De 10 bedste historiske bøger i 2020
Historien står aldrig stille, og der kommer hele tiden nye facetter til den. Du kender sikkert til de fleste historiske begivenheder, som bøgerne på listen omhandler. Men kender du til den dramatiske flugt fra koncentrationslejren Auschwitz? Hvornår startede og sluttede Anden Verdenskrig helt præcist? Hvad skete der under den spanske syge, og kom den fra Spanien?
Fælles for alle historiske bøger på listen er, at de er fantastisk godt skrevet, og ikke tørre gennemgange af historiske begivenheder. God fornøjelse!
10. Flugten fra Auschwitz
‘Flugten fra Auschwitz’ udkom i 1963, og foreligger nu endelig på dansk. Bogen er en førstehåndsberetning om den største forbrydelse nogensinde, Holocaust, men også en stærk fortælling om menneskets kamp for at overleve.
Rudolp Vrba var en slovakisk-jødisk biokemiker, som overlevede to år i Auschwitz, indtil han efter ufattelige strabadser kom over grænsen til Slovakiet. Hans detaljerede oplysninger indgik siden som bevismateriale i Nürnbergprocessen.
Lyt til ‘Flugten fra Auschwitz‘, indlæst af Jesper Bøllehuus
9. Tjernobyl
Atomulykken i Tjernobyl indtraf lørdag den 26. april 1986 på Tjernobyl-atomkraftværket i Ukraine. Hvad der i virkeligheden skete er stadigvæk, pga. propaganda og hemmelighedskræmmeri, omdiskuteret.
I ‘Tjernobyl. Den ufortalte historie’ giver Adam Higginbotham ved hjælp af interviews, breve, memoirer og dokumenter et uforglemmeligt og dybdegående indblik i verdens værste atomkatastrofe. Historien er samtidig er skræmmende relevant i vores dages diskussioner om klimaforandringer og energikrise.
Lyt til ‘Tjernobyl‘, indlæst af Morten Rønnelund.
8. Rejseholdets historie
Rigspolitichefens Rejseafdeling – populært kaldet Rejseholdet – blev dannet i 1927 og nedlagt i 2002. Det var en berømt og respekteret enhed, som rykkede ud som assistance til politikredsene uden for København i sager af særlig karakter.
‘Rejseholdets historie’ bygger på Politimuseets udførlige materiale om Rejseholdets arbejde samt på interviews med nøglepersoner, bl.a. tidligere ansatte i afdelingen, herunder chefer, tidligere rigspolitichef, tidligere statsadvokat og forsvarsadvokater.
Lyt til ‘Rejseholdets historie‘, indlæst af Morten Rønnelund.
7. Anden Verdenskrig
På trods af et hav af bøger og film om Anden Verdenskrig er historien ofte fortalt fragmentarisk. Verdenskrigen startede august 1939 på grænsen til Manchuriet og sluttede seks år senere med den sovjetiske invasion af det nordlige Kina.
‘Anden Verdenskrig’ giver et imponerende overblik. Fra det nordlige Atlanterhav til det sydlige Stillehav, fra de snedækkede stepper til den nordafrikanske ørken, til den burmesiske jungle, til SS-indsatsgrupper, Gulag-fanger og grusomhederne i den anden sino-japanske krig.
Lyt til ‘Anden Verdenskrig‘, indlæst af Ole Rabendorf.
6. Den spanske syge
Netop som Første Verdenskrig var ved at være forbi, spredte historiens mest dødbringende pandemi sig. Den spanske syge slog samlet set over 50 millioner mennesker ihjel og alene i Danmark næsten 15.000.
I ‘Den spanske syge’ fortælles for første gang historien om, hvad der skete, da pandemien ramte Danmark. Gennem en lang række øjenvidneberetninger kommer vi helt tæt på den angst, sorg og uhygge, der lå tungt over Danmark. En historie der trækker tråde helt op til nutiden.
Lyt til ‘Den spanske syge‘, indlæst af Dan Schlosser.
5. Uopklaret – Danmarkshistoriens største uopklarede kriminalsager
Uopklarede kriminalsager har altid fascineret og skabt myter og konspirationsteorier. Fra mordet i Finderup Lade over Varulve-bevægelsen til de uopklarede kvindemord i 1990’erne og katastrofebranden på Scandinavia Star.
I ‘Uopklaret – Danmarkshistoriens største uopklarede kriminalsager’ fortæller historiker Frederik Strand om nogle af danmarkshistoriens mest gådefulde uopklarede forbrydelser. Samt hvad der sker, når de bliver opklaret, og det gådefulde forsvinder.
Lyt til ‘Uopklaret – Danmarkshistoriens største uopklarede kriminalsager‘, indlæst af Morten Rønnelund.
4. En ualmindelig kortfattet Danmarkshistorie
Historien om Danmark strækker sig over 15.000 år, så hvor skal man begynde? I ‘En ualmindelig kortfattet Danmarkshistorie’ kommer du på en underholdende og oplysende rejse gennem tiden – fra dengang isen smeltede til for nylig.
Historiker Asser Amdisen skriver veloplagt uden fodnoter og lange videnskabelige udredninger, sin version af vores fælles fortælling – uden at gå af vejen for en god myte eller saftig sladder fra svundne tider.
Lyt til ‘En ualmindelig og kortfattet Danmarkshistorie‘, indlæst af Paul Becker.
3. Viking
I vikingetiden, fra ca. 800-1050, satte Nordens krigere sejl i jagten på guld, ære og i sidste ende land. Sammen med jagten fulgte et spor af voldsomme plyndringer, slag, magtkampe, politiske magtspil og rænkespil.
I ‘Viking’ skriver arkæolog og museumsinspektør ved Nationalmuseet, Jeanette Varberg, om vikingetogterne og de vikinger, der kom til at sætte deres aftryk i hele datidens Europa. Fra Irland til Rusland, fra Grønland til Middelhavet blev vikingerne en del af historien, og de træder frem i arkæologien og kilderne.
Lyt til ‘Viking‘, indlæst af Jeanette Varberg.
2. Dødens bolig
Hvordan kunne et højt civiliseret folk begå forbrydelser som dem, der fandt sted i koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau? Hvordan kunne den tyske kultur, som vi skylder så meget, frembringe så megen ondskab?
Lektor i tysk og dansk Peter Langwithz Smith har med ‘Dødens bolig’ skrevet en videnskabeligt funderet fremstilling af hele lejrens historie fra starten i 1940 til områdets historie efter krigen. Det er en barsk, men nødvendig historie.
Lyt til ‘Dødens bolig‘, indlæst af Morten Rønnelund.
1. Sapiens – en kort historie om menneskeheden
For 100.000 år siden var Jorden beboet af mindst seks menneskearter. I dag er der kun en tilbage. Hvorfor endte lige præcis vores art med at herske over kloden? Og hvordan vil vores verden udvikle sig i det næste årtusinde?
Historiker Yuval Noah Harari har med ‘Sapiens – en kort historie om menneskeheden’ skrevet en imponerende tour de force gennem menneskehedens historie. Indsigtsfuldt og modigt udfordrer han alt det, vi troede, vi vidste om at være menneske.
Lyt til ‘Sapiens – En kort historie om menneskeheden‘, indlæst af Niels Vedersø.
Læs også: De 10 mest populære historiske bøger.