Månedens indlæser: Tobias Hertz

ma%cc%8anedens-indlaeser-tobias

Foto: Lydbogsstudiet

Tobias Hertz arbejder som journalist og tilrettelægger, men sideløbende er han også en erfaren lydbogsindlæser med blandt andet Kronvidnet og Min kamp i hans portefølje. Vi har stillet ham et par spørgsmål til den gode indlæsninger her.

Hvad er det sværeste og det bedste ved at indlæse bøger?

Det sværeste ved at indlæse bøger er at ramme den tone og stemning, som bogen søger. Jeg ved, at forfatteren har brugt meget tid på at beskrive stemninger og følelser. Det arbejde forsøger jeg altid at være tro overfor, for det er en stor del af oplevelsen, når man lytter til en fortælling. Men nogle gange kan det være svært at ramme den rigtige tone, når man sidder helt alene i lydstudiet og kun har selskab af mikrofonen.

Det bedste ved at indlæse bøger er den fornemmelse, man får i kroppen, når man bliver suget ind i romanens univers. Når man netop rammer forfatterens tone og romanen på den måde folder sig ud i et lydunivers, i stedet for ”kun” at være bogstaver på papiret. Den medvind det giver i oplæsningen, kan man blive helt høj af.

Er der en indlæsning, der står særligt klar i din hukommelse?

Jeg har indlæst to af Karl Ove Knausgårds romaner i Min Kamp-serien. I begge tilfælde har det været store oplevelser. Hans romaner er komplekse, store fortællinger. Et fascinerende og meget personligt indblik i hans liv. Romanerne har været fantastiske at læse, men meget svære at indlæse rent teknisk. Knausgård sætter ikke ret mange punktummer i sine manuskripter og bruger mange indskudte sætninger, og det gør det til en svær opgave at indlæse hans romaner. Så jeg har i perioder bandet bøgerne langt væk, men samtidigt ikke været i stand til at slippe de fantastiske beskrivelser og indblik, han præsenterer os for i sine romaner.

Hvis du helt selv kunne vælge, hvilken bog kunne du så godt tænke dig at indlæse og hvorfor?

Jeg har tre børn, som jeg elsker at læse højt for. Børne- og ungdomsbøger er fantastiske at læse og byder ofte på et spændende og farverigt karakter-univers. Det kunne være en sjov udfordring at indlæse bøger for børn.

Hvis det skulle være voksenlitteratur, har jeg altid godt kunne lide at indlæse store episke generationsromaner. Den slags bøger har det med at krybe ind under huden på én. Skulle jeg vælge en enkelt, må det være Jordens Søjler af Ken Follett.

Hvad har du altid med dig i studiet?

Jeg har altid lidt chokolade med i studiet, hvis blodsukkeret skulle få brug for et boost. Et glas vand står også altid på listen. Når man har talt uafbrudt i flere timer, kan man godt blive lidt tør i halsen. Og sidst men ikke mindst har jeg altid næsedråber med. Måske en lidt mærkelig ting, men en forkølelse kan komme ud af ingenting og en stoppet næse er altså ikke ret god, når man sidder i studiet og indlæser.

Lyt til bøger indlæst af Tobias Hertz her!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s