Månedens bog i oktober 2016

Gnavne gamle mænd er populære i litteraturen for tiden. Bare tænk på Ove eller den hundredårige Allan Karlsson. Sir Edward Feathers, også kaldet Gamle Filth, der er hovedperson i ’Imperiets mand’ kunne godt tænkes at være den meget britiske fætter til de to.

Ligesom med Ove og Allan kom jeg undervejs i romanen til at holde meget af Gamle Filth. Det kan godt være, at han er lidt af en stivstikker, men efterhånden som han åbner op for sin fortid forstår man hvorfor. Jeg kunne godt lide Jane Gardams måde at fortælle på. Hun er rigtig god til at antyde, hvad der kommer til at ske, så man som læser hele tiden er helt med, men samtidig bliver man også overrasket over historiens tvists og spring.

Det er på én gang en bog, man kan æde i store handlingsmættede stykker, men også nyde i småbidder på grund af alle de fine små detaljer. Jeg kendte ikke forfatteren Jane Gardam i forvejen og en anmelder beskriver hende da også som ”den bedste britiske forfatter, du aldrig har hørt om.” Men nu, hvor jeg har læst første bind glæder jeg mig til de to sidste dele af trilogien.

Da vi møder Edward i starten af ’Imperiets mand’ er han næsten 80 år og bor alene (med sine tjenestefolk) i et stort hus i det sydlige England. Hans kone er død, han har ingen børn og hans nabo er hans gamle ærkefjende. Han er vendt hjem til England efter mange år som succesfuld advokat i Hong Kong og nu tør han for første gang tænke tilbage på sit liv, som bestemt ikke har været en dans på roser. Edward er gennem hele sin opvækst blevet svigtet. Han var kolonibarn, født af engelske forældre i Malaysia. Hans mor døde under hans fødsel og hans far overlod ham i første omgang til den lokale barnepige og som 5-årig blev han sendt til ”hjem” til England for at blive opdraget og uddannet.

Edward fortæller sin historie i tilbageblik, der bliver krydret med hans møde med årtusindskiftets England. Det er en charmerende, tragikomisk og tankevækkende roman.

Læs eller lyt til de to næste bind i trilogien på Mofibo.

Rigtig god læse- og lyttelyst
Tyge Brink Redaktør

Pressen skriver:

”Bid mærke i navnet: Gardam. Jane Gardam (…) Eminent roman om en pensioneret dommer i tilværelsens efterår.”
– Weekendavisen
★★★★★

”Romanen er yderst levende og meget velskrevet.”
– Bognorden
★★★★★

”Sikke en fornøjelse, den er velskrevet, sproget er let og flydende.” Livetidukkehuset.dk “På en måde minder ‘Imperiets mand’ mig om Edward St. Aubyns delvist selvbiografiske romaner, der også stiller skarpt på effekterne af briternes familieliv. Her blot i Englands adelige overklasse.”
– Litteratursiden.dk

“Jane Gardam er det hotteste navn i engelsk litteratur, og hun nærmer sig 90.”
– Die Zeit

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s