Dansk fantasy med @you.look.like.a.book

Halloween vibes i dansk fantasy med @you.look.like.a.book

Halloween vibes i dansk fantasy med @you.look.like.a.book
Foto: Marko Blažević

Halloween vibe i dansk fantasy

I anledningen af at det snart er Halloween vil jeg meget gerne anbefale nogle rigtig gode danske fantasybøger med Halloween vibe, som alle findes her på Mofibo.

Halloween vibe er for mig en stemning fuld af uhygge, mystik, gys og frygt. Et ubeskrivelig og ubehageligt mørke der kryber sig op langs dine ben. En kriblende fornemmelse, som du ikke ved, hvor kommer fra:  En iskold ridslen ned ad ryggen. Hårene der rejser sig på armene. En stor følelse af utryghed og uvished over hvad der kommer til at ske, hvem man kan stole på og hvem eller rettere hvilke væsner man kommer til at møde; det kan være lige fra hekse, zombier, spøgelser, varulve, dæmoner samt skabninger af den ondeste kaliber. Her er mine boganbefalinger, hvis du ønsker at komme i ægte Halloween stemning. Vi starter med fantasybøger for unge og voksne – og længere nede, for børn.

‘Skyggernes bog’ og ‘Blodarv’ af Haidi Wigger Klaris

Haidi Wigger Klaris er en sand mester til at skabe og fastholde en uhyggelig, gyseragtig og creepy stemning i alle sine bøger. Fx i ‘Skyggernes bog‘, hvor den kun 17-årige Ally for første gang i sit liv oplever overnaturlige hændelser og evner, spøgelser, der kommunikerer og smiler lumsk, hemmelige underjordiske gange og dødsensfarlige ritualer og hidkaldelser.

Også ‘Blodarv‘ er en total nervepirrende, uhyggelig, romantisk og overraskende pageturner. Den handler om Connor, der flytter til Mossy Creek, som viser sig at være den mest creepy by indhyllet i mystik med gys og skræmmende livagtige mareridt med mærkelige regler, strenge begrænsninger, store hemmeligheder og et utal af uforklarlige hændelser og forsvindinger. Hvad foregår der virkeligt i byen? Og hvem står bag det?

Lyt til Skyggernes bog‘, indlæst af Bolette Schrøder.
Lyt til ‘Blodarv‘, indlæst af Torben Christensen.

Læs også: De 10 bedste #BookTok anbefalinger

‘Af blod og støv’ af Julie M. Day

'Af blod og støv' af Julie M. Day

I ‘Af blod og støv‘ af Julie M. Day er der inkarneret uhyggelige Halloween vibes i Yaras kapitler, idet et hekseritual går helt galt, og Yara og hendes søstre pludselig må flygte over stok og sten. Det er en meget velskrevet, nervepirrende, intens fantasybog for unge og voksne med både magi, krystalkugler, heksebryg, spåkoner, tarokkort, kosteflyvning, skræmmende onde ånder, kropsbesættelser og mærkelige kranier med tegn på. Du kan slet ikke forudsige, hvad der kommer til at ske og sidder helt opslugt til sidste side er vendt. Bogen bliver sammenlignet med Game of Thrones. Der kommer i alt 4 bind i serien.

Lyt til Af blod og støv‘, indlæst af Suanne Bonde.

‘Langt væk fra Asgård’ af Thea Astrid

'Langt væk fra Asgård' af Thea Astrid 

Langt væk fra Asgård af Thea Astrid er en af de mest skræmmende fantasybøger, som jeg har læst for nyligt. Thea kan lave beskrivelser og stemningsbilleder, så mystikken og frygten strømmer ind i årerne på dig. Man kan sige, at det er et Stephen King-agtig take på nordisk mytologi. Der er makabre drømmesyn, mord og lemlæstelse, inkarneret ondskab og hævntørst.

Man ved ikke, hvem der er “frænde” og hvem der er fjende. Det er en helt ny, barsk, mørk og hjerteknusende fortolkning af, hvad der skete med Røskva og Tjalfe, før de mødte Tor og Loke. En pageturner fuld af overraskelser og karakterer, som man ikke lige glemmer. Bogen har lige været nomineret som Årets Danske Fantasydebutant.

Læs e-bogen ‘Langt væk fra Asgård‘.

Læs også: De 10 mest populære fantasybøger

‘Grå magi’ og ‘Heksens storm’ af Lene Krog

Den anmelderroste ‘Grå magi‘ og ‘Heksens storm af Lene Krog har i høj grad også Halloween vibe. Her er masser af mystik, magi, overnaturlige evner og gåder. Ikke mindst er et utal af meget skræmmende og klamme væsner: Lige fra hekse, magi, spøgelser, marlinger med særlige evner, soldater med rødglødende øjne, levende døde, der stinker af forrådnelse og farlige ånder fra maredybet. Vi møder også rendyrket ondskab i form af den ustoppelige Caris Bellis.

Dette er en meget velfortalt, fængende, neglebidende og uhyggelig bogserie, hvor jeg blev suget ind i handlingen allerede fra de første linjer. Spændingen eskalerer mere og mere. Der er total uforudsigelighed, men også en dejlig humor og supergode personskildringer, dialog og ping pong spil mellem karaktererne. Den sidste bog i serien udkommer i denne måned.

Læs e-bøgerne ‘Grå magi‘ og Heksens storm‘.

‘Ravnenes hvisken’ af Malene Sølvsten

Dansk fantasy med @you.look.like.a.book: Ravnenes hvisken af Malene Sølvsten

I ‘Ravnenes hvisken‘ af Malene Sølvsten er der en nervepirrende krimiagtig stemning helt fra begyndelsen, med skræmmende drømmesyn og forudsigelser om mord på rødhårede unge kvinder. Den vidunderlige hovedperson Anne kastes ud i en hel ny verden med spøgelser, poltergeist, blodmagi-og traktater, mord, jætteulve, frygtindgydende vildmænd og andre overnaturlige væsener.

Hvad foregår der? Kan Anne forhindrer mordene i tide eller vil alle de forfærdelige drømmesyn blive til virkelighed? Dette er en af de mest populære danske fantasybøger med nogle af de allerbedste personskildringer, jeg har læst. Karakternerne føles som ægte personer og bliver nærmest en del af ens eget liv.  Den første bog i serien har over 1200 ratings på Goodreads og er lige udkommet i 10. oplag. Der er fem bøger i serien.

‘Rosenholmtrilogien’ af Gry Kappel Jensen

I ‘Rosenholmtrilogien‘ af Gry Kappel Jensen kan man mærke, at der er noget ubehageligt “i luften” allerede i det første kapitel. Mystikken kommer krybende og øges betydeligt i løbet af historien, så meget så man sidder helt oppe i loftet af bare spænding og skræk med bankende hjerte. Man kan slet ikke regne ud, hvad der er i vente og man overraskes og forskrækkes gang på gang.

Serien handler om de 4 piger Victoria, Malou, Kamille og Kirstine, som går på den samme magikerskole og bliver gode veninder. De finder ud af, at en af eleverne på skolen, Trine, er blevet myrdet og de vil nu forsøge at finde ud af, hvem der dræbte hende. Men de har ingen anelse om det farlige eventyr, som de kommer ud på. Det er meget mere komplekst, farligt og alvorligt, end nogen havde regnet med. Denne serie er utrolig velskrevet, intens, medrivende, nervepirrende og fængende – og på højt skriveteknisk niveau. Den indeholder så mange lag, spændende historisk viden, nordisk mytologi og masser af magi, så man bliver blæst helt bagover. Den sidste bog i serien, ‘Natskygge‘, har lige vundet prisen som Årets Danske Fantasybog.

Lyt til Rosenholmtrilogien‘, indlæst af Rie Sørensen.

‘Skyggespil’ af Julie Midtgaard

'Skyggespil' af Julie Midtgaard - Forfatteren bag Sprækken til Luscuro

I den helt nye ‘Skyggespil‘ af Julie Midtgaard møder vi en verden fyldt med utryghed, uhygge, frygt og meget strenge regler. Vi befinder os på den onde Dronning Soras slot og det er hende, der laver alle reglerne og de skræmmende “skyggespil”. Man har ingen anelse om hvem man kan stole på. Ikke engang ens egne klassekammerater eller søskende. Dronning Sora har de mest ubehagelige og magtfulde overnaturlige evner, så hun fx er i stand til at skabe falske omgivelser, som virker helt ægte.

Bogen er så spændende, at man næsten ikke trækker vejret. Man overvældes af utryghed, frygt og stor bekymring for hovedperson Akelas liv og velbefindende. Det er som at være fanget i et skræmmende og meget creepy mareridt, hvor det eneste man ønsker er, at komme væk og vågne. