Lars Kjædegaard: 40 år som topsælgende krimiforfatter
Lars Kjædegaard har længe været en af de helt store spillere på den danske krimiscene. Lige nu er han aktuel med ‘Løgn i din hals‘, som er forhistorien og 14. bind i serien ‘Hvid & Belling‘ om drabsefterforskerne Anita Hvid og Thor Belling, samt autoromanen ‘Lang dag mand‘.
Desuden står forfatteren bag serien om Agnes Hillstrøm og en lang række andre romaner. Hvis du ikke har læst Lars Kjædegaard endnu, er der altså nok at gå i gang med. God lytte- og læselyst!
Læs også: 10 populære klassiske krimier
Hvid & Belling-serien
‘Hvid & Belling‘ er en klassisk krimiserie med makkerparret Anita Hvid og Thor Belling i hovedrollerne. Det er en serie af underholdende og tempofyldte krimier, der heller ikke er bange for at tage livtag med alvorlige emner som krig og terror.
Start med de to nyeste bind, ‘Rige svin‘ og ‘Løgn i din hals‘, da disse finder sted før de øvrige bøger og fortæller historien om, hvordan Hvid og Belling mødtes. Herefter kan du læse ‘Smukke Jan‘, som er den først udgivne bog i serien.
Lyt til Hvid & Belling-serien indlæst af Benjamin Hasselflug-Egelind, Henrik Hartvig-Jørgensen, Esben Hansen, Tobias Hertz, Peter Milling og Sune Pilgaard
Agnes Hillstrøm-serien
Agnes Hillstrøm-serien består af fem bind og følger drabsefterforskeren Agnes Hillstrøm.
I første bind, ‘Liget i lyngen‘, kaldes Agnes og hendes assistent Otto Vang til landsbyen Bejdrup i Midtjylland, hvor en dreng er fundet dræbt på heden. Drengen identificeres som søn af ejeren af Lyneborg Gods, Alf Skjødt-Holm.
Da Agnes og Otto skal underrette forældrene, finder de dem døde. Tilsyneladende har godsejeren skudt sin kone og derefter sig selv. Dødsfaldene er uforståelige. Drengen har været borte fra hjemmet i nogle dage, uden at forældrene har slået alarm. Hvad ligger bag tragedien?
Lyt til Agnes Hillstrøm-serien indlæst af Lars Kjædegaard.
En ærlig mand
En ærlig mand I + II er en re-write af første bog i Lars Kjædegaards ’Montebello-trilogi’, som udkom i Danmark fra 2006 til 2008. Titlen udkom oprindeligt som lydsbogsføljeton og blev én af de mest streamede serier på Mofibo. Det er historien om en velmenende mand, der driver et samtalested i provinsen.
I bogen ‘En ærlig mand‘ tager Kjædegaard fat i hverdagsdramatikken med Poul Helweg som hovedperson. Vi følger Poul, som driver samtalestedet “Ærligt nærvær”, hvor alle kan komme og diskutere små og store spørgsmål med Poul. Og Poul er ikke bange for at give sine gæster sin ærlige mening.
Lars Kjædegaard fortæller:
Jeg har gendigtet min oprindelige roman, så den passer til føljetonformatet. Jeg har bevaret store dele af den oprindelige historie, men genskrevet den og opdateret den. Jeg mener at hovedpersonen, Poul Helweg, er en original karakter, som appellerer til mine læsere. Måske er han endda endnu bedre i lydbogsform.
Jeg har skrevet mange kriminalromaner, og i den slags romaner er man ofte nødt til at identificere sig med karakterer, som tænker meget negativt og aggressivt. ’En ærlig mand’ er det modsatte. Når jeg skriver om Poul, tænker jeg først og fremmest ærligt. Poul lægger konventionerne og tabuerne væk. Han vil gerne hjælpe, og det lykkes for det meste. Hans filosofi er, at vi er skabt til at hjælpe hinanden. Poul er god for mange af sine gæster – han er også god for mig. Pouls råd og synspunkter er også mine. ’En ærlig mand’ er mit forsøg på – med Pouls hjælp – at give lytterne en tro på, at vi mennesker rent faktisk kan hjælpe hinanden og tage et større ansvar for hinanden.
Læs e-bogen ‘En ærlig mand‘ eller lyt til lydbogsserien ‘En ærlig mand I + II‘, indlæst af Carsten Bjørnlund
Lang dag mand
I autoromanen ‘Lang dag mand‘ fortæller Lars Kjædegaard i 18 kapitler om sit liv som barn, voksen, far, musiker og forfatter. Om at vokse op i Helsingør, om at være 14 og pludselig spille guitar med sine amerikanske blues-helte, om den sorte hund og om at udtrykke sig på sin egen måde. Det handler om alle de møder og begivenheder, der former et menneske.
