivroman”
Politiken

*****
”Stærke sager”
Jyllandsposten

”Den hemmelige Rowling rykker og rocker på andet end Potter”
Berlingske

“Et svimlende kløgtigt plot.”
Guardian

“Så læseværdig og spændende som altid … Fans af den modige duo kan godt vente sig et par chok.”
Daily Telegraph

“J.K. Rowling er den nye krimidronning. Hendes seneste roman er en forfriskende forandring af genren.”
The Independent

“Samtidig med at Ondskabens høst fungerer perfekt som et rent mordmysterie finder Rowling også et større tema i Robins udvikling … den bedste roman hun har skrevet som Robert Galbraith.”
New York Times

“Enormt underholdende.”
– Chicago Tribune

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s