Månedens indlæser: Githa Lehrmann

Vi tør næsten godt at love, at du har hørt Githa Lehrmanns varme og engagerede stemme som Storytel-bruger. Hun har indlæst over 400 bøger, senest Fay Weldons Udvalgte noveller. Den slags erfaring er vi vilde efter at dykke ned i, så vi har stillet Githa en række spørgsmål om den gode indlæsning.

Hvad er det sværeste og det bedste ved at indlæse bøger?
Det sværeste ved at indlæse bøger er den ensomhed, som altid følger med, når man sidder i et studie alene: Der er kun bogen, mig og mikrofonen. Når man kæmper med svære, måske uforståelige passager med kinesiske stednavne og med komplicerede relationer. Når man bliver tosset over en eller anden litterær nød, som man ikke kan knække, og som bliver ved med at drille. Jeg arbejder også som skuespiller på Odense Teater og er vant til at stå på en scene, hvor der er kontant afregning fra publikum. Man fornemmer dem hele tiden – om de er med, om de morer sig, græder og griner med en. Når man indlæser en lydbog, er der kun mikrofonen og en selv.

Det bedste ved at indlæse bøger er samtidig netop den ensomhed, som følger med. At være helt alene med bogen og oplevelsen, at finde roen og forsvinde helt ind i bogens univers – det elsker jeg. Mit andet arbejdsliv er så fyldt med mennesker og larm og indtryk. At kunne fordybe sig med en god bog i et studie er helt vidunderligt. Når jeg pludselig opdager, at jeg har siddet og læst i fire timer og vælter ud af studiet, svimmel med lavt blodsukker – og har været helt væk – det er fedt!

Du har jo indlæst rigtig mange bøger, men er der én, der står særligt klart i din hukommelse?
Ja, jeg har indlæst over 400 bøger, siden jeg indlæste min første bog for 35 år siden. Det er næsten en umulig opgave at pege på en enkelt bog. Jeg har læst så mange fantastiske bøger; men hvis jeg skal vælge en, så tror jeg at det bliver en af dem, jeg har læst for et par år siden: Den Flammende Verden af Siri Hustvedt – det var en stor udfordring, fordi bogen foregår på mange forskellige planer og er et stort puslespil med komplicerede figurtegninger – og ret så intellektuelt krævende. Og så synes jeg bare, Siri Hustvedt skriver kanon godt. Men jeg elsker også at indlæse Jussi Adler Olsens serie om Afdeling Q. Jeg kender efterhånden figurerne ud og ind og glæder mig helt vildt til at læse den næste bog, som kommer her til oktober.

Hvad er efter din mening en god indlæsning?
En god indlæser lader bogen leve sit eget liv, hun holder teksten frem for lytteren uden at blive for dramatisk og overtage lytterens egen oplevelse. Hun holder liv i teksten, bliver ikke for ensformig, lader ordene stå for sig selv, men har altid sig selv med, når hun indlæser. Vores fornemste opgave er at give teksten al den plads, som den skal have – at være leddet mellem teksten og lytteren.

Hvad har du altid med dig i lydbogsstudiet?
Uha, jeg flytter nærmest ind, hver gang jeg tager i studiet. Vand – masser af vand – og kaffe, selvfølgelig. Vindruer, hvis mit blodsukker falder alt for meget. Små pastiller til en tør hals. Bananer, hvis min mave skulle begynde at rumle. Min telefon. Min iPad. Før i tiden opslagsværker og ordbøger – nu foregår det meste på nettet. Skrivegrej til kommentarer osv. Et tørklæde, hvis jeg kommer til at fryse, man sidder meget stille og bliver derfor let kold, og jeg har altid bare tæer om sommeren eller strømpesokker om vinteren – har et dejligt hæve-sænkebord, som jeg kan skifte stilling med. Håndcreme – jeg får af en eller anden grund altid tørre hænder. Briller – flere par, jeg skifter altid undervejs. Min taske er stor og tung!

Find bøger Githa har indlæst her!

One thought on “Månedens indlæser: Githa Lehrmann

  1. Githa L er en fantastisk oplæser og min kvindelige favorit. Githa får bøgerne til at blomstre. Hun nævner selv Jussi Adler Olsen serien, som var helt forrygende og skuffelsen var stor, da den seneste pludselig havde en anden oplæser.Jeg har faktisk haft Googlet Githa for at få et ansigt på stemmen. Tak for mange gode timer i dit selskab.

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s