Inger Wolf er aktuel med 3. bind i Pyroman-serien. Krimiserien består af ‘Sorger’ (2018), ‘Giften’ (2019) og ‘Hævnen’ (2020). Lær serien at kende, og læs interviewet med Inger Wolf. Her fortæller hun, hvilke tanker hun har gjort sig forud for serien, og hvorfor valget faldt på Klara Larsen som hovedperson.
Kort om serien
Pyroman-serien er en dansk krimiserie, som består af bøgerne ‘Sorger’, ‘Giften’ og ‘Hævnen’. Vi begynder i en landsby, hvor ingenting sker, men så brænder et hus ned til grunden. Her viser det sig snart, at der er tale om en bestialsk forbrydelse. Samtidig forsvinder en dreng, og journalister strømmer til den lille by. Brandefterforsker Klara Larsen bliver, sammen med sin assistent, politimanden Sebastian Vinther, indkaldt til at hjælpe det lokale politi.
Glæd dig til en serie fuld af overraskelser og drejninger, og efterhånden som efterforskningen udvikler sig, bliver historien mere og mere dyster. Krimien foregår i den lille landsby Fjelstervang, der ligger vest for Herning, hvor Inger Wolf er kommet jævnligt. Forfatteren har taget sig masser af friheder, og alle personer og hændelser er opdigtede.
Lyt til ‘Pyroman-serien’, indlæst af Mathilde Eusebius.
Læs også: Wolf byder på bestialske romaner.
Seriens rækkefølge
Interview med Inger Wolf
Dette er den sidste bog i trilogien om Klara Larsen. På hvilke måder skiller denne bog sig fra de to første? Kommer vi f.eks. tættere på Klara Larsen?
Ja. Jeg har helt fra starten vidst, at vi skulle have en forklaring på, hvad der skete i Klaras barndom, siden hun har denne trang til at sætte ild til ting. I de to første bøger strejfer jeg blot, hvad der er sket, og her i tredje bind bliver det så foldet ud. Bogen skiller sig måske ud, fordi der er mere fokus på hende som karakter, hvor de to andre i højere grad er gået tættere på forbryderne.
Pyroman-serien tager udgangspunkt i brandekspert Klara Larsen. Tidligere har dine hovedkarakterer været henholdsvis politikommissær Daniel Trokic og psykiater Christian Falk. Hvordan mærker du forskellen på at skrive om en kvinde i forhold til en mand?
Der er fordele og ulemper ved begge dele. Jeg tror, jeg kommer tættere på noget personligt, når jeg skriver fra en kvindes synspunkt, men det er også det, der gør det sværere, for jeg er vitterligt ikke særlig modig.
Og hvorfor valgte du at skrive om en kvinde denne gang?
Jeg havde brug for at distancere mig en smule fra mine to foregående hovedpersoner, så de ikke sneg sig ind i bogens tone. Og så passede det bedre med en kvinde i rollen, synes jeg. Jeg ville gerne have en karakter, der gik fra at have været det ultimative offer til at være en stærk person. Det kunne jeg selvfølgelig også have gjort med en mand, men jeg kan måske alligevel bedre sætte mig ind i den udvikling som kvinde.
Klara Larsen er en af landets mest kompetente brandeksperter, men har selv traumer fra sin barndom – og har tendens til at antænde ild hos pædofile, der går fri af retssystemet. Tror du, at flere kvinder kan spejle sig i en karakter som Klara Larsen? Eller tror du, med andre ord, at det er et genkendeligt problem, at flere mænd går fri, når der er tale om overskridning af grænser i en eller anden grad?
Der er ingen tvivl om, at der er et problem med, at for mange overgrebsmænd går fri, fordi der ikke er ressourcer til at efterforske eller retsforfølge. Vi ser kun toppen af isbjerget. Jeg tror, at både kvinder og mænd kan følge den vrede, man kan føle, når man ved, at der sidder nogen derude, som er undsluppet et modbydeligt overgreb og bare kan fortsætte. Det betyder ikke, at jeg går ind for selvtægt, men i fiktionen har man jo vide rammer til at gøre, som man vil.
