Coming of age-romaner

På dansk ville man måske kalde det for dannelses-romaner, men det er som om, der er noget, der går tabt i oversættelsen fra Coming of age. Overgangsperioden til voksenlivet, hvor man for første gang bliver stillet over for de temaer, som man som voksen skal forholde sig til.

Og selvom overgangen til voksenlivet kan være svær, så er den også vidunderlig, hjerteskærende, revolutionerende og hverken hovedperson eller læser/lytter er helt den samme, når man kommer ud på den anden side. Her er et udvalg af bøger, der er et godt bevis på det.

ALT DET LYS VI IKKE SER

Alt det lys vi ikke ser er en fantastisk fortælling om to unge mennesker fra vidt forskellige baggrunde, der mødes og finder et fælles lyspunkt i den grusomme verden omkring dem, som er opslugt af krig. Blinde Marie-Laure bor i Paris sammen med sin far. Da hun er 11 år gammel bliver byen invaderet af tyskerne, og de bliver nødt til at flygte til en onkels hus i Saint-Malo. Den forældreløse tyske dreng Werner er ferm til at reparere og bygge radioer, hvilket hurtigt bliver opdaget af Hitlerjugend. Modvilligt bliver Werner sat til at opspore modstandsfolk – en opgave, der til sidst fører ham til Saint-Malo.

Lyt til ‘Alt det lys vi ikke ser‘ på Mofibo!


DEN KRONISKE USKYLD

den-kroniske-uskyld

Den kroniske uskyld er en klassiker i dansk litteratur og muligvis den første danske coming of age roman. Rifbjergs debutroman fra 1958 er en moderne ungdomsklassiker om venskaber, spirende kærlighed og bristede illusioner. Med humor og indlevelse fortæller Klaus Rifbjerg om Tores stormende forelskelse i Helle, der helst kun vil holde i hånd. Om Janus’ jalousi og om hans erotiske forhold til Ellen. Og om Fru Junkersen – Helles mor – der pludselig, som den onde dronning i eventyrene, bryder ind i kredsen med skæbnesvangre følger.

Lyt til Den kroniske uskyld


NÅR NOGET SLUTTER

na%cc%8ar-noget-slutter-coa

Når noget slutter er en lidt omvendt Coming-of-age roman, da det er en ældre mand, der ser tilbage på sin ungdom. Men den viser også, at coming of age kan forekomme på flere tidspunkter i livet. Tony Webster og hans klike var tre. Adrian Finn blev den fjerde. Skolen var en ren drengeskole. Sultne efter sex og bøger styrede de gennem gymnasietiden sammen, udvekslede følelser, jokes, sladder og viden. Måske var Adrian mere seriøs end de andre; han var helt sikkert klogere. Men de fire lovede hinanden venskab for livet og skiltes.

Lyt til Når noget slutter

EN FLÆNGE I HIMLEN

en-flaenge-i-himlen

Det er tæt på umuligt at lytte til John Greens bestseller, En flænge i himlen, uden at blive berørt – uanset om du er teenager, som karaktererne i bogen eller voksen.  Hazel har i fire år levet med en alvorlig kræftdiagnose og er ofte ved at miste modet. Men så møder hun Augustus, der også lider af kræft, og bliver forelsket for første gang i sit liv. Pludselig ser hun på både sygdom, liv og død på en helt ny måde.

Lyt til En flænge i himlen

Find hele Coming of age-listen her!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s