Filmatiseringer hvor du bør læse bogen!
Bøger bliver filmatiseret som aldrig før. Det gælder både kæmpe biograf-blockbusters og stort opsatte serier på Netflix, HBO og andre streamingtjenester. Om du er til bog eller film, er selvfølgelig en smagssag, men hos Mofibo elsker vi både bogen og filmen. Vi har derfor samlet en liste over filmatiserede bøger, vi mener, du simpelthen skylder dig selv at læse eller lytte til.
Læs også om Netflix-succesen ‘Familien Bridgerton’!
Meter i sekundet
Som mange andre danskere, faldt Hella Joof pladask for denne humoristiske og kærlighedsfulde – og prisvindende – roman af Stine Pilgaard. Derfor har hun nu instrueret den biografaktuelle filmatisering af bogen.
Vi møder et ungt par, som bosætter sig på en højskole i Vestjylland med deres lille barn. De træder ind i en verden af fællessang, økolærere og et stærkt lokalsamfund. Han er lærer på skolen, og hun er påhæng.
Teoretisk set vil hun gerne fællesskabet, men kommer alligevel til at skrive anti-højskolesange. Hun vil gerne integreres i lokalsamfundet, men hun kommer skævt ind i de sociale sammenhænge og kan ikke helt afkode den vestjyske samtaleform… En skæv fortælling som bl.a. også indeholder en sjov brevkasse.
Lyt til ‘Meter i sekundet‘, indlæst af Sofie Torp.
I efteråret 2022 udkom Delia Owens bestseller roman ‘Hvor flodkrebsene synger‘ i biografer verden over med stor succes. Vi møder Kya Clark, som vokser op i 1950’erne i en hytte ude i sumpskoven. En efter en forlader hendes mor og de fire søskende hjemmet, så hun til sidst er alene med sin voldelige far. En dag forsvinder han også.
Derefter er hendes liv en ensom kamp for overlevelse i en verden, der kun har foragt tilovers for sumpens fattige folk. En kamp hun gør alt for at vinde.
Lyt til ‘Hvor flodkrebsene synger‘, indlæst af Sara Ullner.
Kastanjemanden
Søren Sveistrups debutthriller ‘Kastanjemanden‘ er netop udkommet på Netflix, som serie. Siden udgivelsen tilbage i 2018, har bogen høstet massive anmelderroser. Søren Sveistrup er heller ikke en Hr. Hvem som helst. Han er nemlig også manden bag tv-successen ’Forbrydelsen’. I Kastanjemanden gør politiet et uhyggeligt fund. En yngre kvinde er blevet dræbt og efterladt på en legeplads. Hendes ene hånd er skåret af. Over hende hænger en lille kastanjemand. Om du foretrækker at se serien eller læse bogen først, er dit valg. Men bogen er uden tvivl et must-read!
Lyt til ‘Kastanjemanden‘, indlæst af Martin Greis-Rosenthal.
Dune
Den gamle klassiker ‘Dune‘ har været et omdiskuteret værk siden dets udgivelse i tilbage i 1965. Hvorfor? Bl.a. fordi flere har forsøgt forgæves at filmatisere Frank Herberts yderst komplekse, men helt fantastiske, fortælling. Ikke desto mindre er det en bestseller, som bl.a. har inspireret Star Wars-franchisen. Nu er den filmatiseret for tredje gang – delt i to, vel at mærke – og vi synes at de er sluppet udemærket fra det. Imens vi venter på anden del af den storslåede sci-fi fortælling, kan vi få alle detaljer med i bogen ‘Dune‘.
Lyt til ‘Dune‘, indlæst af Pelle Emil Hebsgaard.
Foundation
‘Foundation‘ af Isaac Asimov er netop nu aktuel på Apples nye streamingtjeneste Apple Plus, og der tales om en ikonisk sci-fi fortælling fra 1951, på niveau med førnævnte ‘Dune‘. Dog kan vi klart sige at bogen indeholder meget som ikke tages med i serien, og derfor vil du kun blive positivt overrasket hvis du læser bogen efter filmatiseringen.
