Rane Willerslev: Virkelighedens Indiana Jones
Direktør for Nationalmuseet Rane Willerslev er en mand af en helt speciel støbning. En antropolog som har vovet pelsen for sit virke, og set døden i øjnene for at nå sine mål. Et mål om at opleve fremmede kulture på nært hold i den sibiriske og østafrikanske ødemark.
For hvad sker der med os, når vi flygter fra en flok jægere – eller skal overleve uden mad i flere døgn? Kun få i det danske land har denne erfaring i bagagen – heriblandt Rane. Han har bl.a., sammen med forfatter Tommy Heisz, udgivet ‘Ekspeditioner‘. Bogen indeholder fortællinger om nogle af de både skræmmende og fantastiske oplevelser, som Rane har oplevet under sine antropologiske rejser. Læs mere om Rane Willerslev og hans udgivelser herunder.
En historie om mennesket
Rane Willerslev og tre videnskabsmænd fra Nationalmuseet på opdagelse i menneskets udviklingshistorie og meningen med livet.
‘En historie om mennesket‘ tager læseren med på en rejse i tid – i dyb tid – fra de tidligste medlemmer af menneskeslægten for millioner af år siden og frem til den udviklingsrevolution, hvor store dele af menneskeheden gik fra at være opdagelseslystne jæger-samlere til pligtopfyldende, fastboende agerbrugere. Det legende menneske og det arbejdende menneske blev delt i to, og den udvikling har betydning for måden, vi lever på i dag.
Lyt til ‘En historie om mennesket‘, indlæst af Benjamin Hasselflug.
Danmark før os
Rane Willerslev har sammen med Nationalmuseets forskere udvalgt 50 helt specielle genstande fra oldtiden og frem til i dag, som sammen kan tage os på en medrivende rejse gennem Danmarkshistorien. I ‘Danmark før os‘ hjælper Tommy Heisz med at beskrive historien bag de 50 fund, som afslører fortidens fattigfolk og bedsteborgere og den stadigt skiftende verden, de både påvirkede og måtte indrette sig efter.
Få et fascinerende indblik i, hvad de ting, vores forfædre efterlod sig, afslører om de mennesker, der skabte og brugte dem.
Lyt til ‘Danmark før os‘, indlæst af Lars Bom.
Ekspeditioner
Rane Willerslev har altid haft en særlig mission i livet. Han vil se, hvordan verden hænger sammen – og han bevæger sig gerne helt ud til kanten for at finde ud af det. Allerede som 20-årig tog han afsted til den Sibiriske ødemark for første gang. Sidenhen er det blevet til mange ekspeditioner, både med andre og alene.
Under sine eventyr, taler han med jukagirer, evener og tjukter om deres kultur, myter og ritualer og noterer det i sine dagbøger. Men han kommer dog til at opleve langt mere end det. Dramatiske øjeblikke udspiller sig, hvor Rane må flygte for sit liv, næsten bliver skudt, eller er tæt på at dø af sult. En sand fortælling om eventyr, viljestyrke og håb, fra ødemarkens åbne vidder.
Lyt til ‘Ekspeditioner‘, indlæst af Peter Carstens
Rane Willerslev
Rane Willerslev (f. 1971) er socialantropolog og forfatter, og har siden 2017 været direktør for Nationalmuseet. I sit liv har han både været på adskillige ekspeditioner, været professor i antropologi på Aarhus universitet, såvel som været direktør for Kulturhistorisk Museum på Universitetet i Oslo. Ikke overraskende, er han medlem af den private klub, ‘Eventyrernes klub’, for Danmarks globetrottere.
Rane Willerslev har ofte optrådt i medierne, både i sit virke som Nationalmuseets direktør og som socialantropolog med henblik på adfærd og kultur. Han står også bag flere bøger om både hans udenlandske oplevelser, såvel som om det moderne menneskes dannelse. I oktober udgav han, sammen med Svend Brinkmann og Tor Nørretranders, bogen ‘Samtalekur‘ om vigtigheden af den dybe samtale mellem mennesker.
Rane Willerslev har også skrevet forord til Kåre Bluitgens ‘De opdagede verden’. Læs om serien her.
Øvrige udgivelser
Læs om flere globetrottere, og deres hæsblæsende eventyr her.
En kommentar
Ullrik Lie
Jeg syntes at de to tvillinger Eske og Rane Willerslev er meget spændende at høre