Månedens bøger oktober 2017

Den underjordiske jernbane – Colson Whitehead
‘Den underjordiske jernbane’ er en helt utrolig gribende og enestående fortælling og en af årets største amerikanske romaner. Den er blevet anbefalet af Obama og Oprah har haft den med i sin bogklub. Den har efterhånden vundet alt, hvad der er at vinde af litteraturpriser i USA og det er absolut velfortjent.

Titlen ’Den underjordiske jernbane’ spiller på det virkelige og hemmelige netværk, der hjalp slaver, som var på flugt mod nord. Man kaldte slaverne for Passagerer og dem, der hjalp dem, blev kaldt Konduktører. Men der fandtes ikke nogen virkelig jernbane. Det gør der i Colsons bog, hvor der kører gamle og beskidte togvogne under jorden. Det tilføjer fortællingen et lille drys af magisk realisme, men ellers er det en spændende og barsk historisk roman med autentiske indslag og stærke karakterer.

Bogen beskriver en en grusom periode i Amerikas historie og den er sørgelig aktuel, når man ser på raceurolighederne i USA i dag. Glæd dig til en stor og uforglemmelig fortælling. Månedens fakta:

Det hemmelige Bornholm – Øjvind Kyrø
Historierne om Bornholm under den kolde krig er i mere end 40 år gået fra mund til mund blandt bornholmerne, og i ’Det hemmelige Bornholm’ har Øjvind Kyrø samlet historier, kilder og øjenvidneberetninger til et stykke velfortalt Danmarkshistorie, der ikke tidligere har været bredt kendt.

Den kolde krig havde en helt konkret og synlig plads i hverdagen for bornholmerne. De forventede ingen hjælp fra resten af Danmark, hvis russerne skulle vælge at besætte øen og der var truffet forholdsregler for, hvad man skulle gøre, hvis frygten skulle blive virkelighed. De var forberedt på at skulle kæmpe alene. Bogen starter med bombningen af Nexø og Rønne i forbindelse med Danmarks befrielse i 1945 og den efterfølgende 11 måneder lange russiske besættelse af øen.

Det er en vigtig historie og samtidig er den underholdende og godt fortalt.

De smukke døde – Belinda Bauer
I ’De smukke døde’ mestrer Belinda Bauer den svære kunst både at beskrive bestialske mord i en benhård thrillerhandling og samtidig kalde på det skæve smil uden at ødelægge atmosfæren.

Handlingen er virkelig udspekuleret, morderen er ond og uforudsigelig og hovedpersonen Eve er sympatisk, menneskelig og ikke mindst stærk og ambitiøs. Det er en thriller, der fænger fra starten og den er uhyggelig nok til, at man får lyst til at sove med lyset tændt efter læsningen.

Eve Singer har brug for mord. Hendes tv-karriere som kriminalreporter er nedadgående, indtil hun begynder at dække en række bizarre mord – der alle er begået i det offentlige rum og annonceret som kunstudstillinger. Da morderen tager kontakt til Eve om hendes dækning af mordene, er hun pludselig langt mere indblandet, end hun har lyst til at være.

Belinda Bauer er en af de nyere stjerner på den britiske krimiscene. I 2010 vandt hun The Gold Dagger for ’Dyster viden’ som årets britiske krimi. Hun er den første debutant i næsten 40 år, der løb af med sejren. ’De smukke døde’ er hendes nyeste bog og vi krydser fingre for, at det er første del af en serie, for Eve er en hovedperson vi gerne vil høre mere til.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s