>>At leve er at have et hjem. Alt andet er at overleve.<<

Svenske Sara Lövestam har skrevet en utraditionel krimi, der giver stof til eftertanke. Hovedpersonen Koupland er nemlig en illegal iransk flygtning, der lever under jorden, men for at overleve starter et starter op som privatdetektiv. ‘Sandhed med modifikationer’ vandt det Svenske Kriminalakademis pris for Bedste Svenske Debutroman i 2015.

Hvordan blev du inspireret til at skabe Kouplan som karakter?

Jeg havde brug for en helt til min historie om en pige, som forsvinder og jeg ledte efter en helt i mine egne omgivelser. Jeg har arbejdet som svensklærer for indvandrere i mange år og det var allermest mine elever, som inspirerede mig til at skabe Kouplan. Jeg har mødt mange papirløse mennesker og jeg kan ikke genkende, hvordan de bliver præsenteret i medierne. I aviserne læser man ofte om papirløse mennesker som en homogen og passiv gruppe, mens de i virkeligheden er helt forskellige individer med forskellige baggrunde og levevilkår. Der findes mange seje personer, som tvinges ud i svære situationer, men som samtidig bevarer deres drivkraft og motivation. Ud fra de tanker blev Kouplan skabt. 

Hvordan vil du beskrive Kouplan for en, som endnu ikke har læst bogen?

Kouplan arbejdede tidligere for en avis i Iran sammen med sin bror, Nima. Kouplan er akademiker og journalist, hans forældre arbejdede hhv. som professor og psykolog og de boede i et stort, fint hus. En dag forsvinder Nima og det går op for familien, at det iranske politi har anholdt ham pga. avisens regimekritiske holdning. Kouplan er tvunget til at flygte. Han kommer til Sverige som 19-årig og søger asyl. Efter lang ventetid får han afslag, og må vælge mellem at rejse tilbage til Iran eller at gå under jorden og leve skjult i Sverige. Han vælger at gå under jorden. Da den første bog starter, har han levet skjult i tre år og mangler penge. Han får en idé; at bruge sine journalistiske kundskaber og sætter en annonce i avisen: Har du brug for hjælp, men er politiet ikke en mulighed? Så kontakt mig.

Kouplan er flygtet til Sverige fra Iran. Hvordan tror du, at han vil beskrive det svenske samfund?

Kouplan er flygtet fra et teokrati, og valgte Sverige blandt andet fordi, at det betragtes som et demokratisk land, som tager hånd om sine medborgere og ikke er styret af religion. Men på en måde har han endnu ikke oplevet Sverige som hverken demokratisk eller solidarisk. Han lever uden for samfundet, har intet ID-kort eller personnummer, kan ikke få hjælp og må gemme sig for politiet. Han er kommet til Sverige, geografisk, men har endnu ikke oplevet, hvad det vil sige, at være en del af det svenske samfund. Derfor lyder hans beskrivelse sådan her: Sverige virker som et fantastisk land – for den som er velkommen.

Han oplever selvfølgelig også kulturchok i det små og reflekterer over både vaner og sproglige udtryk. F.eks. at alle svenskere har en eller anden allergi, hvor smagløst det er at spise kartoffelmos og fiskepinde sammen, at svenskere bruger mange engelske ord og at man sjældent kan læse en andens ansigtsudtryk.

Hvordan vil Kouplan afslutte den her sætning: At leve er at…

 have et hjem. Alt andet er at overleve. 

Hvad er Kouplans største drøm – og værste frygt?

Hans største drøm er, at han får lov til at blive i Sverige og at han får kontakt med sin bror. Hans værste frygt er, at det bliver bekræftet, at hans bror er død. 

Hvad lærte du af at skrive fra Kouplans indre? Og hvad håber du, at vi kan lære af bogen?

Jeg lærte at se på Stockholm fra et andet synspunkt; fra den som ikke er velkommen her. Jeg lærte at se broer som overnatningsmuligheder, opdage enkroner på fortovene og pantflasker i skraldespande. Når jeg ser politi på gaden giver det mig tryghed, men når jeg skriver fra Kouplans synsvinkel oplever jeg også frygten for dem.

Jeg har hørt fra folk, at de har fået aha-oplevelser af den her bog. De har fortalt mig, at de har fået stof til eftertanke – og ikke bare om ét, men flere emner. Personligt håber jeg, at folk vil værdsætte historien. Jeg er forfatter, ikke politisk debattør, og det eneste jeg håber er, at folk åbner deres sind for den mulighed, at selv en papirløs flygtning kan være detektiv i en roman.

Lyt til Sandhed med modifikationer her!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s