Fortællingen, som faktisk er en trilogi, udfolder sig i et smuldrende galaktisk imperium. Hari Seldon, som er en såkaldt psykohistorianer (betegner en type matematiker som kan forudsige fremtiden), forudser at imperiet vil falde og efterlade alle i 30.000 års formørkelse. På trods af sit eksil tilplaneten Terminus, begynder Seldon at skabe sin egen koloni med de skarpeste hjerner fra Imperiet – kolonien kaldes “The Foundation” og er måske nøglen til at redde galaksens skæbne. Men vejen er ikke nem, og The Foundation kan risikere at falde, hvis Seldon og hans sammensvorende ikke passer på.
Lyt til ‘The Foundation trilogy‘ på engelsk, indlæst af William Hope.
Dronninggambit
Under corona-krisens højtid, udkom Netflix-serien ‘The Queen’s Gambit‘ som er baseret på bogen af samme navn – eller ‘Dronninggambit‘ på dansk. I Walter Tevis‘ bestsellerroman fra 1983 møder vi den unge og forældreløse pige, Beth Harmon. Hun skiller sig ikke ud fra mængden – lige indtil hun prøver et spil skak for første gang. Filmatiseringen blev en kæmpe succes som bl.a. resulterede i at salget af skakspil steg med 2-300% internationalt. Ikke desto mindre, er flere scener ændret eller slet ikke til stede i filmatiseringen, hvorfor vi klart anbefaler bogen.
Lyt til ‘Dronninggambit‘ på dansk, indlæst af Morten Thunbo.
Lyt til ‘The Queen’s Gambit‘ på engelsk, indlæst af Amy Landon.
Harry Potter
Der er mange gode grunde til at høre Harry Potter, selvom man ikke længere kører på børnebillet: Du har jo alligevel set filmene, og bøgerne er i dette tilfælde overlegne i forhold til.
J.K. Rowling er en plotmester, og fortællingernes handlingstråde indfanger dig, og holder dig fast. Derudover er der jo ingen, der kan se, at du hører ”børnebøger”, når du gør det via Mofibo i din lomme.
Lyt til ‘Harry Potter‘-serien på dansk, indlæst af Jesper Christensen.
Lyt til ‘Harry Potter‘-serien på engelsk, indlæst af Stephen Fry.
Læs mere om J.K. Rowling og Harry Potters univers her.
Contact
Filmatiseringen af Carl Sagans ‘Contact‘ fra 1997 med Jodie Foster i hovedrollen er virkelig god. Men bogen går meget mere ind i de religiøse og filosofiske aspekter af opdagelsen af intelligent liv i rummet – og den er mindre amerikansk. Du kan lytte til den med to forskellige oplæsere. Vi anbefaler den med Jodie Foster, der blev nomineret til en Grammy Award for Best Spoken Word Album!
Lyt til ‘Contact’, indlæst af Jodie Foster.
Tjernerindens fortælling
Margaret Atwoods The Handmaid’s Tale-serien, der kan ses på HBO, har efterhånden mere end 30 år bag sig, men den er stadig sørgelig aktuel. Det er en isnende, dystopisk vision om den fremtid, der kunne ligge alt for tæt på. Det er historien om en kvindes umenneskelige oplevelser i et klaustrofobisk og undertrykkende regime. Forvent ikke et actionbrag, men en iskold historie, der kryber under huden på dig.
Lyt til ‘Tjernerindens fortælling’, indlæst af Louise Davidsen.
