10 filmatiseringer, hvor du bør læse bogen!

Bøger bliver filmatiseret som aldrig før. Både som kæmpe biograf-blockbusters og som stort opsatte serier på de populære streamingtjenester. Om man er til bog eller film, er selvfølgelig en smagssag, men hos Storytel har vi samlet en liste over filmatiserede bøger, vi mener, du simpelthen skylder dig selv at læse eller lytte til. Alle titlerne på listen finder du naturligvis på Storytel, og som ny bruger, kan du endda prøve os gratis i 14 dage, og finde ud af, om du er mest til bog- eller filmudgaven.

HP1

1. Harry Potter
Gode grunde til at høre Harry Potter, selvom man ikke længere kører på børnebillet: Du har jo alligevel set filmene, og bøgerne er i dette tilfælde overlegne i forhold til. De er suverænt indlæst, på dansk af Jesper Christensen i topform og på engelsk af Stephen Fry i absolut verdensklasse. J.K. Rowlins er en plotmester, og fortællingernes handlingstråde indfanger dig, og holder dig fast. Derudover er der jo ingen, der kan se, at du hører ”børnebøger”, når du gør det via Storytel i din lomme.

Handmaids

2. Tjernerindens fortælling
Bogen bag The Handmaid’s Tale-serien har efterhånden mere end 30 år bag sig, men den er stadig sørgelig aktuel. Det er en isnende, dystopisk vision om den fremtid, der kunne ligge alt for tæt på. Det er historien om en kvindes umenneskelige oplevelser i et klaustrofobisk og undertrykkende regime. Forvent ikke et actionbrag, men en iskold historie, der kryber under huden på dig.

American Gods

3. American Gods
Indtil videre er kun en sæson af TV-serien, American Gods rullet over skærmen. Det virker lovende;  budgettet er stort, og hovedpersonerne er fremragende castet. Bogversionen af ’American Gods’ dog ulig noget, du har lyttet til før. Det er en vild historie, hvor man ligesom hovedpersonen Shadow, kommer med på det vildeste eventyr uden helt at vide, om der er nogen, der er ved at tage røven på én.

GoT

4. A Game of Thrones
Første bind I George R.R. Martins serie ‘A Song of Ice and Fire’ tager 33 timer. Det har de dækket på 10 timer i tv-serien, så bogen har et væld af detaljer og plots, som der ikke var plads til i tv-serien. Er du Game of Thrones-fan skylder du faktisk dig selv, at lytte til bøgerne. Det er den engelske skuespiller Roy Dotrice, som du måske husker som Leopold Mozart, faderen i Amadeus-filmen, der mere opfører end indlæser og det gør han imponerende flot og han gør alle de mange karakterer genkendelige.

Road

5. The Road
Man finder næppe en mere dystopisk fortælling end Cormac McCarthy’s The Road. En ikke nærmere beskrevet kataklysme har efterladt Jorden som en gold ruin. I filmen spiller Danske Viggo Mortensen en desparat far, som prøver at overleve i en farefuld, ressourceberøvet verden med en lille søn. Filmen fanger stemningen godt, men McCarthy’s simple, maleriske sprog og fantastiske beskrivelser gør bogen til en skelsættende oplevelse, som vil forfølge dig i ugevis efter, den sidste side er vendt.

Dick

6. Philip K. Dicks filmatiserede historier.
Philip K. Dick skrev I 50’erne en række noveller, hvor en stor del er blevet til blockbustere gennem de seneste 30 år. For at nævne nogle få, så er Minority Report, Total Recall og Blade Runner alle baserede på Dicks noveller og fællesnævneren er et dystert fremtidssyn med paranoia og overvågning. Novellerne ligger samlet på Storytel og er fremragende lytning.

RPO_Movie.jpg

7. Ready Player One
Ready Player One er ikke bare en hyldest til både 80’erne men til popkultur i det hele taget. Det er et hæsblæsende actionbrag af en bog, så en god filmatisering lå lige højrebenet. Steven Spielberg og Warner Brothers løser opgaven ganske hæderligt, men at sikre rettighederne til alle de film, serier, computerspil osv. som bogen konstant namedropper, og som i høj grad driver plottet, er nærmest umuligt. Elsker man 80’erne, er bogen absolut et lyt værd, og den engelske udgave er tilmed indlæst af nørdikonet Wil Wheaton. Kan du ikke få nok, går der heldigvis rygter om, at en Ready Player Two er på vej.

Afdeling Q.jpg

8. Kvinden i buret – Afdeling Q
Ikke et ondt ord om hverken Nikolaj Lie Kaas som Carl Mørck eller Fares Fares som Assad, men de er begge langt mere nuancerede karakterer i bogen. Jussi Adler-Olsen mestrer karaktertegningerne og plottet har flere drejninger og overraskelser end i bogen. Hele Afdeling Q-serien ligger på Storytel og de er alle fremragende indlæst af Gihta Lehrmann.

Da Vinci


9. Da Vinci Mysteriet
Tom Hanks gør det godt som Robert Langdon, men hele det store konspiratoriske, kode- og symbolfyldte mysterium, som bogen gemmer, kommer ikke med i filmen. Dan Brown har læst sine lektier, og han formår at servere en hæsblæsende questthriller, hvor man efterfølgende faktisk føler sig både topunderholdt og klogere.

10. Ringenes Herre
Fantastisk og uforglemmelig filmatisering af Peter Jackson. Man kunne mærke hans store respekt og kærlighed til bøgerne. Men bøgerne er stadig bedre end filmene og Tolkiens sans for detaljer både inden for væsner, sprog og kulturer gør, at Ringenes herre er en serie, man kan vende tilbage til igen og igen, så med Storytel i lommen kan du altid tage et smut til Middle-Earth.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s