Bedste biografi & dokumentar i 2019
I år er der udgivet rigtig mange gode biografier. Derfor har vi samlet 22 af de bedste. Glæd dig til mange timers læsning eller lytning med bøger, der er svære at lægge fra sig. Har du en favorit, må du meget gerne dele den i kommentarfeltet. Bøgerne er opstillet i tilfældig rækkefølge.
Samtlige 22 bøger er alle nomineret til årets lydbogspris i kategorien ‘biografi/dokumentar 2019’. Stem her!
22. Se mor, jeg danser
Vi starter med Puk Elgårds selvbiografi, som er en fortælling om en barsk barndom med forældre som misbrugere, og om kampen for at være mønsterbryder.
Puk fortæller om en rejse til New Mexico, hvor hun havde mulighed for at gennemgå nogle ældgamle og hemmelighedsfulde indianerritualer for at forstå sig selv. Her bliver hun indhentet af fortiden og bliver nødt til at takle de minder, der dukker op.
Læs eller lyt til ‘Se mor, jeg danser’ skrevet og indlæst af Puk Elgård.
21. Kim Larsen
‘Når jeg kigger tilbage, tænker jeg: Hold kæft, det var nogle dejlige år!’ Kim Larsen fortæller i denne bog varmt og humoristisk om sine unge år. Om sine første forelskelser, højskoleopholdet, hippieårene og den første tid med Gasolin’.
Bogen er baseret på en række samtaler mellem Kim Larsen og forfatteren Jens Andersen, som fandt sted hjemme i Larsens eget køkken i første halvår af 2018.
Lyt til biografien om Kim Larsen indlæst af Henrik Hartvig Jørgensen.
Læs også vores top 10 over de mest populære musikbøger
20. Husk at være glad
Preben Kristensen fortæller levende og tænksomt om sit livs forunderlige rejse. Vi hører, hvordan han gik fra at være arbejderdreng i Skive og til at havne på de bonede gulve. I fem årtier har han underholdt danskerne. Folkelig komiker den ene aften, højtagtet karakterskuespiller den næste.
Bogen kommer ind på barndomshjemmets stærke værdier, der bar ham frem: Flid, nysgerrighed, livsglæde. Et yderst privat menneske – i offentlighedens skarpe lys.
Hør Preben Kristensen tale om sin bog i vores podcast ‘Mellem ørerne’.
Bogen er indlæst af Preben Kristensen selv.
Lyt til eller læs ‘Husk at være glad’ skrevet af Danni Travn og Preben Kristensen.
19. One Dollar Man
Den glemte historie om cykelsmeden, der udvandrede med immigrantskib fra København i 1900 med 30 dollars på lommen. Han kæmpede sig op fra bunden af det amerikanske samfund og blev en af USAs største og bedst betalte erhvervsfolk, inden han blev hentet til Washington DC for at hjælpe præsidenten.
William S. Knudsen havde et stort talent for at organisere mænd og maskiner. I Washington blev han som trestjernet general en nøglefigur under krigen.
Lyt til eller læs ‘One Dollar Man’ skrevet af Ole Sønnichsen og indlæst af Paul Becker.
18. En som os
I bogen møder vi Nanna og Josephine fra podcasten ‘Fries Before Guys’. Gennem personlige fortællinger, dagbogsuddrag, messenger-samtaler og digte blotter de deres inderste længsler, dybeste skam og de største sorger – i en varm og bramfri tone.
Bag de ærlige historier stiller Nanna og Josephine spørgsmålet: Hvad sker der, hvis vi dropper sammenligningerne, og vi i stedet spejler os i hinanden?
Lyt til eller læs ‘En som os skrevet’ er indlæst af forfatterne Josephine Kuhn og
Nanna Elizabeth Hovgaard.
17. Alting har en ende
Michael Bundesen fortæller for første gang, hvorfor han i årtier holdt privatlivet for sig selv. Dette er den ufortalte historie om bagsiden af berømmelsen. Og om den dag i 2011, da to blodpropper tog Michael Bundesen væk fra de danske scener og sluttede eventyret Shu-Bi-Dua.
Michael Bundesens selvbiografi er dog først og fremmest en begejstret beretning om mere end fire årtier i det bedst sælgende band Shu-Bi-Dua. Nationalbandet, der skabte nogle af vores mest elskede sange, mens de bag scenen flere gange var på randen af totalt kollaps.
Lyt til eller læs ‘Alting har en ende’ skrevet af Michael Bundesen og indlæst af Michael Elo.
16. Tværs over Atlanten
Mads Vangsø besluttede sig midt i 40’erne at ro knap 5.000 kilometer tværs over atlanten.
I vinteren 2018-2019 deltog han i verdens hårdeste ro-konkurrence, hvor deltagerne ror fra De Kanariske Øer til Caribien. Bogen følger den udmarvende rejse via dagbogsoptegnelser, men er også en personligfortælling om at stoppe op midt i livet og ønske sig noget helt andet – uden at vide præcis, hvad det er.
Lyt til eller læs ‘Tværs over Atlanten’ skrevet og indlæst af Mads Vangsø.
15. De 7 dødssynder
Hovmod, griskhed, begær, misundelse, fråseri, vrede og dovenskab kan være med til at forklare, hvorfor nogle mennesker begår de værste forbrydelser.
Retsmediciner Hans Petter Hougen og tidligere drabschef Bent Isager-Nielsen taler om efterforskningsarbejdet bag en række spektakulære danske og udenlandske kriminalsager.
Lyt til eller læs ‘De 7 dødssynder’ skrevet af Stine Bolther og indlæst af Hans Petter Hougen og Bent Isager-Nielsen.
14. Det skal føles godt
Mange spurgte Ole Henriksen; Ole, hvad er hemmeligheden bag din succes? Han tænkte tilbage på, hvilke beslutninger der førte ham mod til at følge sine mål og drømme. Det inspirerede ham til at skrive denne bog.
“Succes er at sætte sig svære og udfordrende mål og lykkes med dem. Allerede som barn satte jeg mig for, at jeg ville leve et lykkeligt og succesrigt liv”, forklarer Ole.” I bogen kommer Ole Henriksen også med gode råd til, hvad du kan gøre for at lykkes med dine mål.
Lyt til eller læs ‘Det skal føles godt’ skrevet af Ole Henriksen og indlæst af Benjamin Hasselflug.
13. Jeg lever
4.265. Så mange kliometer vandrede Gitte Holtze. En tur der hedder Pacific Crest Trail og er en af verdens længste vandreruter fra Mexico til Canada.
Gitte Holtze var et sort sted i sit liv. Hun var blevet skilt og hendes far var død. Hun havde mistet den identitet, hun havde i kraft af sit job. Hun var fanget i et giftigt forhold til en mand, der havde slået buler i hendes selvværd. Vi er med, når hun kæmper sig vej gennem den barske natur for at komme tættere på sig selv og sit mål om at finde ro og retning i sit liv.
Lyt til eller læs ‘Jeg lever’ skrevet og indlæst af Gitte Holtze.
Læs også: Vi elsker Tour de France.
12. Ét liv Én tid Ét menneske
Hvordan det kan lade sig gøre, at vi som et af verdens rigeste og mest lykkelige folkeslag samtidig kan være så hårdt ramt på vores mentale velbefindende, målt på antallet af mennesker, der lider af stress, angst og depression?
Det forsøger filosoffen og lederen Morten Albæk at svare på, men han gør op med begrebet work-life balance og forestillingen om, at en skarpere adskillelse mellem arbejde og fritid kan løse problemet.
Lyt til eller læs ‘Ét liv Én tid Ét menneske’ skrevet og indlæst af Morten Albæk.
11. Fårking gravid
‘Fårking gravid’ er TV-vært Sofie Lindes selvbiografi. I en video siger hun om bogen; “Gennem hele min graviditet førte jeg dagbog, og da jeg havde taget de første 30 kilo på, blev jeg nødt til at være ambassadør for at sige højt: Det er sindssyg, bimlende, lort, svært og hårdt at være gravid.”
De eneste bøger hun kunne finde om graviditet, var fagbøger. Derfor besluttede hun sig at skrive en fortælling om, hvordan der er at være gravid.
Lyt til eller læs ‘Fårking gravid – en fremmed flytter ind’ indlæst af Malene Tabart.
10. Rødder
Nedim Yasar voksede op på Vestegnen og havde hele sit liv kriminelle lige uden foran sin gadedør. Som ung blev han kriminel, og senere blev han præsident i sin egen bande og direktør i sin egen rygerklub.
I denne bog følger journalist Marie Louise Toksvig Nedim Yasars opstigning i bandemiljøet. Det er en beretning om bandelivet, og hvad der gjorde, at han søgte ud af kriminaliteten.
Lyt til eller læs ‘Rødder’, indlæst af forfatteren Marie Louise Toksvig.
9. Bryster skal hoppe når man hikker
Kom med indenfor, når Hella Joof og Karen Thisted tager livet op til overvejelse i en sommerlang samtale i ‘Bryster skal hoppe når man hikker‘. En åbenhjertig bog om det svære, men også fantastiske, morsomme, vigtige og finurlige i tilværelsen. Vi garanterer: Det bliver ikke kedeligt!
Lyt til eller læs ‘Bryster skal hoppe når man hikker’ indlæst af Judith Rothenborg og Grete Tulinius.
8. Min mor var besat
I november 2016 døde Peter Øvig Knudsens mor. Allerede samme dag besluttede forfatteren, at han ville skrive en bog om hende – og om at være barn af en psykisk syg. Han ville undersøge, hvad der lå til grund for morens depressioner. Midt i skriveprocessen blev Peter Øvig Knudsen ramt af en svær depression og måtte til sidst indlægges på en lukket, psykiatrisk afdeling.
Bogen er en stærkt personlig beretning om at skifte syn på psykisk sygdom og psykiatri, på sin mor og sig selv.
Læs også: Peter Øvig Knudsen – månedens forfatter i maj 2019
Lyt til eller læs ‘Min mor var besat’ skrevet og indlæst af Peter Øvig Knudsen.
7. Jeg som anklager
Jakob Buch-Jepsen har været anklager i mange af nyere tids mest ubehagelige straffesager og er blandt andet kendt som ‘anklageren i ubådssagen’. Mange af sagerne er offentlig kendt, men i biografien her, kommer vi helt tæt på. Hver sag slutter med et uddrag fra den afsluttende procedure fra retssagen.
Han fortæller om sit personlige liv, og hvad det kræver af familien, når han går ‘all in’ på en sag. Vi får også et uddrag fra hans dagbog, hvor han skriver sine tanker ned under en sag.
Lyt til eller læs ‘Jeg som anklager’ skrevet af Jakob Buch-Jepsen indlæst af Dan Schlosser.
6. Frie ord
Søren Pind er aktuel med biografien ‘Frie ord’, hvor vi får en personlig beretning efter 30 år i politik. I indledningen skriver han, at ”moderne politik er kommet langt væk fra det ideal og den drøm, der bragte mig ind i den”.
Pind opridser et portræt af en dramatisk tid, der er vedkommende for enhver, der er optaget af Danmarks historie, og hvordan fremtiden tegner.
Læs ‘Frie ord’ af Søren Pind.
5. Dødens bolig
Navnet Auschwitz udløser hos mange automatisk en fornemmelse af genkendelighed, man ved, hvad det drejer sig om, i store træk. Hvordan kunne et højt civiliseret folk som det tyske begå forbrydelser som dem, der fandt sted i koncentrations- og udryddelseslejrene? Og hvordan kunne begavede teknokrater uden at ryste på hånden designe fabrikker til massemord?
‘Dødens bolig’ er en grundig, omfattende og tankevækkende historisk monografi om koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau fra grundlæggelsen til tiden efter befrielsen.
Lyt til eller læs ‘Dødens bolig’ skrevet af Peter Langwithz Smith indlæst af Morten Rønnelund.
4. Fruen
Malene Lei Rabens personlige fortælling om sin mor og om at være barn af ungdomsoprøret. Det er en historie om konsekvenserne af livsvalg og om det, som frihed koster. Især for de børn, der voksede op i skyggen af handlekraftige, selvrealiserende voksne.
Det er også en historie om en lykkelig barndom, der tager en drejning, og om at være datter af en formidabel, intelligent og ekstremt besværlig kvinde.
Lyt til eller læs ‘Fruen’ skrevet og indlæst af Malene Lei Raben.
3. En djævel i den lyse nat
En kok gør et uhyggeligt fund. I kælderen under et københavnsk spisested ligger liget af en 18-årig pige. Bundet, pint og kvalt ihjel. Hun er blevet dræbt natten til den 4. juni 1990. Midt under pinsekarnevallet. Lige om hjørnet fra opgangen, hvor hun bor med sin mor, far og bror.
Journalist Søren Baastrup rekonstruerer i denne bog en af de mest myteomspundne mordgåder i nyere dansk kriminalhistorie. Forfatteren møder venner, familie, efterforskere og mistænkte, alt sammen for at komme nærmere et svar på spørgsmålet: Hvem myrdede Stine Geisler?
Lyt til eller læs ‘En Djævel i den lyse nat’ skrevet af Søren Baastrup indlæst af Flemming Enevold.
2. Store børn
Nytårsaften 1997 tilbringer fire voksne søskende i deres barndomshjem i Skjern. Deres mor ligger i terminalfase på samme lokale sygehus, hvor deres far døde dagen før.
Med udgangspunkt i disse dage skildrer Elisabeth Gjerluff Nielsen sin barndom i 60’erne og perspektiverer til voksenlivet i København, hvor hun med smerte må erkende, at hendes søskendeforhold aldrig blev, som hun havde håbet.
Hør meget mere om bogen i podcasten ‘Mellem ørerne’.
Lyt til eller læs ‘Store børn’ skrevet og indlæst af Elisabeth Gjerluff Nielsen.
1. Den danske seriemorder 1-6
På bare ni måneder blev Marcela, Hanne, Betina, Stine, Anette og Lene dræbt på Amager i København. Kun ét af drabene er i dag opklaret.
Med udgangspunkt i podcastserien ‘Den danske seriemorder’, dykker journalist og tidligere politibetjent Sebastian Richelsen ned i de skæbnesvangre måneder mellem 1989 og 1990. I første episode undersøges, hvad der var Marcel Lychau Hansen/Amagermandens motiver bag at begå de forbrydelser han gjorde, og om hans barndom og liv.
Læs meget mere om ‘Den danske seriemorder’.
Lyt til podcasten ‘Den danske seriemorder episode 1-6’ indlæst af
Sebastian Richelsen.