Læs også: De 10 mest ‘mind blowing’ titler
American Gods
Indtil videre er der kommet tre sæsoner af TV-serien ‘American Gods’, som kan streames på Amazon Prime. Budgettet er stort, og hovedpersonerne er fremragende castet. Bogversionen af ’American Gods’, skrevet af Neil Gaiman, er dog ulig noget, du har lyttet til før. Det er en vild historie, hvor du ligesom hovedpersonen Shadow, kommer med på det vildeste eventyr uden helt at vide, om der er nogen, der er ved at tage røven på én.
Lyt til ‘American Gods’, indlæst af George Guidall.
Game of thrones
Første bind I George R.R. Martins serie ‘A Song of Ice and Fire’ tager 33 timer. Det har de dækket på 10 timer i tv-serien, så bogen har et væld af detaljer og plots, som der ikke var plads til i tv-serien. Er du Game of Thrones-fan skylder du faktisk dig selv, at lytte til bøgerne. Det er den engelske skuespiller Roy Dotrice, som du måske husker som Leopold Mozart, faderen i Amadeus-filmen, der mere opfører end indlæser den engelske udgave – og det gør han imponerende flot og han gør alle de mange karakterer genkendelige. Vi anbefaler bestemt også danske Martin Greis-Rosenthals indlæsning af den oversatte version.
Læs også: De 10 mest populære fantasybøger.
Lyt til ‘Game of Thrones‘ på dansk af, indlæst af Martin Greis-Rosenthal.
Lyt til ‘A Song of Ice and Fire‘ på engelsk, indlæst af Roy Dotrice.
Papillon
Henri Charrières forbløffende selvbiografi er blandt mange nok mest kendt for filmatiseringen fra 1973 med Steve McQueen og Dustin Hoffman i hovedrollerne. I 2018 blev den genindspillet af danske Michael Noer. ‘Papillon‘ blev en øjeblikkelig bestseller, da den udkom i Frankrig i 1968, mere end tyve år efter Henri Charrières endelige flugt. Bogen er en gribende og livsbekræftende historie om en uskyldig mand, der kæmper mod alle ods.
Lyt til ‘Papillon’, indlæst af Michael Prichard.
Vejen
Du finder næppe en mere dystopisk fortælling end Cormac McCarthys ‘Vejen‘. En ikke nærmere beskrevet kataklysme har efterladt Jorden som en gold ruin. I filmen spiller danske Viggo Mortensen en desparat far, som prøver at overleve i en farefuld, ressourceberøvet verden med en lille søn. Filmen fanger stemningen godt, men McCarthys simple, maleriske sprog og fantastiske beskrivelser gør bogen til en skelsættende oplevelse, som vil forfølge dig i ugevis efter, den sidste side er vendt.
Lyt til ‘Vejen‘ på dansk, indlæst af Dan Schlosser.
Lyt til ‘The Road‘ på engelsk, indlæst af Tom Stechschulte.
No Country for Old Men
Det er helt vildt, hvordan Coen-brødrene næsten 1:1 har ramt Cormac McCarthys anden store roman, med deres filmatisering fra 2007. Historien følger Llewellyn Moss der på grænsen mellem Texas og Mexico nærmest falder over en taske fuld af penge. Men når man stjæler penge fra den mexicanske underverden og en korrupt forretningsmand fra Texas, har det nogle livstruende konsekvenser. Filmatiseringen vandt hele 8 Oscars; heriblandt for Bedste Film.
Lyt til ‘No Country for Old Men‘, indlæst af Tom Stechschulte.
Philip K. Dicks filmatiserede historier
Philip K. Dick skrev I 50’erne en række noveller, hvor en stor del er blevet til blockbustere gennem de seneste 30 år. For at nævne nogle få, så er ‘Minority Report’, ‘Total Recall’ og ‘Blade Runner’ alle baserede på Dicks noveller og fællesnævneren er et dystert fremtidssyn med paranoia og overvågning. Novellerne ligger samlet på Mofibo og er fremragende lytning.
Læs også: De 10 mest populære Sci-Fi bøger
Lyt til ‘Philip K. Dicks filmatiserede historier’, indlæst af Jesper Bøllehuus.
