De 10 mest populære klassikere

De 10 mest populære klassikere

Her er de 10 bedste klassiske romaner – alle valgt af Mofibos lyttere. Gå på opdagelse i tidløse romaner, der har stået tidens prøve og er ligeså relevante i dag, som da de udkom første gang. Læs med her og se listen med de 10 mest populære klassikere. Måske kan du finde inspiration til din næste litteraturoplevelse?

Læs også: De 10 mest populære krimier.

10. Idioten

Idioten - De 10 mest populære klassikere

I toget fra et kurophold på vej tilbage til Sankt Petersborg falder den naive epileptiker Fyrst Mysjkin i snak med en mand. Manden viser ham et billede af den smukke Nastasia Filippovna. Hændelsen vikler ham ind i økonomiske og romantiske intriger. ‘Idioten‘ skildrer menneskelig godhed over for grådighed, ondskab og smålighed.

Russiskfødte Fjodor Dostojevskij (1821-1881) var både kendt som forfatter, essayist, journalist og filosof. Hans litterære værker udforsker menneskelig psykologi i den urolige politiske, sociale og åndelige atmosfære, der kendetegnede Rusland i det 19. århundrede.

Lyt til ‘Idioten‘ indlæst af Bent Otto Hansen.

9. Det lykkelige Arabien

De 10 mest populære klassikere: Det lykkelige Arabien af Thorkild Hansen

I 1761 udsendte Frederik V en ekspedition til Mellemøsten og Den arabiske halvø. Fem videnskabsmænd og en tjener drog ud på en rejse, der kom til at vare syv år og gav anledning til oplevelser, der vakte stor opmærksomhed i hele samtidens Europa. Den eneste af deltagerne, der vendte levende tilbage, var den unge astronom og landmåler Carsten Niebuhr.

Thorkild Hansens (1927-1989) roman ‘Det lykkelige Arabien‘ fra 1962 fortæller om en rejse fyldt med strabadser og intriger og tegner et meget levende tidsbillede fra 1700-tallet. Det er ikke kun en beskrivelse af landene, der besøges undervejs. Mindst lige så spændende er beskrivelsen af fællesskabet og samarbejdet i ekspeditionen, der næsten slider mere på deltagerne end de problemer, de møder ude i verden.

Lyt til ‘Det lykkelige Arabien‘ indlæst af Peter Bollerslev.

8. Anna Karenina

De 10 bedste klassiske romaner: Anna Karenina af Lev Tolstoj

På en ottendeplads på listen over de 10 mest populære klassikerefinder vi Lev Tolstojs (1828-1910) mesterværk ‘Anna Karenina‘ fra 1876. Klassikeren om den stærke og egensindige kvinde Anna, der vælger at forlade sin borgerlige tilværelse for at leve for sine lidenskaber – og knuses af dem. ‘Anna Karenina‘ er et gribende drama og en spændende historisk førstehåndsberetning om de store forandringer, der fandt sted i det russiske samfund i 1870’erne.

Lyt til ‘Anna Karenina‘ indlæst af Karsten Pharao.

7. Øst for paradis

De 10 mest populære klassikere: Øst for paradis af John Steinbeck

Øst for paradis‘ er John Steinbecks (1902-1968) store dramatiske slægtsroman over tre generationer, hvor det gode kæmper mod det onde. I første generation er Charles i misundelse og ondskab tæt på at slå sin bror Adam ihjel. I anden generation følger vi brødrene Aaron og Caleb, der er sønner af Adam og den forførende, men dæmonisk ondsindede Cathy.

Steinbeck har med denne bog skabt et mægtigt værk over livet i USA fra borgerkrigen til 1. Verdenskrig med et stort og mesterligt skildret persongalleri. Forfatteren formår at præsentere både det gode og det onde i ethvert menneske i sin fortælling.

Lyt til ‘Øst for paradis‘ indlæst af Dan Schlosser.

6. Borte med blæsten

Borte med blæsten af Margaret Mitchell

På sjettepladsen har vi en sand klassiker, som de fleste nok har stiftet bekendtskab med. Hvis ikke med bogen, så med den oscar-vindende filmatisering.

Borte med blæsten‘ af Margaret Mitchell (1900-1949) er en fortælling om en ung, privilegeret kvinde, Scarlett O’Hara, fra sydstaternes Amerika. Scarlett tiltrækker omegnens unge mænd, hvis opmærksomhed hun sikrer sig med veltilrettelagt manipulation. Men da den amerikanske borgerkrig bryder ud, vendes der op og ned på hendes tilværelse. ‘Borte med blæsten‘ vandt Pulitzer-prisen og har solgt mere end 30 millioner eksemplarer verden over.