Dine tidligere krimier er ligesom Pyroman-serien præget af en del plot-twists. Ved du altid selv, hvad dine bøger slutter med, eller bliver du også selv overrasket nogle gange?
Ja, jeg tror tit selv, at jeg har regnet det hele ud, og så pludselig kan jeg se, at tingene kan hænge sammen på en hel anden måde. Så skriver jeg det om. Ofte ved jeg ikke selv, hvordan plottet skal være skruet sammen før ret sent i forløbet. Og i mellemtiden driver jeg alle omkring mig til vanvid, fordi jeg ikke føler, jeg har den rigtige løsning. Men det er en stor tilfredsstillelse, når alting til sidst falder på plads.
Du har tidligere fortalt, at du i dine bøger beskriver steder, hvor du selv har boet eller været flere gange, for at beskrivelserne skal blive så autentiske som overhovedet muligt. Ligeledes har du fortalt, at du besøger og samarbejder med psykiatere og politiet for at gøre dine bøger troværdige. I denne henseende kunne det være interessant at vide, hvordan du vælger dine karakterer og beskrivelserne, der passer til dem. Er de opdigtede, eller personer, du kender? Eller er der nogle af karaktererne, sum du ser dig selv i?
Alle mine personer er nok sammensat af karaktertræk og kvalifikationer, som er blandet sammen på kryds og tværs og nedarvet fra virkelige personer. Mine hovedpersoner ligger som regel forholdsvist tæt op ad mig selv og har også “arvet” forskellige ting fra mig. For eksempel bor Klara i Aarhus tæt på skoven med hund og kat. Det gør jeg også. Men jeg kan også godt finde på at stjæle professionelle projekter til mine personer. Eksempelvis findes der flere udenlandske forskere, der har hjernescannet serieforbrydere for at se, om deres hjerner adskiller sig fra almindelige mennesker. Sådan et projekt gav jeg til Christian Falk for at give ham indsigt.
Har du nogle litterære forbilleder, som du bliver inspireret af?
Først og fremmest Agatha Christie, fordi hun er plotmester og dernæst Thomas Harris, der blandt andet har skrevet Ondskabens øjne. Harris er fantastisk til at beskrive dybt forstyrrede drabsmænd, hvilket gør hans bøger enormt interessante.
I Pyroman-serien kommer vi tættere på de forbrydelser, der har med ild at gøre. Hvad er der med ilden, der får dig til at beskæftige dig med den litterært?
Jeg elsker ild og al den symbolik, der følger med. Det er naturens stærkeste kraft, som både ødelægger og giver os liv, og så er den samtidig en slags væsen. Nogle gange ulmende gløder og andre gange eksplosiv. Og så spiller den en rolle i alverdens mytologier. Samtidig er der noget fascinerende ved pyromani. Når man ikke længere kan styre sin lyst til at se på den ødelæggende kraft. For mig passede det hele perfekt ind i det, jeg ville skrive.
Herunder kan du se et interview med Inger Wolf og psykolog Charlotte Kappel.
Klik her for at se videoen på Facebook.
Dette er Pyroman-seriens sidste bind. Er det trist at sige farvel til Larsen, eller kommer vi måske til at møde hende igen?
Nej, det er ikke trist, fordi jeg ved, at jeg altid kan vende tilbage til hende og Sebastian, når jeg får lyst.
Mange tak til Inger Wolf for at svare på vores spørgsmål. Lyt til Pyroman-serien her.
Anmeldelser af Hævnen
“Det er simpelthen så fremragende et sammenstrikket plot. Der er en masse tråde, men ikke nogen det er svært at holde styr på, for først hen mod slutningen går det op for os, hvor mange bolde der egentlig er i luften.” – krimitanker.dk
“Der er dømt underholdende læsning. Den eneste anke er, at man ikke skal begynde læsning før man har tid til det. Man slipper den ikke igen når man først går i gang.” – bogfidusen.dk
“Hvad kan jeg sige? Jeg er solgt – hele denne serie er totalt genial.” – fruthulstrup.dk