75 år siden Danmarks befrielse
75-året for befrielsen af Danmark markeres hermed med bøger om den danske modstandsbevægelse.
Den 5. maj 1945 blev Danmark befriet af britiske tropper – med undtagelse af Bornholm, der blev besat af sovjetiske styrker indtil den 5. april 1946.
Der var jubel og fejring i de følgende dage, og den 8. maj genåbnede Rigsdagen som symbol på den genvundne uafhængighed. For at markere 75-års dagen for Danmarks befrielse kan du nedenfor finde forskellige bøger, der omhandler den danske modstandsbevægelse.
Læs også: De 10 mest populære historiske bøger.
Holger Danske
Povl Falk-Jensen (1920-2019) var modstandsmand og medlem af Holger Danske. Holger Danske var en af de største modstandsgrupper i København under den tyske besættelse.
I denne medrivende bog kommer man helt tæt på modstandsfolkenes hverdag som blandt andet bestod af stikkerlikvideringer, våbentransporter og flugt fra Gestapo og Hipofolk.
Lyt til ‘Holger danske’, indlæst af Henrik Hartvig Jørgensen.
Hvidsten Gruppen
Hvidstensgruppen var en dansk modstandsgruppen, som tog imod våben og sprængstof fra England. De overdrog det til andre dele af modstandsbevægelsen, for at de så kunne bruge det ved sabotageaktioner i modstandskampen.
Kontakten til England blev skabt af godsejer Flemming Junker og faldskærmsmanden Ole Geisler. I 1944 blev de fleste af gruppens medlemmer arresteret af tyskerne. Otte af Hvidstensgruppens medlemmer blev dømt til døden og skudt. Tre medlemmer blev idømt livsvarigt tugthus, og tre fik kortere straffe.
Lyt til ‘Hvidsten gruppen’, indlæst af Henrik Hartvig Jørgensen.
Sabotøren
“Sabotøren er min far, Børge Thing, og denne bog er historien om hans liv. I 1942 går han ind i illegalt arbejde i det, som siden blev til BOPA. I 1943 måtte min mor og min søster flygte til Sverige, fordi min mor var jøde. I 1944 blev min far leder af BOPA i den periode, hvor gruppen lavede de store aktioner”.
Således skriver forfatter Morten Thing om sin far i denne bog, der tager brug af Frihedsmuseets materiale.
Lyt til ‘Sabotøren‘, indlæst af Henrik Hartvig Jørgensen.
Spræng-Smith
Til 75-året for befrielsen er også Søren Knudsens bog om BOPAs medstifter, Knud Børge Jensen, relevant.
Denne bog følger i Jensens – med dæknavnet ‘Spræng-Smith’ – fodspor fra barndommen i en børnerig arbejderfamilie, over deltagelsen i modstandskampen til den svære efterkrigstid. Jensen levede med traumer efter at være forhørt og tortureret af nazisterne, og efterfølgende sendt til tyske fængsler og KZ-lejren Sachsenhausen.
Lyt til ‘Spræng-Smith’, indlæst af Knud Børge Jensens svigersøn, Claes Bang.
Claes Bang om Knud Børge Jensen
I dette afsnit af ‘Mellem Ørerne’ taler Cecilie Frøkjær med Claes Bang. Bang har indlæst ‘Spræng-Smith’ og derigennem fået endnu mere viden om den mand, der satte sit aftryk på både dansk krigshistorie og på hans kone, som voksede op med en far, der var dybt mærket af krigens rædsler.
De Sidste Timer
Under Anden Verdenskrig blev 112 frihedskæmpere dømt til døden ved tysk krigsret. Mange fik lov at skrive et afskedsbrev til deres nærmeste i de sidste timer inden døden. ‘De Sidste Timer‘ består af breve skrevet af 112 dødsdømte danske frihedskæmpere til deres kære, kort før deres henrettelse i årene 1943-45.
Læs ‘De Sidste Timer’.