Lyt til ‘Borte med blæsten‘ indlæst af Camilla Qvistgaard Dyssel

Elsker du kærlighed og romantik? Find de mest populære romantiske bøger her.

5. 1984

Det er år 1984. Winston Smith bor i Oceanien, hvor Partiet og den allestedsnærværende Big Brother overvåger borgerne ned til mindste detalje. Winston arbejder i Ministeriet for Sandhed, hvor han redigerer gamle dokumenter og aviser, så historien altid fremstår i overensstemmelse med Partiets sandhed. Men Winston længes efter frihed, og han opdager hurtigt, at den trang er livsfarlig.

George Orwell (1903-1950), der også er forfatteren bag ‘Kammerat Napoleon’, udgav sin dystopiske science fiction-klassiker ‘1984‘ i 1949.

Lyt til ‘1984‘ indlæst af Paul Becker.

4. Forbrydelse og straf

Forbrydelse og straf af Fjordor Dostojevskij (1821-1881)

Det er ikke tilfældigt at Fjodor Dostojevskij er på listen flere gange. Den store norske forfatter Knut Hamsun har engang sagt: “Dostojevskij er den eneste digter, jeg har lært noget af. Han er den vældigste af de russiske giganter.”

Storværket ‘Forbrydelse og straf‘ handler om Rodion Raskolnikov, en fortvivlet ung student, der i sin deroute myrder en hæslig, gammel pantelånerske, som ingen alligevel vil savne. I sine fantasier fortæller Raskolnikov sig selv, at det er hans ret at myrde. Han er et geni og kan sætte sig ud over moralen og dens love. Men kan han udviske forbrydelsen fra sit sind?

Lyt til ‘Forbrydelse og straf‘ indlæst af Karsten Pharao.

3. Greven af Monte Cristo

Greven af Monte Cristo af Alexandre Dumás - de 10 bedste klassiske romaner

Tredjepladsen på listen over de 10 mest populære klassikere indtages af ‘Greven af Monte Cristo af Alexandre Dumas (1802-1876). Den unge sømand Edmond Dantés angives anonymt som bonapartist af sine misundelige venner, og han anholdes ved sin forlovelsesfest med den smukke Mércèdes. I fængslet møder Dantés fangen abbed Faria, der afslører den sandsynlige årsag til hans fængsling for ham. På sit dødsleje vælger Faria at betro ham hemmeligheden om en skjult skat på øen Monte Cristo.

Alexandre Dumas er en af de største franske forfattere. Hans romaner er blevet oversat til næsten 100 sprog og har dannet inspiration for mere end 200 film. Dumas er også manden bag ‘De tre musketerer’.

Lyt til ‘Greven af Monte Cristo‘ indlæst af Dan Schlosser

2. Brødrene Karamazov

Brødrene Karamazov af Fjodor Dostojevskij

Andenpladsen på listen over de 10 bedste klassiske romaner indtages af endnu en roman af Fjodor Dostojevskij, nemlig ‘Brødrene Karamazov‘.

Omdrejningspunktet for romanens handling er mordet på den gamle vellystning Karamazov. Opklaringen af mordet er en psykologisk thriller, der er spændende som en kriminalroman. Vi følger hans tre sønner, der på troværdig vis repræsenterer forskellige ideologier: Den ældste, Mitja, er ligesom faderen en udsvævende levemand, den næstældste, Ivan, er den intellektuelle ateist og nihilist, og den yngste, Aljosja, er den barmhjertige og godhjertede kristne.

Brødrene Karamazov‘ var den sidste og største roman, Dostojevskij skrev, og den betragtes af mange som hans hovedværk.

Lyt til ‘Brødrene Karamazov‘ indlæst af Karsten Pharao.

1. Lykke-Per

Lykke-Per af Henrik Pontoppidan

Lykke-Per‘ fortæller historien om den jyske præstesøn Per Sidenius’ søgen efter det lykkelige liv. Efter en svær opvækst vælger Per at kappe enhver forbindelse til familien for at læse til ingeniør i København. I København kaster han sig derefter ud i livet, som åbner sig i alle dets afskygninger. Men er dette lykken for Per?

Henrik Pontoppidan (1857-1943) skrev en lang række stærkt samfundskritiske romaner, der giver et usædvanligt omfattende billede af datidens Danmark. I 1917 modtog han Nobelprisen i litteratur og anses også i dag for at være en af de største danske forfattere nogensinde.

Lyt til ‘Lykke-Per‘ indlæst af Dan Schlosser.

Mod på flere klassikere? Du finder de største her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *