Jesper Wung-Sung

Jesper Wung-Sung har skabt endnu et kompromisløst kunstværk

Jesper Wung-Sung

Den danske forfatter Jesper Wung-Sung har siden sin debut i 1998 skabt flere anmelderroste fortællinger til både børn, unge og voksne. Nogle af Jespers bøger er både oversat til flere sprog samt filmatiseret – som det bl.a. var tilfældet med debutromanen ‘To ryk og en aflevering’. Romanen ‘En anden gren‘ indbragte ham også De Gyldne Laurbær i 2017. Nu er Wung-Sung klar med endnu et mesterværk, som tager udgangspunkt i kunstmaleren Vilhelm Hammershøis ukendte hustru i ‘Kvinde set fra ryggen‘ som kommer på Mofibo d. 10. april.

Læs mere om forfatteren, hans bibliografi, og ikke mindst Jesper Wung-Sungs tanker bag sit nyeste værk herunder.

Kvinde set fra ryggen

Kvinde set fra ryggen af Jesper Wung-Sung

Hvem er mon den gådefulde kvinde på Vilhelm Hammershøis malerier? I Jesper Wung-Sungs nye skønlitterære roman, kommer vi helt tæt på Vilhelm Hammershøi og hans kone Ida, som flere gange har stået model til Vilhelms malerier – med ryggen til.

I 1980 møder Ida storebrorens ven, Vilhelm, for første gang da han kommer på sommervisit hos familien. Da sommeren er forbi, er Ida og Vilhelm forlovet. Deres mødre forvolder dog mange problemer, for Idas mor vil ikke slippe hende – og Vilhelms mor vil have sønnen til at fokusere på sin malerkarriere. Ikke desto mindre, bliver Ida Vilhelms ledsagerske i malerens tegn – og må stå model til både talrige malerier, og ikke mindst livet med en mand som kun brænder for én ting: at male. En tilværelse som Ida må slås med til sit livs ende.

★★★★★☆
Sikke en vidunderlig roman!

– Jyllands-Posten

Lyt til ‘Kvinde set fra ryggen‘, indlæst af Helene Egelund

Læs også: Ny roman med humor og nerve fra Michael Enggaard!

Jesper Wung-Sung fortæller om sine tanker bag ‘Kvinde set fra ryggen’

Jesper har valgt at skrive en bog, som tager udgangspunkt i kvinden Ida, fra Vilhelm Hammershøis malerier. Om valget fortæller han, “Jeg har skrevet om Ida, fordi det – trods forskellige afvigelser og kunstneriske friheder – altid er hende, som er modellen på Vilhelm Hammershøis ikoniske malerier. Den enlige kvinde i et rum. Alligevel ved vi ikke, hvem hun er. Det ville jeg finde ud af. Jeg ville fortælle denne rygvendte kvindes historie.”

Wung-Sung fortæller også, at han finder Hammershøi og blikket på hans tid meget relevant: “For det første fordi Hammershøi er en af de største danske kunstnere of all time. Ude i verden er han måske den mest kendte kunstner efter H.C. Andersen.”

Hammershøi lever i en brydningstid, og han er med til at frigøre maleriet fra at være enten blot moralsk opbyggelige skilderier eller socialhistoriske dokumenter. I hans værker er der et andet, et eviggyldigt, eksistentielt udgangspunkt. Det er derfor, de siger os noget i dag. Vi kan læse os selv eller den menneskelige tilværelse ind i billedet af den enlige kvinde i rummet. Hans malerier rører vores sjæl.”

Jesper Wung-Sung om at kunne genkende sig selv i kunstneren

“Forskellen er, at Vilhelm Hammershøi er et geni, og at hans dedikation til maleriet er absolut. Ligheden er, at jeg genkender den dér totale besættelse af kunsten. Dette med at stå op til en ny dag med ét formål: at skrive. Det med at være ægte, opslugt, ja, lykkelig i det rum, hvori kunsten skabes. På den måde løber der et parallelt selvbiografisk spor gennem romanen, der handler om mit eget liv.”

Han nævner også parallellen mellem Ida og hans egen kone, ift. hvordan det må være, “at leve sammen en forfatter, der er besat af at skrive. Som hele tiden går ind i et rum, hvor der kun er plads til kunsten. Gennem denne roman forsøger jeg at se og anerkende hendes liv, indsats og tilstedeværelse.”

