Den norske Dickens

Månedens forfatter er Per Petterson. At læse ham er en gave. Det er ikke genrelitteratur, men det er lige så opslugende. Det sætter selvet på spil og trækker læserens egen historie frem fra sjælens krinkelkroge. Så hvis du trænger til en bog, der rykker i længere tid, end det tager at læse den, så spring ind i dette forfatterskab. Du får aldrig lyst til at komme ud igen.

Per Pettersons gennembrudsroman er en af de bedste bøger, jeg har læst. Nogensinde. Men tag ikke mit ord for det:

Petterson beskriver så fuldkomment, at man ser landskabet, føler vinden, lugter jorden, og han gør det så udemonstrativt, at man føler, at man selv har plads i fortællingen … Det er hverdagsliv forvandlet til magi … ‘Ud og stjæle heste’ er en bog af den sjældne slags, man glæder sig til at komme hjem til.” – Fyens Stiftstidende ★★★★★

Bogen har fået mange rosende ord med på vejen fra snart sagt alle anmeldere, men dette er en meget præcis beskrivelse – der er en sanselighed så stærk, at du nærmest ser lyset henover græsmarkerne, hører suset af de store graner og ser de to drenge Trond og Jon, der er ’ude og stjæle heste’. Det kalder de det, når de stjæler sig til en ridetur på storbondens heste. Bogen skildrer et far-søn forhold set gennem sønnen Tronds øjne. Hovedparten af handlingen foregår under Anden Verdenskrig. Men fortælleren sidder i slutningen af sin egen historie og ser tilbage. I nutiden er Trond nemlig en gammel mand, der er flyttet ud på kanten af verden for at leve sine sidste år. Skæbnen vil, at hans nabo herude netop er en mand fra hans fortid.

Ud at stjæle heste er et mesterværk, men der er al mulig grund til at dykke længere ind i forfatterskabet. Alle bøgerne har savnet og sorgen plantet i sig, men de er også livsbekræftende og du kan ikke undgå at spejle dit eget liv i disse historier. Alle hans romaner helt tilbage til hans debut Aske i munden, sand i skoen (den første af seks bøger om drengen Arvid) kommer med max-antal stjerner og hjerter. Forfattere som Naja Marie Aidt udråber Petterson som forbillede. Men vigtigst af alt, for dig som læser, så er dette bøger, der ikke blot bliver glemt i strømmen af andre bøger. Dette er historierne du husker, til du selv bliver en gammel knark, der sidder i dit hus på kanten af verden og ser tilbage på dit eget liv.

Rigtig god fornøjelse
Søren Brinch Vestergaard

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s