Lyt til ‘Lang dag mand‘ indlæst af Lars Kjædegaard.
Se Lars Kjædegaards øvrige udgivelser her.
Mød forfatteren: Lars Kjædegaard
Lars Kjædegaard (f. 1955) er født i Nordjylland, men har boet det meste af sit liv i Helsingør. Han debuterede som forfatter i 1981 og har siden udgivet mere end 40 romaner. Med over 400.000 solgte bøger er han en af Danmarks mest læste krimiforfattere.
Herunder kan du læse Lars Kjædegaard svare på et par spørgsmål om hans forfatterskab.
I år fejrer du 40 års jubilæum. Lå det altid i kortene, at du skulle blive forfatter?
I skolen havde jeg en god dansklærer. Han sagde, at jeg var god til at skrive, og det husker jeg som en stor ting. Det tog selvfølgelig sin tid, men jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvor meget en lærers få, anerkendende ord kan betyde.
Du har udgivet mere end 40 romaner og er en af Danmarks mest læste krimiforfattere. Er du aldrig bange for at løbe tør for ideer?
Nej, det er jeg ikke. Jeg kan blive nervøs, når jeg er midt i en roman og mister overblikket. Men det er en del af energien i det. Men jeg har aldrig haft problemer med at finde på noget nyt.
At skrive er simpelthen en måde at leve på for mig. Hvis jeg ikke skriver, mangler der noget. Mine daglige 3000 ord er som de 10.000 daglige skridt, som eksperterne mener er så vigtige for vores sundhed.
Du har skrevet autoromanen ‘Lang dag mand’ under corona-nedlukningen. Hvorfor pludselig lysten til at skrive om dig selv?
Det begyndte som et enkelt kapitel om en børnefødselsdag – jeg ved ikke, hvorfor dét lige dukkede op. I løbet af kort tid skrev jeg de 18 kapitler.
Jeg har før prøvet at skrive om min familie, men det har aldrig fungeret. Men ‘Lang dag mand’ var noget andet. Det er punktnedslag om begivenheder af mange slags, gode og hårde.
De korte kapitler om alt muligt forskelligt erindringsstof kom let til mig, og jeg tror, de udsprang af en taknemmelighed over at have fået så meget af så mange. Det er for mig en meget lykkelig bog.
Læs også: Anders de la Mottes stemningsfyldte krimier
Tæt på Kjædegaard – Interview med forfatteren
Interview foretaget af Mofibos redaktør, Søren Brinch Vestergaard
Hvor meget får du selv læst som travl forfatter?
Ikke ret meget. Og desværre læser jeg ofte kun lidt af en bog. Jeg kan ikke læse særlig hurtigt længere, og jeg har en irriterende tendens til at gå op i petitesser. Der er nok en erhvervsskade. Jeg læser af og til biografier, men selv da er det sjældent fra ende til anden.
Er der en bog, der har en helt særlig betydning for dig?
Af en eller anden grund vender jeg tilbage til David Gutersons ‘Sneen på cedertræerne’. Den er dels meget smuk, dels meget spændende. Det er en mordgåde, men det er også en historisk roman om japanske indvandrere, som led en krank skæbne i Amerika under anden verdenskrig. Den har en psykologi, som jeg godt kan lide. Og hvis jeg venter længe nok, har jeg glemt, hvem der slog hvem ihjel.
Lukker du andre bøger ude, når du arbejder på en ny roman?
Nej, ikke specielt. Jeg har som regel gang i et par stykker, når jeg skriver. Jeg skriver mine bøger ret hurtigt efter lang tids forberedelse i tankerne. Sidst var det John le Carré og Jonathan Franzen. De er begge bedre end mig, og det fungerer at læse noget virkelig godt og så sætte sig og skrive noget, som er helt ens eget.
Har du en favoritbog blandt dine egne?
Nej. For mig er det nærmest én lang bog. Der er personer og scener, jeg holder særlig meget af – Jette Lokk i ‘Sorte sø’, for eksempel. Generelt er jeg mest optaget af den sidste, jeg har skrevet. Men de er jo som ens børn. Man holder af dem alle på hver sin måde.
Hvad er dine tre yndlingsbøger på Mofibo?
Det må blive Maigret-romanerne af Georges Simenon. De er alle sammen gode. Simenon var et geni. Maigretbøgerne er ikke specielt indviklede eller plotdrevne. De er ikke engang særlig dramatiske eller uhyggelige. Men de er virkelige. Jeg har lært meget af Simenon. Hans bøger er korte og uden fyld. Man kan læse en Maigret på en dag og føle, at man har været i Paris. Nogle vil finde det lidt støvet, men for mig er det stor kunst.