Sommerbøger med @norogfarlaeser
Sommer er ikke bare lig med sol, strand og sodavandsis. Nej, det er også en perfekt mulighed for at få hørt en masse gode sommerbøger – ikke mindst på vej mod feriedestinationen, en keeeeedelig eftermiddag langt væk fra nærmeste legekammerat eller bare til afslapning 😊
For min dreng Nor på 9 år og mig er sommerferien en tid, hvor vi læser mange bøger og lytter til endnu flere. Vi har et par faste bogtraditioner hver sommer. Fx læser vi altid en ny bog i den klassiske ‘Heksens søster‘-serie, som godt nok har 40 år på bagen, men som stadig kan give et godt gys 😊 Og så hører Nor gerne ‘Harry Potter‘ på lydbog. Der er ikke noget som en 22 timers lang oplæsning med Jesper Christensen i en lang sommerferie.
Her kan du se vores forslag til fantastiske lytteoplevelser i løbet af sommeren. Vi håber, at der er noget for jer 😊
Følg @norogfarlaeser på instagram her!
William Wenton og Luridiumstyven
‘William Wenton & Luridiumstyven‘ af Bobbie Peers er første bind i en serie, der egentlig er science fiction, men som låner rigtig mange elementer og koncepter fra fantasy. Resultatet er en hæsblæsende spændingsroman, som appellerer til alle dem, der ikke gider magi og monstre, men som sætter pris på, hvad fantasy kan – nemlig opbygge et fantastisk univers med gode historier og masser af detaljer.
Bogen handler om drengen William Wenton. Han bor i skjul i Norge. Det har han gjort, siden hans morfar forsvandt for nogle år siden. En dag kommer en særudstilling til byens museum med ‘Umuligheden’, der er verdens sværeste kode. William løser den, og det medfører en syndflod af konsekvenser. Samme aften bliver hans hus angrebet af en morderisk robot, men han bliver reddet og bragt til Instituttet for posthuman forskning i England.
Inden længe bliver Williams verden igen rystet, da robotten angriber instituttet. Hvorfor er den efter ham, hvad er der sket med hans morfar, og hvad er der med det Luridium, som er en slags intelligent metal? Bogen læser næsten sig selv, selvom den undervejs falder i klicheer med engelske kostskoler. Fra 7 år.
Lyt til ‘William Wenton‘-serien indlæst af Mikkel Hansen.
Heksens søster
Mange, der var børn i 1970’erne og 1980’erne og havde hang til gys, husker nok serien om pigerne Lynn og Mus, der har en heks til nabo. Eller har de? Specielt i første bog, ‘Heksens søster‘, spiller forfatteren Phyllis Reynolds Naylor læseren et mesterligt puds ved hele tiden at lade det være utydeligt, om alle de mystiske begivenheder bare skyldes forkerte opfattelser i brydningstiden mellem barndom og teenageårene – eller om der virkelig er ond magi på spil.
Det er utroligt klaustrofobiske bøger, fordi vi hele tiden bliver holdt meget tæt på de to piger og deres opfattelse af, hvad der foregår. Det er ikke som i mange andre bøger, hvor synsvinklen kan variere, eller hvor læseren ved mere end hovedpersonerne. Jeg har læst bøgerne højt for Nor, siden han var 7 år, men han er kold som is, hvad gys angår, men de er ikke noget for børn med sarte nerver. De første 2-3 bøger er de bedste 😊 Fra 7 år.
Lyt til ‘Heksens søster‘ indlæst af Camilla Qvistgaard Dyssel.
Læs også: Dennis Jürgensens (u)hyggelige børne- og ungdomsunivers
Skatteøen
Denne lange udgave af ‘Skatteøen‘ af Robert Louis Stevenson, der i den fysiske udgave er illustreret af Robert Ingpen, giver virkelig plads til, at vi for alvor kan leve os ind i fortællingen om unge Jim, der kastes ud i det vildeste eventyr og må stå ansigt til ansigt med en af litteraturens absolut fedeste skurke – Long John Silver.
Nor og jeg talte meget om, hvordan John Silver ikke er en brølende bølle eller en sindssyg superskurk, men holder alle under sin kontrol ved at bruge frygt og manipulation. Det er bestemt ikke alle klassikere, der holder, mange er efterhånden simpelthen for langsommelige set med moderne børns øjne, men ‘Skatteøen‘ fungerer stadig perfekt.
På lydbog kræver det dog en god oplæser, og det har denne udgave netop. Det er skønt at lytte til – også når der kommer lidt for mange tekniske skibsdetaljer med i fortællingen. Selvom det er fiktion, er det også sjovt at høre, hvordan børns barndom og rejsen mod voksenlivet var dengang. Fra 8 år.
Lyt til ‘Skatteøen‘ indlæst af Martin Greis-Rosenthal.
Harry Potter-serien
Ingen sommer uden Harry Potter, Draco Malfoy og Dumbledore. Uanset om I allerede har læst ‘Harry Potter‘ eller ej, må I ikke snyde jer for de helt fantastiske lydbøger. Jesper Christensen er den mest geniale, danske oplæser, vi har hørt. Han giver hver eneste karakter en unik stemme, og til tider har Nor hørt de først fire bøger på ”repeat”. Det har nærmest været en fast baggrundslyd her i huset. På grund af længden (én bog kan sagtens tage over 20 timer at høre) er de perfekte til lange køreture! Fra 7 år.
Lyt til ‘Harry Potter‘-serien indlæst af Jesper Christensen.
Nevermoor-serien
‘Nevermoor‘ af Jessica Townsend var uden tvivl den bedste bog, vi læste i 2020, og som lydbog er den også i top. Det er en fantasybog, som bygger et dybt univers op og krydrer det med ufatteligt mange detaljer, der viser sig at have betydning senere. Der er ikke én løs ende eller én overflødig tråd undervejs, og så er der den mest fabelagtige, tørre humor.
Vi følger Morrigan Crow, som er et forbandet barn – og forbandede børn dør, når de fylder 11 år. Men Morrigan bliver reddet af den mystiske Jupiter North, der tager hende med til byen Nevermoor. Jupiter er en del af Det forunderlige Selskab, som han også får Morrigan til at søge optagelse i. Men det kræver en speciel evne at komme ind i Selskabet, og hun har ingen anelse om, hvilken evne hun har. I
I baggrunden lurer den onde Wundersmed. Hvem er han, og hvad vil han med Morrigan? ‘Nevermoor‘ er en helt igennem fremragende læse- og lytteoplevelse, som vi har hørt igen og igen. Fra 9 år.
Lyt til ‘Nevermoor‘-serien indlæst af Sara Emilie Nielsen.
Læs også: De 10 bedste børnebøger i 2020
Midnatsbanden
David Walliams er gigantisk i de engelsktalende lande, og det er ikke uden grund. Han har en superb humor og en sprudlende fantasi, og samtidig kan han skrive om sørgelige ting, så tårerne pisker! Det er også derfor, at vi ikke anbefaler ‘Gangster farmor‘ i denne omgang. Den er ellers vildt god, men den ender simpelthen så trist, at det er en af meget få bøger, som fik både Nor og jeg til at gribe ud efter et papirlommetørklæde eller fem.
Sådan er det ikke med ‘Midnatsbanden‘, den ender aldrig med at blive tårepersende, selvom den handler om fem børn, der ligger på Futtenborg Hospital. De fejler alle noget forskelligt og kommer fra vidt forskellige kår, men de er en del af Midnatsbanden. Så snart den skrappe oversygeplejerske er faldet i søvn, skal de ud på eventyr… Det er som altid velskrevet, spændende og med en overraskende dybde. David Walliams har solgt 35 millioner bøger og har som mission at få flere børn til at læse – eller i dette tilfælde lytte 😊 Fra 6 år.
Lyt til ‘Midnatsbanden‘ indlæst af Ken Vedsegaard.
Mugge og hans mærkelige hjerne
En anden supersjov bog kommer fra hjemlige Wulffmorgenthaler. ‘Mugge og hans mærkelige hjerne‘ er simpelthen så skør og har alligevel noget på hjerte. Det er Anders Morgenthaler selv, der læser op, og det er helt umuligt ikke at grine højt undervejs.
Eleverne på Basserup Kommuneskole skal testes, men Mugges hjerne viser sig at være så mærkelig, at hans svar får computeren til at eksplodere. Mugge gider ikke gå i terapi og blive undersøgt af eksperter, så han taper sig selv fast til væggen derhjemme. Samtidig skal hans bedste veninde, Sofia, begynde på Killer Instinct School, som er en stræberskole uden sammenligning.
Det hele bliver lynhurtigt totalt skrupskørt, og det involverer blandt andet en syv meter høj puddelhund og en russisk gangster. En perfekt bog til når kedsomheden skal jages væk med et godt grin i løbet af sommeren. Fra 8 år.
Lyt til ‘Mugge‘-serien indlæst af Anders Morgenthaler.
Theo og den kæmpehøje dværg
‘Theo og den kæmpehøje dværg‘ af Andreas Thornval er noget så sjældent som en bog, du ikke kan regne ud på forhånd. Hver gang du tror, du har luret handlingen, tager den et fedt twist! Her er ingen slidte klichéer eller genbrug af slatne idéer 😊 Nåh, men den handler om den upopulære dreng Theo. Han opdager, at en af personerne i en bog, Gevaldig, faktisk er levende, bor i byen og bestyrer en drømmefabrik.
Det er begyndelsen på et vildt eventyr, hvor Theo havner i et magisk land over skyerne. Her møder han en syv meter høj dværg, og han skal stoppe den onde Skikkelse, der indtil videre har suget håbet ud af 12 millioner børn for at skabe ét eneste, utroligt stærkt ønske. Det er sjovt skrevet, og handlingen er original. Begyndelsen er måske lidt sløv, men efter et par kapitler går det hele op i en højere enhed. Fra 8 år.
Lyt til ‘Theo og den kæmpehøje dværg‘ indlæst af David Garmark.
Læsefællesskab på Instagram
Nor og jeg har et læsefællesskab på Instagram, hvor vi anmelder børnebøger. Det har vi gjort lige siden Nor var 3-4 år gammel. Over 1.000 bøger er det blevet til siden da, og det bedste vi ved er, når nogen skriver, at vi har inspireret dem til at læse en bog. Det er lige præcis derfor, vi gør det.
Der er ikke mange andre drenge og fædre, der dyrker børnebøger på vores måde, så vi har lidt vores egen niche, og vi læser andre bøger end de fleste. Gerne spænding, uhygge, fantasy eller gakket humor 😊
Vi er ligeglade med, om en bog er 100 år eller 100 dage gammel. Hvem den er skrevet af, betyder heller ikke noget for os – bare historien er god! Når vi hører lydbøger er det også vigtigt for os, at det er en god oplæser. Selv den bedste bog kan falde helt til jorden, hvis ikke det er en dygtig oplæser, som lægger sjæl og følelser i teksten.
Så her var vores bud på otte dejlige sommerbøger! Vi håber, du har lyst til at lytte med… og hvis du vil have flere tips til gode børnebogsoplevelser, så følg med ovre på Instagram på @norogfarlaeser.