100-års dagen for genforeningen
I dag, mandag d. 15. juni år, er det præcis 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. I 1864 havde Danmark tabt Slesvig og Sønderjylland til Tyskland, og en stor del af Danmark kom under tysk styre. I 1920 blev Sønderjylland igen en del af Danmark. Bliv klogere på Genforeningen her.
Genforeningen – et kort overblik
Efter tabet af Sønderjylland i 1864 gik den Danske grænse nu helt op til i nærheden af Ribe og Kolding, og Sønderjylland var under tysk herredømme i de næste 56 år. I 1918 – efter Tyskland tabte Første Verdenskrig – lavede man en fredsaftale. Aftalen lød på, at der blev afholdt en folkeafstemning i Slesvig, hvor slesvigerne selv skulle have lov til at bestemme, om de ville høre til Danmark eller Tyskland.
I 1920 blev Slesvig inddelt i to zoner, og skulle igennem hver deres afstemning. I zone 1, den nordlige del af Slesvig, blev resultatet et tydeligt dansk flertal, mens den mellem-slesvigske zone 2 havde tysk flertal. Zone 1, Sønderjylland, var nu igen en del af Danmark. Den 15. juni modtog Danmark en detaljeret beskrivelse af den nye grænse, og datoen er den officielle Genforeningsdag.
Genforeningen
Forfatter Pernille Juhl har i sin nye bog ‘Genforeningen’ tegnet et portræt af Hans Peter Hanssens liv frem til Genforeningen i 1920. Ildsjælen H. P. Hanssen var en af hovedpersonerne bag kampen for at få Nordslesvig tilbage til Danmark.
Gennem sin indflydelse som redaktør, politiker og minister kæmpede han i mere end 30 år for at få Nordslesvig tilbage til Danmark. Ved hans side stod hans kone, Helene Hanssen, som havde sin styrke, hvor H. P. Hanssen havde sin svaghed. Sammen var de et enestående par.
Lyt til ‘Genforeningen’, indlæst af Klaus Elmer.
Øvrige bøger om Genforeningen
Der er udgivet mange bøger i forbindelse med 100 året for Genforeningen. Ligeledes er der også utallige bøger om Genforeningen, dens afslutningen og tiden herefter. Læs med her:
Jens og Marie
I romanen ‘Jens og Marie’ skildrer Linda Lassen Jens Jessen og Marie Fibigers kærlighed, samliv – og deres kamp for en genforening. Jens Jessen var en af H.P. Hanssens hovedmodstandere, og var fra et patriotisk, konservativt miljø i Vestslesvig.
Jens var redaktør for Flensborg Avis og sammen med sin kone Marie, kæmpede de for, at Flensborg kunne genforenes med Danmark. Efter Jens’ død videreførte Marie den fælles kamp.
Lyt til ‘Jens og Marie’, indlæst af Thomas Leth-Rasmussen.
Læs også: De 10 mest populære historiske bøger.
Sigurd fortæller om Genforenignen
Sigurd Barrett markerer 100-året for Genforeningen. Fortællingen begynder med “Der var engang…”, og H.C. Andersen kigger også forbi – men der er ikke tale om et eventyr, men om en rigtig historie fra den virkelige verden.
Sigurd Barrett formidler historien om Genforeningen i sin veloplagte, humoristiske og oplysende fortællestil, som vi kender fra ‘Sigurd fortæller danmarkshistorie’.
Lyt til ‘Sigurd fortæller om Genforeningen’, indlæst af Sigurd Barrett selv.
Genforeningen
Den største stund. Den bedste gave. Ordene var mange, og euforien stor ved Genforeningen i 1920. Sønderjyderne kunne fejre, at de igen fik dansk konge, og at de nu var en del af en dansk nationalstat.
Samtidig måtte de leve med, at hertugdømmet Slesvig blev delt over på midten, og at den nye grænse skabte mindretal på begge sider.
‘Genforeningen’ er del af Aarhus Universitetsforlags 100 danmarkshistorier.
Lyt til ‘Genforeningen’, indlæst af Henrik Borup Nielsen.