Thomas Korsgaard

Thomas Korsgaard: Et af Danmarks nye store talenter

Thomas Korsgaard
Foto af Simon Klein-Knudsen

Thomas Korsgaard debuterede kun 21 år gammel med romanen ‘Hvis der skulle komme et menneske forbi‘ som endte med at blive en stor succes. Ikke mindst var den omdiskuteret og rost af kritikerne. I romanen, som er delvist selvbiografisk, møder vi Tue som vokser op i en jysk dysfunktionel familie. Nu har Korsgaard netop modtaget De Gyldne Laurbær for den tredje og sidste roman i trilogien om Tue, ‘Man skulle nok have været der‘! Stort tillykke!

Tue-trilogien

Hvis der skulle komme et menneske forbi

Thomas Korsgaards første roman, ‘Hvis der skulle komme et menneske forbi‘, er et portræt af en familie i økonomisk krise – set med et barns øjne. På en lille gård i Skive, følger vi en familie hvor bl.a. økonomiske problemer danner rammen for tilværelsen.

Faderen må spørge om penge fra sin succesfulde søn, efter en falliterklæring, mod taknemmelighed og kontrol. Moderen kæderyger og spiller kasino som dagen er lang, imens børnene er overladt til sig selv. Romanen beskriver med både følsomhed og mørk humor, den afstumpethed og afmagt, der opstår, når kærligheden forsvinder i en familie.

★★★★
Løfterig debut … med blik for den groteske detalje og ikke så lidt tragikomik.

– Politiken om ‘Hvis der skulle komme et menneske forbi’

Lyt til Hvis der skulle komme et menneske forbi‘, indlæst af forfatteren selv.

En dag vil vi grine af det

I fortsættelsen til debutromanen, følger vi næste kapitel af historien om Tue og hans udfordrede familie. Det er en fortælling om ensomhed såvel som fysisk og psykisk vold som en del af hverdagen. Men det er samtidig en lun og ikke-fordømmende beskrivelse af familielivet, hvor realiteterne sjældent lever op til intentionerne.

Tues mor har fået en stor erstatning for en arbejdsskade, og nu skal alt blive godt. Men er penge det, der skal til, for at komme fri den tilværelse, der hidtil har præget familiens dagligdag? Og hvad sker der, når Tue ikke længere er et barn – men en ung voksen, som opdager, at der er en verden uden for hjemmet for enden af grusvejen?

★★★★★
Korsgaard skriver med en ømhed, som rammer rent.

– Ekstra Bladet om ‘En dag vil vi grine af det’

Lyt til ‘En dag vil vi grine af det‘, indlæst af forfatteren selv.

Man skulle nok have været der

Thomas Korsgaards tredje og sidste roman om Tue, er hovedpersonen flyttet ud for sig selv. Men en dag smides han ud af sin lejlighed i København, og har ingen steder at tage hen. Med sig har han en sportstaske med tøj, en computer og en lille palme. Efter en overnatning på pige Victorias sofa, er han på gaden igen, hvor han flakker rundt og må søge ly tilfældige steder, hos tvivlsomme typer.

Den afsluttende roman er en både rå og humoristisk fortælling om den totale rodløshed og forsøget på at finde hjem.

★★★★★
En meget rørende roman … denne anmelder overgav sig og græd til sidst.

– Berlingske om ‘Man skulle nok have været der’

Lyt til ‘Man skulle nok have været der‘, indlæst af forfatteren selv.

Læs også: Helle Vincentz konfronterer en barsk fortid i ‘Jorden under mig’

Øvrige udgivelser

Tyveri - Thomas Korsgaard

Udover ovenstående trilogi, som klart er Korsgaards helt store værk, så har han også begået sig børne- og ungdomforfatter i selskab med andre danske forfattere. Bl.a. har han skrevet børnebogen ‘Minimund‘ med Frida Brygmann, og været med til at skrive ungdomsbogen ‘Mellem os‘ om familieproblemer.

Sidst men ikke mindst Thomas Korsgaard i 2019 novellesamlingen ‘Tyverier‘, med 15 fortællinger om betydningsfulde øjeblikke i en række personers liv. Om hemmeligheder, ensomhed og store forhåbninger. 

Find hele Thomas Korsgaards forfatterskab her.

Forfatteren Thomas Korsgaard

Forfatter Thomas Korsgaard
Foto: Simon Klein-Knudsen

Thomas Korsgaard (f. 1995) var kun 21 år da han debuterede med Hvis der skulle komme et menneske forbi‘ der tog Danmark med storm. I pressen blev Korsgaard blandt andet kaldt ‘Et af Danmarks absolut mest opsigtsvækkende og overbevisende litterære talenter‘.

Med Tue-trilogien har han begået en imponerende start på forfatterkarrieren, og ikke mindst belyst den triste tilværelse som han selv – såvel som så mange andre i det danske samfund – i nogen grad udlever i “Udkantsdanmark”.

“Skriv om dig selv, det er det eneste du ved noget om”, skrev Suzanne Brøgger vist engang. Det synes jeg, er meget rammende. Jeg skriver ikke med udgangspunkt i en eller anden tematik eller en aktuel begivenhed. Jeg skriver med udgangspunkt i noget, der ligger helt indeni og bobler og syder. Det er bare lige med at få fat i det.” fortæller Martin Kongstad.

Udgivelsen af debutromanen skabte stor debat om grænsen mellem fiktion og virkelighed, da Korsgaards familie mente, at romanens skildring af familien var usand. Som med andre Europæiske forfattere – heriblandt Delphine de Vigan og Édouard Louis – tager Thomas del i en litterær trend hvor virkelighed og fiktion går hånd i hånd.

Læs også: Leonora Christina Skov tager livtag med fortiden i ‘Hvis vi ikke taler om det’

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *