Josefine Ottesen om Helgi Danner

Helgi Danner

Helgi Danner er inspireret af legenderne om Holga Danske. Hvorfra har du hentet viden om Holger Danske til bogen?

Jeg faldt over historien om Holger Danske, da jeg lavede resarch til “I Vendernes Vold”, hvor jeg skulle finde nogle historier om riddere, der blev fortalt i 1100-tallet. De bedste kilder er fortællingerne om kong Arthur og ridderne om det runde bord og alle de gamle sagn og myter om Karl den Store. Historien om den danske kongesøn, der bliver en af Karls bedste riddere kommer fra den samling af fortællinger. Jeg blev fascineret af historien, for hvad får en en dansk viking til at vælge at kæmpe for en kristen konge? Da jeg havde besluttet mig for at skrive om Holger, brugte jeg rigtig meget tid på at undersøge, hvordan der var i Europa omkring år 800, hvor Karl herskede over stort set alt det, vi i dag betegner som Vesteuropa. Det var rigtig spændende, fordi det bl.a. gik op for mig, hvor meget kristendommen har betydet i forhold til den måde, vi tænker på i dag om ret og uret, om konge og stat.   

Der er et særligt musikstykke, som binder bogen sammen og som dukker op i starten af fortællingen. Hvad er historien bag det?

I den oprindelige fortælling om Holger Danske får han vuggegaver af en række feer, der bl.a. lover ham at han skal blive en berømt kriger. På det tidspunkt i historien, hvor handlingen foregår, havde man jo hverken tv eller youtube, så hvis nogen var berømt blev der skrevet sange om dem, der blev sunget af omrejsende sangere. Da Helgi bliver født bliver han velsignet og dt blive sagt at han skal blive en dygtig kriger, som der vil blive sunget sange om.
Jeg besluttede derfor, at  de fire afsnit som bogen er delt op i, skulle have en sang hver og at hver sang skulle være en slags oversigt over handlingen i netop det afsnit.

Da jeg skulle skrive sangene var det spændende om vi kunne gør dem mere og mere komplekse på samme måde som Helgis verden bliver større og større efterhånden som hans liv folder sig ud. Den første sang er meget simpel, både i melodi og tekst, men efterhånden bliver rimene og metrikken mere udviklet og musikken bliver også mere og mere raffineret. Det har været vildt sjovt at få det til at lykkes, men det skyldes i høj grad komponist og musiker, Jan Schønemann, at min idé overhovedet er blevet realiseret.

Hvad kan vi i dag lære af historien om Helgi Daner?

Helgi kommer fra en tilrøget lavloftet vikingehal, hvor en mands ry er centreret om ære og hævn. Det gælder om at kunne drikke meget og slås. Alt bliver set som sort og hvidt/ rigtigt og forkert. Det er et meget simpelt verdensbillede.
Så kommer Helgi i kontakt med en helt anden verden, der har mange flere nuancer, og han forstår, at livet ikke bare er sort-hvidt og at han også har et ansvar for, hvordan hans liv skal udvikle sig. 
For mig er historien om Helgi Daner blevet en fortælling om ånd, om at hvis man får adgang til uddannelse, kunst og oplysning, så får man en bredere horisont. Derfor bliver man bedre til at tage stilling og dermed tage nogle mere kvalificerede beslutninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *