Rollemodellerne – en af landets mest lyttede erhvervspodcasts
Bjørn Vestergaard Barfoed, som er vært på den populære podcast, ‘Rollemodellerne’, giver her sine lydbogsanbefalinger, og fortæller blandt andet om, hvordan han startede podcasten uden at vide noget om podcasts, og hvordan det er gået her 3 år senere.
Mød Rollemodellerne
Hvis du brænder for inspiration og anbefalinger fra nogle af landets dygtigste erhvervsledere, vil du få rigeligt af begge dele i Rollemodellerne. Rollemodellerne er en af landets mest lyttede erhvervspodcasts, og har ligget i Top 2 på Apple – i erhvervskategorien – med næsten 100.000 lytninger.
Podcasten er blevet en fanfavorit, fordi den rummer inspirerende og personlige interviews med en perlerække af de dygtigste danske rollemodeller, hvilket tæller inspirationskilder som Martin Thorborg, Lars Seier, Mia Wagner, Sofia Manning og Jacob Risgaard. Formålet med podcasten er at undersøge, hvordan gæsterne i ‘Rollemodellerne’ skaber succes i deres liv professionelt, som personligt.
En utrolig historie bag
Selvom det overordnede tema i Rollemodellerne er succes, og podcasten har opnået stor popularitet, ligger der en utrolig historie bag, som handler om at lykkes mod alle odds.
Historien bag Rollemodellerne tager sin begyndelse, da Bjørn Vestergaard Barfoed oplevede en stor personlig krise i 2013, da lægerne fortalte ham at han aldrig nogensinde skulle forvente at blive far til sine egne børn. Det kom som et kæmpe chok for Bjørn, og han besluttede sig for at gøre alt, hvad der stod i hans magt for at lykkes med det, herunder at snakke med så mange rollemodeller som muligt.
Det lykkedes efter fire års sej kamp at blive far til sin søn Valdemar, og da han kunne se, hvor megen værdifuld viden han havde lært af de rollemodeller, der hjalp ham til at lykkedes med drømmen om at blive forælder, traf han en markant beslutning.
Bjørn besluttede sig helhjertet for at dedikere sig selv til at prøve at lære fra de mest succesfulde mennesker i landet, for at finde ud af hvordan de skaber succes – på vegne af sin søn.
Han ville skabe et helt kartotek over rollemodeller til sin søn, som han så kan bruge, når han bliver gammel nok til at stille sig selv de store spørgsmål i livet. En fyldt værktøjskasse, som kan hjælpe Valdemar med at lykkes, når han bliver gammel nok til at ønske sig succes, og nysgerrig nok til at undre sig over, hvordan det skal lykkes.
Selvom Bjørn intet kendte til at lave podcasts, så førte det til en lang rejse, der nu har varet i mere end tre år, og har begejstret tæt på 100.000 podcastlyttere.
Rollemodellerne om Mofibo
Efter anden sæson ledte Bjørn aktivt efter en samarbejdspartner, der havde et værdigrundlag, der matchede Rollemodellernes, og som kunne hjælpe med at få inspirationen og erfaringerne ud til endnu flere mennesker.
Det værdigrundlag som bygger på den bedste inspiration og lysten til at lade sig inspirere, underholde og nysgerrigheden til at få erfaringerne fra de bedste. Allerede tidligt var Bjørns øjne rettet mod Mofibo, som er stiftet af den danske serieiværksætter Morten Strunge, der er landets største platform for inspiration – og samtidig har en baggrund i det danske start-up miljø.
Der var så mange synergieffekter mellem Mofibo og Rollemodellerne, hvor netop inspiration er kernen, og ofte kommer bøger til at være et naturligt omdrejningspunkt for podcasten. Så derfor var Mofibo en oplagt samarbejdspartner, og det er også derfor at samarbejdet kom i stand.
5 populære afsnit af Rollemodellerne
- Martin Thorborg: Serieværkætteren: find det formå; der motiverer dig og accepter at det kan tage smerte at opnå din drøm (lyt her)
- Lars Tvede: Fremtidsoptimisme: lad selvindsigten og lykkefølelsen være din guide i en verden i forandring (lyt her)
- Sofia Manning: Iværksætterens indre game: sådan undgår du at sabotere dig selv og forløser dit fulde potentiale (lyt her)
- Jacob Risgaard: Lykken er målet: Jacob Risgaard om at leve vildere, hjælpe andre og opnå store målsætninger (lyt her)
- Morten Resen: Uden plan b: følg din mavefornemmelse og lav det du synes er det fedeste i hele verden. (lyt her)
Alle afsnittene kan høre i din podcast app eller på Rollemodellernes hjemmeside.
Bjørn Vestergaard Barfoeds anbefalinger
Her er tre anbefalinger, som alle er business-bestsellere. Bjørn Vestergaard Barfoed har selv fået anbefalet bøgerne af hans gæster i ‘Rollemodellerne’.
7 gode vaner
Min første boganbefaling er ‘7 gode vaner’ af Stephen R. Covey, som er en af verdens mest solgte selvhjælpsbøger med tæt på 50 millioner eksemplarer.
‘7 gode vaner’ er desuden blevet anbefalet af mindst tre tidligere gæster i podcasten, og det er der en grund til: Det er en rigtig god bog! Den tager noget meget komplekst om hvordan du skaber succes i dit liv, og bryder det ned i nogle meget konkrete vaner og strategier.
Bogens stærke side er, at den er meget konkret i sine anbefalinger, den er meget let læst og den er samtidigt fyldt med en masse historier, som forfatteren bruger til at underbygge sine pointer.
Det er egentligt lige så meget en værktøjskasse, som du kan åbne op for efter behov, og adskillige tidligere gæster har refereret til, at de har genlæst bogen adskillige gange. Og det kan man sagtens gøre, for ‘7 gode vaner’ er en god bog, der giver et godt fundament til at udvikle et mindset og en approach som er med til at skabe succes. Både for dig personligt, som læser, men i lige så høj grad også i forhold til at lykkedes i samarbejdet med andre. Det er bogens store styrke.
Den er fra 1989, og der er kommet en opdateret version. Bogen er rigtig god og kan klart anbefales.
Læs ‘7 gode vaner’, skrevet af Stephen R. Covey.
Principles
Min næste boganbefaling hedder ‘Principles’, og er skrevet af Ray Dalio. Ray Dalio er manden der har stiftet en af verdens største hedgefunds, Bridgewater Associates, og det er en bog som faktisk oprindeligt ikke var tiltænkt at skulle udgives. Den skulle i stedet bruges som introduktion til de nye medarbejdere, der kom til virksomheden.
‘Principles’ er en god bog, fordi en af de ting som man er nødt til som investment manager, som Ray Dalio er, er at tænke meget klart og meget rationelt.
Bogens helt store styrke er, at den, uden at overkomplicere en masse af de her principper, egentligt er i meget kort og relativt ligefrem i sit udtryk.
Den gennemgår de principper, der gælder både personligt, men i lige så høj grad de principper som er ledestjernen for Bridgewater, dvs. de mere erhvervsagtige principper.
Og det er netop den her meget to-the-point agtige form i bogen, der gør den rigtig god. Det er en bog, hvor man kan skimme lidt og gå videre, men den fremhæver en masse gode principper til at leve dit liv, og til at drive din forretning.
Ray Dalio er en meget klar og rationel tænker, og det bærer bogen også præg af i sine anbefalinger. Så den er supergodt struktureret, og det gør også, at du kan sætte dig ned og læse en fem til ti minutter og stadigt få nogle gode pointer med.
Bogens styrke er, at der er rigtigt mange forskellige principper.
Det bogen godt kunne have brugt lidt af var, at der i nogle tilfælde godt kunne være lidt mere historiefortælling omkring det og lidt mere eksemplificeret.
Nogle gange kan principper godt være lidt udefinerbare, eller i hvert fald ikke så konkrete at implementere, og det er bl.a. derfor at den tidligere boganbefaling ‘7 gode vaner’ er rigtig god. Det er netop, at der er nogle konkrete hands-on historier og erfaringer, som gør det nemt at sætte i kontekst, hvor en masse af principperne her er meget specifikke principper, hvor du ikke rigtigt bliver givet i en kontekst, men i højere grad selv skal finde ud af, hvordan det passer.
Det fungerer også fint, fordi det gør den ret letlæst og hurtigt læst, der er ikke noget unødvendigt, men samtidigt vil det for nogle læsere være lidt en ulempe, at der ikke bliver givet mere baggrundsinformation end der gør.
Lyt til ‘Principles’, indlæst af Jeremy Bobb samt bogens forfatter Ray Dalio.
Iværksætter
Min sidste anbefaling er ‘Iværksætter’ af Mads Faurholt og Lars Tvede, som begge to er tidligere gæster i podcasten.
‘Iværksætter’ er en rigtig god bog for dem, der ønsker at starte som selvstændige. Det er en af de bedste bøger, der er skrevet om det emne.
Det skyldes selvfølgelig, at det er skrevet med udgangspunkt i forfatternes egne erfaringer. De har stor erfaring og har startet mere end 30 virksomheder tilsammen, så de har meget viden på området. Desuden er det tilpasset den danske kontekst vi lever i.
Bogen handler både lidt om de personlige principper, der skal til, og hvad det er for en personlighedstype, og hvad det er for nogle personlige karaktertræk, du skal tillægge dig for at kunne lykkes som iværksætter.
Men selvfølgelig også med en masse hands-on konkrete erfaringer fra at skabe og drive virksomheder, som giver dig en værktøjskasse til, hvordan du kan tage din virksomhed igennem forskellige faser. Det er alt fra, hvordan du kommer op med den rigtige ide, hvilke strategier er gode, og til at få den rigtige forretningsidé, men også helt over til hvordan får du skabt et team, hvordan ruller du den her forretningside ud, og i det tilfælde at du får så meget succes med den at du får brug for at rejse kapital, så giver bogen også nogle gode konkrete råd om det.
Så man kan sige at bogen er en god bog, der på et relativt let forståeligt sprog beskriver de forskellige faser af at starte og drive en virksomhed, og hvordan du i sidste ende også kan få den ført frem til at den skal frasælges på et tidspunkt.
Lyt til ‘Iværksætter’, indlæst af Christian Engell.
Læs også: De 10 mest populære bøger om økonomi & business.
—
Mange tak til Bjørn Vestergaard Barfoed for det fine indlæg.
Lyt til ‘Rollemodellerne’ her og følg med på Instagram.