Jane Aamund – månedens forfatter i november 2016

Kender du ikke allerede Jane Aamund, så skal du forestille dig fortællinger om en virkelighedens Varnæs-familie fra Matador med rødder i Lemvig og Christianshavn i København. Og ligesom sin gode veninde Lise Nørgaard mestrer Jane Aamund at få selv de mindste bipersoner til at leve.

Der er få, der kan portrættere danskerne som Jane Aamund. Hun har et særligt talent for at beskrive personer både direkte og bramfrit, men samtidig er hun fuld af indføling og humor. Og hun skriver godt. Med masser af tempo og ikke mindst holdninger. Jane Aamund kan både beskrive dagligdag ved Vesterhavet og fester på de bonede gulvet hos overklassen, så du som læser er med som fluen på væggen. Jeg er enig med Kathrine Lilleør, der i en anmeldelse skrev ”Aamund kan skrive, så man aldrig glemmer det, hun skrev.”

Om sin seneste roman Mine egne veje fortæller hun selv: ”Min nye bog er anderledes, fordi jeg troede, at jeg døde inden udgivelsen. Så jeg skrev, lige hvad der passede mig om dobbeltmoralen, om snobberiet, om den gamle overklasse, adelen, som udnyttede de privilegier, de synes, de havde ret til”.
Jane Aamund har ofte brugt sig selv og sin familie som udgangspunkt til sine bøger og hun har aldrig været nærig med sandheden. I forbindelse med bogen Dengang det var sjovt, hvor hun fortæller om sine mange ægtemænd og elskere, sammenlignede hun i et interview sig selv med Samantha i ’Sex and the City’. Hun var 73, da interviewet blev lavet og hun havde ikke tal på sine elskere. Glæd dig til Jane Aamunds bøger. Hun kan både provokere og trykke på de blå mærker i samfundet, men samtidig er hun fuld af forståelse og smittende livsglæde, og det kan man jo godt have brug for i en mørk november måned.

Rigtig god læse- og lyttelyst
Tyge Brink

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s