Iben Mondrup – Månedens forfatter i januar 2017

Godhavn og Karensminde er et lille stykke Danmarkshistorie og et godt bud på en moderne familiekrønike. I gennembruddet Godhavn fra 2014 følger vi en dansk lærerfamilies tilværelse i en lille grønlandsk bygd i 1980’erne. Omdrejningspunktet for fortællingen er familiens tre børn, Bjørk, Knut og Hilde, som vi på skift følger gennem et år i deres liv. Hver gang perspektivet skifter, opdager vi nye lag af familiens indbyrdes relationer, og de samme begivenheder opleves fra forskellige vinkler. Særligt børnenes spirende seksualitet og identitetsdannelse er fantastisk rammende. Sideløbende er det et interessant blik på de mange danskere, der bosatte sig i Grønland i de år, men aldrig helt blev fortrolig med den grønlandske kultur og barske natur.

 I Mondrups nyeste roman ‘Karensminde’ følger vi igen familien, men nu er de tre børn blevet voksne og er bosat i Danmark. Forældrene Karen og Jens er blevet gamle og har også taget turen tilbage til Danmark for at komme tættere på familien. De har købt en gammel gård på Møn, Karensminde, som de vil forvandle til et bed & breakfast. Bjørk, Knut og Hilde har et distanceret forhold til hinanden, men ved forældrenes hjemkomst bliver de konfronteret med hinanden igen og både henlagte og nye følelser kommer op til overfladen, og genforeningen bliver en bumlet tur ind i familiens dyb.

Jeg følte mig ramt af Iben Mondrups skildringer af de komplekse relationer i denne fiktive familie. De gode minder og kærligheden mellem de forskellige familiemedlemmer bliver bundet sammen med magtkampe, uoverensstemmelser og følelser af svigt, som de fleste kan genkende fra deres egen familie.

Man kan ikke gøre sig fri af sin familie, men man kan finde fred med den og lade den være, som den er – på godt og ondt“.
– Iben Mondrup

Iben Mondrup (f. 1969) har selv tilbragt en stor del af sin opvækst i Grønland. Hun modtog DR Romanprisen i 2015 for Godhavn.

Rigtig god læse- og lyttelyst,
Charlotte Bertram

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s