Æblemostreglementet
John Irving skrev romanen ‘Æblemostreglementet‘, samt manuskriptet til filmen, og vandt selv en Oscar for bedste filmatisering. Ikke uden grund er både roman og film blevet en klassiker. “En af den slags mageløse romaner, der rummer hele verden i en bog og skænker læseren en oplevelse for livet.” – Weekendavisen
Lyt til ‘Æblemostreglementet‘, indlæst af Susanne Højsting.
Ready Player One – Spillet om OASIS
Ernest Clines ‘Ready Player One‘ er ikke bare en hyldest til både 80’erne, men til popkultur i det hele taget. Det er et hæsblæsende actionbrag af en bog, så en god filmatisering lå lige højrebenet. Steven Spielberg og Warner Brothers løser opgaven ganske hæderligt, men at sikre rettighederne til alle de film, serier, computerspil osv. som bogen konstant namedropper, og som i høj grad driver plottet, er nærmest umuligt. Elsker du 80’erne, er bogen absolut et lyt værd.
Læs også: De 10 mest-populære ungdomsbøger
Lyt til ‘Ready Player One – Spillet om OASIS’, indlæst af Torben Sekov.
Afdeling Q-serien
Ikke et ondt ord om hverken Nikolaj Lie Kaas som Carl Mørck eller Fares Fares som Assad i filmserien, men de er begge langt mere nuancerede karakterer i bogen. Om Ulrich Thomsen og Zaki Youssef gør det bedre, må i selv bedømme. Én ting er sikkert – Jussi Adler-Olsen mestrer karaktertegningerne, og plottet har flere drejninger og overraskelser i bogen. Hele Afdeling Q-serien ligger på Mofibo og de er alle fremragende!
Lyt til ‘Afdeling Q‘-serien, indlæst af Githa Lehrmann.
Læs mere om serien og forfatteren bag Afdeling Q-serien her.
Dan Browns spændingsromaner
Tom Hanks gør det godt som Robert Langdon, men hele det store konspiratoriske, kode- og symbolfyldte mysterium, som bogen gemmer, kommer ikke med i filmene. Dan Brown har læst sine lektier, og han formår at servere en hæsblæsende quest-thriller, hvor du efterfølgende faktisk føler sig både topunderholdt og klogere.
Lyt til ‘Da Vinci Mysteriet‘, ‘Engle & Dæmoner‘ og ‘Inferno‘, indlæst af Peter Bøttger.
The Martian
Andy Weirs science fiction bestsellerroman, ‘The Martian‘, blev i 2015 filmatiseret – instrueret af Ridley Scott og med Matt Damon i hovedrollen. NASA-astronauten Mark Watney, der er botaniker og maskiningeniør strander på Mars og har ingen kontakt til Jorden. Mark må nu bruge al sin viden om botanik og teknik for at overleve. Vi foretrækker bogen, der gør rumrejser og naturvidenskab spændende.
Lyt til ‘The Martian‘, indlæst af David Garmark.
Ringenes Herre og Hobbitten
Fantastisk og uforglemmelig filmatisering af Peter Jackson. Man kunne mærke hans store respekt og kærlighed til bøgerne. Men bøgerne er stadig bedre end filmene og Tolkiens sans for detaljer både inden for væsner, sprog og kulturer gør, at Ringenes Herre er en serie, du kan vende tilbage til igen og igen, så med Mofibo i lommen kan du altid tage et smut til Middle-Earth – både med bestsellertrilogien samt ‘Hobbitten’!
Lyt til ‘Ringenes Herre‘ på dansk, indlæst af Torben Sekov.
Lyt til ‘The Lord of The Rings‘ på engelsk, indlæst af Andy Serkis, Rob Inglis og Martin Shaw.
Lyst til flere filmatiserede bøger? Se den lange liste her.