‘Kureren’ af Kjell Ola Dahl – månedens bog i september 2016

Kjell Ola Dahl er kendt i det meste af krimiverdenen for sin prisbelønnede serie om det umage makkerpar Gunnarstranda og Frølich. Hans nye bog ‘Kureren‘ er en stemningsfuld, historisk spændingsroman, der fik mig til at tænke på Jan Guillous serie om ‘Det store århundrede’. Her er ikke masser af blod og politiarbejde, til gengæld står personerne og tidsperioden lyslevende for en og spændingen er knugende og ligger som en mørk undertone hele vejen igennem.
 
Jeg blev engageret i personerne fra starten og efterhånden som handlingen foldede sig ud, kom spændingen snigende og det blev svært ikke lige at skulle have et afsnit mere med. Der er ikke et stort persongalleri, men det gør, at man kommer helt ind under huden på de enkelte personer med masser af nuancer og forstår, hvorfor de handler, som de gør.
 
Kureren foregår hovedsageligt i to tidsspor, 1942 og 1967, men historien starter i Oslo i 2015, hvor Turid ved et tilfælde i avisen ser et billede fra et auktionshus af et armbånd, som hun i 1942 arvede efter sin mor. Armbåndet forsvandt i 1967. Turid opsøger sælgeren og det er startsskuddet til dramaet, som kredser om skyld og hævn.
 
I 1942 undgår Ester, der er en ung jødisk kurer for modstandsbevægelsen, med nød og næppe at blive arresteret af Gestapo i Olso. Hun flygter til Sverige og efterlader sin familie til en uvis skæbne. Esters gode veninde, den unge mor Åse, bliver umiddelbart efter slået ihjel. De tyske myndigheder udpeger faderen til hendes barn, Gerhard som morderen. Det tror de svenske modstandsfolk og Ester ikke på. Gerhard flygter til Sverige og får et tæt forhold til Ester inden har tilsyneladende omkommer.
 
I 1967 dukker Gerhard op fra de døde. Officielt med det formål at finde sin datter, som han efterlod 25 år tidligere, men hvad er sandt og hvad skjuler sig i fortidens skygger. Ester bliver tvunget til at genoplive sine gamle kampfærdigheder i jagten på en afklaring.
 
Kureren har i Norge både vundet Brageprisen og Rivertonprisen i 2015 og læsere og anmeldere har rost den til skyerne. Det forstår jeg godt. Den ligger i grænselandet mellem krimi og historisk roman og formår at få det bedste med fra begge genrer. En rigtig stærk bog til det tidlige efterårs læsestunder.
 
Rigtig god læse- og lyttelyst
Tyge Brink
Redaktør
 
Pressen skriver:
 
Kjell Ola Dahl leverer en gedigen krimi (…) Tempoet gør, at du lige må læse en side mere og endnu en for at få svar.
– Nordjyske Stiftstidende
 
 
Dahl er en mester i formidling og solide plot – kendere vil nikke genkendende, nye læsere kan starte her.
– Bognørden.dk
 
 
Kjell Ola Dahl er ferm til at styre sceneskiftene og den historiske beskrivelse er både troværdig og interessant.
– Jyske Vestkysten
 
Kureren emmer af gammelt nag og ditto krigstraumer, der stadig står dugfriske for de engang involverede (…) Kjell Ola Dahl skriver troværdigt om krigen, der aldrig bliver uaktuel.
– Børsen
 
 
KUREREN er en velskrevet og stemningsfuld kriminalroman med gode personportrætter og fin tidskolorit. Som skønlitteratur betragtet befinder den sig i en højere division end de fleste kriminalromaner.” 
– Dagbladet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s