Fortællingen har krævet omfattende research for forfatteren

“Jeg lagde ud med at læse alt, der er skrevet om Vilhelm Hammershøi. Da jeg læste det igennem anden og tredje gang, fik jeg en fornemmelse for afgørende punkter, huller og spring i Vilhelms liv og samliv med Ida. Jeg læste også de breve fra parret, der er bevaret, morens scrapbøger over Vilhelms karriere, og jeg var især optaget af Peter Ilsteds – altså Idas bror – rejsebreve, der sagde meget om forholdene i barndomshjemmet.”

“Jeg har opsøgt mange af de forskellige steder, som de har besøgt eller opholdt sig. For på grundlag af en ydre, faktuelt viden om Ida forhåbentlig også at kunne krybe ind under huden på hende.”

De værker, jeg skriver, er baseret på empati, altså et forsøg på indlevelse i personerne.

– Jesper Wung-Sung
Dét skal læseren tage med fra bogen

Jesper vil gerne give en stemme til dem, som ikke selv har chancen for at fortælle deres historie og uddyber, “Vilhelm får fortalt, hvem han er, og hvordan verden er, gennem maleriet. Ida er ved at gå til, fordi hun ikke kan få tingene på plads på samme måde. Det forsøger jeg at råde bod på. (Ida Hammershøi står ikke engang under Stubbekøbings ”berømte bysbørn” på Wikipedia!)”

“Faktisk samler hun mange kvinders skæbne på den tid i et prægnant billede: fastlåst, rygvendt, delvist anonym, ikke den der ser eller fortæller – men en brik en andens spil. Det har været drivkraften: Vi ved jo godt, hvad den store Vilhelm Hammershøi har lavet, men hvad lavede Ida, mens hun stod og sad model time efter time, dag efter dag, uge efter uge, år efter år. Alle hendes tanker og drømme.”

Idas rejse er værd at læse om. For det er en rejse, der handler om frigørelse og erobre nye verdener. Løsrive sig fra Stubbekøbing, en undertrykkende mor og et på forhånd givet liv. Der er der formentlig og forhåbentlig mange, der kan finde håb i eller spejle sig i. 

– Jesper Wung-Sung

Læs også: Katrine Marie Guldager belyser familiens dysfunktionelle sandhed.

En anden gren

Jesper Wung-Sungs En anden gren‘ er ikke bare en roman, men faktisk en beretning om hans bedsteforældres usædvanlige vej til kærligheden. En fortælling om at brænde sine broer og følge et andet menneske, en anden vej.

I 1902 åbner Tivoli dørene for en eksotisk og spektakulær udstilling. Blandt parkens forlystelser kan man opleve ægte kinesere arbejde, tilberede mad og underholde. Én af disse kinesere er Jespers bedstefar San Wung-Sung – og blandt Tivolis besøgende, Jespers bedstemor Ingeborg Danielsen. At en dansk kvinde omgås med en kineser, var i denne tid skandaløst. Alligevel valgte Ingeborg kærligheden og at udholde alt, for den mand som hun forelskede sig i.

Lyt til ‘En anden gren‘, indlæst af Bent Otto Hansen

Jespers Wung-Sungs andre værker

Jesper Wung-Sung har skrevet en lang række bøger. Her er et udvalg med nogle af de populære bøger som Jesper selv, eller i samarbejde med andre forfattere, har skrevet.

Forfatteren Jesper Wung-Sung

Jesper Wung-Sung (f. 1971) debuterede i 1998 med novellesamlingen ”To ryk og en aflevering” – som blev tildelt Bogforums Debutantpris – og har siden skrevet en lang række bøger for børn, unge og voksne, der er oversat til adskillige sprog, filmatiseret og dramatiseret. Med sin levende og humoristiske skrivestil har Jesper Wung-Sung manifesteret sig som en af de helt store danske forfattertalenter. 

Wung-Sung har for sine værker blandt andet modtaget Det Danske Akademis Silas-prisen, Kulturministeriets forfatterpris for børne- og ungdomsbøger og Danmarks Skolebibliotekarers børnebogpris. Romanen ”En anden gren” indbragte ham De Gyldne Laurbær i 2017. Privat bor Jesper Wung-Sung på Fyn, i byen Svendborg, med sin hustru Kristina og deres to drenge.

Læs også om forfatter Jesper Stein, som for nyligt udgav sin første autofiktive roman.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *