Festivalsommer

Festivalsommer – musikbiografier!

Festivalsommer

Der bliver ikke så meget festivalsommer i år, som mange af os havde drømt om. Men inden du lader dig drukne i sorgerne, så har vi gjort hvad vi kunne for at skabe musik i bogform. Lyt til nogle af vores musikbiografier, som vi har fundet frem herunder. Der er noget for enhver smag. Tjek vores app, hvor du kan finde mange flere titler.

Larsen

musikbiografi: Peder Bundgaard har fulgt Kim Larsen

Peder Bundgaard har fulgt Kim Larsen tæt siden Gasolin-dagene i 70’erne. Han portrættere på kærlig og loyal vis hele Danmarks gavflab Kim Larsen, som efter det store gennembrud med Gasolin’ startede en solokarriere.


Bogen er fyldt med anekdoter og et nysgerrigt blik på samtiden fra efterkrigstiden til århundredeskiftet.

Lyt til ‘Larsen‘, indlæst af Dan Schlosser.

Ikoner: Billie Holiday – En sjælefuld stemme

Musikbiografi: En sjælefuld stemme - Billie Holiday

På scenen fremstod Billie Holiday altid underspillet, distanceret og elegant. Her var ingen påtagede smil, ingen hyggelig småsludren, ingen leflen for publikum. Hun stillede sig ved mikrofonen og begyndte at synge med et gådefuldt blik, der kunne tolkes som ophøjet ironi. Efter forestillingen bukkede hun og forsvandt ind i mørket. Hendes personlighed og levnedsforløb indeholder et væld af modsigelser.


Mange har gennem årene opfattet Billie som et offer. En stakkels sort kvinde, der blev holdt nede af brutale mænd, racistiske fordomme og narkotika – og som fandt en slags forløsning i kunsten ved at synge om sin smerte og kvide. Men at sætte Billie Holiday i bås som et offer for omstændighederne er at underkende, hvor fyrig og egenrådig hun samtidig var.

Lyt til ‘Billie Holiday – En sjælefuld stemme‘, indlæst af Gunvor Bjerre.

Ikke død endnu

musikbiografi: ikke død endnu phil collins

Phil Collins er en af kun tre personer, der har solgt over hundrede millioner album både som bandmedlem og som solist. I 1980’erne var han over alt, både som bandmedlem af Genesis og soloartist.


I denne bog fortæller han om hele sit liv, inklusiv venskaberne med Eric Clapton og Robert Plant, det tætte forhold til prins Charles og prinsesse Diana og samarbejdet med The Beatles. Han fortæller også om næsten at drikke sig selv ihjel efter tre forliste ægteskaber og en nedtur efter karrieren.

Lyt til ‘Ikke død endnu‘, indlæst af Carsten Warming.

Me: Elton John Official Autobiography

Elton John

I sin første og eneste autoriserede selvbiografi løfter musikikonet Elton John sløret for sandheden om sit helt usædvanlige liv. En ærlig og underholdende historie omkring ham selv, musikken, hans stofmisbrug, om at finde kærligheden og om at blive far.

Lyt til ‘Me: Elton John Official Autobiography’ på engelsk, indlæst af Taron Egerton.
Lyt til ‘Mig‘ på dansk, indlæst af Peter Pilegaard.

Club 27

Club 27 af Peder Bundgaard

En række kunstnere og rockmusikere er alle døde i en alder af 27. Der er store navne som Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain og senest Amy Winehouse – og danske Michael Strunge – som alle er medlem af club 27.

De fleste er døde grundet stofmisbrug eller selvmord, men er club 27 en tilfældighed eller en forbandelse? Forfatteren Peder Bundgaard giver et overraskende bud.

Læs Club 27.

Læs også: De 10 mest populære fantasybøger

Jeg er kommet for at synge

Jeg er kommet for at synge af Lis Sørensen og Danni Travn

I fem årtier har Lis Sørensen sunget sig til succes. I biografien fortæller hun om de vilde tider i Aarhus med alskens fristelser. Om det uforløste forhold til sin mor, der døde tidligt. Om et evigt forbillede i sin energiske far. Om en søn, der løfter hende mod nye horisonter. Om havet. Om himlen. Om stemmen. Om kærligheden. Og ikke mindst om jagten på sangene.

Lyt til ‘Jeg er kommet for at synge’, indlæst af Anne Sofie Espersen.

I won’t cut my hair

Musikbiografier: I won't cut my hair af Jesper Binzer

Da DAD i sin tid startede var de ifølge Jesper Binzer bare en flok store drenge der tilfældigvis havde fundet opskriften på succes. Rockverdenen som DAD blev en del af dyrkede vildskaben gennem stoffer, druk og tilfældig sex.

Jesper længtes dog hurtigt efter noget andet, men har det være muligt at forene kunst og rockmytologi med et ordentligt familieliv? Det svarer Jesper Binzer på i hans biografi, hvor han beretter hudløst ærligt om 30 år i rock’n’roll.

Læs e-bogen ‘I won’t cut my hair‘.

Laksetrappen: Et skævt tilbageblik

Laksetrappen. Et skævt tilbageblik af Allan Olsen

I biografien kommer vi omkring musikkens betydning i Allan Olsens liv. Biografiens titel er ‘Laksetrappen‘. En laksetrappe er den anordning, der hjælper fiskene forbi vandfald eller andre umulige forhindringer. Hvis altså man nærer et stædigt ønske om at svømme imod strømmen. Det er ad denne kompromisløse vej, Allan Olsen har bevæget sig gennem hele sin lange karriere.

Lyt til Laksetrappen‘, indlæst af Lars Attermann.

Mit liv, mine regler: En historie om musik og misbrug

Mit liv, mine regler (En historie om musik og misbrug) af Niarn

Niels Roos levede i mange år et liv i rampelyset som den feterede rapper Niarn, men bag facaden kæmpede Niels med et voldsomt alkohol- og stofmisbrug. Det hele kulminerede i sommeren 2013, da han blev indlagt på Hvidovre Hospital med betændelse i bugspytkirtlen og var tæt på at miste livet.

Niels fortæller åbent og hudløst ærligt om alt fra kæmpe opture på landets største scener og på toppen af hitlisterne, til totale nedture i fosterstilling på toiletgulvet med en falleret karriere og en krop fyldt til bristepunktet med alkohol og stoffer.

Lyt til ‘Mit liv, mine regler‘, indlæst af Jakob Sveistrup.

Historien om The Band

Musikbiografier: Historien om the band - Wheels on Fire af Levon Helm og Stephen Davis

Historien om The Band er en indlevende rockbiografi, og historien er fortalt af trommeslageren Levon Helm. Han fortæller om bandmedlemmerne Robbie Robertson (guitar), Rick Danko (bas), Garth Hudson (tangenter) og Richard Manuel (vokal), som begik selvmord i 1989.

Bogen fortæller også om de mange stjerner der krydsede The Bands vej i 60’erne og 70’erne, herunder Bob Dylan, Eric Clapton, The Beatles, Neil Young, Muddy Waters, Van Morrison!

Læs e-bogen ‘Historien om The Band‘.

Helmig og kærligheden

Helmig og kærligheden af Thomas Helmig og Kirsten Jacobsen

I den næste musikbiografi fortæller Thomas Helmig ærligt om, hvordan det er at lede efter sig selv og at blive en moden mand. Biografien kommer omkring Helmigs musikalske helte, berømmelse og beruselse, om parforhold, passion og spillet mellem mænd og kvinder, om børnene og skilsmisser, musik, kunst og litteratur. Biografien er skrevet af journalist og forfatter Kirsten Jacobsen.

Lyt til ‘Helmig og kærligheden’, indlæst af Peter Carstens.

Lennon uden filter

Lennon uden filter af David Sheff

Interviewet blev trykt i 1980 d. 6. december. D. 7. ringer Yoko Ono og fortæller journalisten David Sheff hvor begejstrede hende og Lennon er over resultatet. D. 8. december skyder og dræber Mark Chapman sit idol John Lennon.

På det tidspunkt har Lennon været hjemmegående far i 5 år og koncentreret sig om at passe sin søn Sean. Han havde samlet et hold musikere og var klar til igen at lave musik. I interviewet snakker de om hans fremtidige planer, som aldrig fik mulighed for at se dagens lys.

Lyt til ‘Lennon uden filter‘, indlæst af Maria Stokholm, Peter Carstens og Bo Carlsson.

Læs også: De 10 mest populære bøger om true crime

Bruce

Bruce

I 70’erne fik Bruce Springsteen kælenavnet “The Boss”, fordi han var god til Matador. Navnet er blevet hængende gennem tiden, men af andre grunde. Bruce Springsteen er i dag ikke bare en af verdens største rockmusikere; han er et fænomen, et begreb, et ikon, en levende legende. Men også en mand ved navn BRUCE – med et liv og en historie.

Peter Ames Carlin skildrer i denne musikbiografi en mand med familietragedier i bagagen, et dybt passioneret forhold til sin kunst og en evig higen efter berømmelse og indflydelse.

Lyt til ‘Bruce‘ på engelsk, indlæst af Bobby Cannavale.
Læs e-bogen ‘Bruce‘ på dansk.

So long Marianne

So long Marianne - En kærlighedshistorie af Leonard Cohen og Kari Hesthamar

Forfatteren og musikeren Leonard Cohen skrev en af sine smukkeste kærlighedssange til sin Marianne. Bogen indeholder sjældent materiale af Leonard Cohen i form af private breve, digte og sangtekster, og den er illustreret med sort-hvide privatfotos af Marianne, sønnen, Axel, Leonard Cohen og kunstnervennerne på Hydra samt stemningsbilleder fra øen og Cohens hus. Bogen er skrevet af Kari Hesthamar.

Lyt til ‘So long Marianne‘, indlæst af Bolette Schrøder.

Bob Dylan i Amerika

Bob Dylan i Amerika af Sean Wilentz

Den sidste bog på listen over musikbiografier, handler om legenden Bob Dylan. Forfatter Sean Wilentz kigger på Bob Dylan som en del af USAs moderne historie. Udgangspunktet er det venstreorienterede musikmiljø i New York under den store depression og 2. Verdenskrig, og Woodie Guthries, Pete Seegers og folkemusikkens indflydelse på den unge Dylan. Så følger mødet med Allen Ginsberg og beatgenerationen, de store koncerter i 1960’erne og 70’erne og indspilningerne af alle de kendteste albums, ikke mindst ‘Blonde on Blonde’.

Lyt til Bob Dylan i Amerika, indlæst af Karsten Lagermann.

Lyst til flere? Se hele listen med musikbiografier.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *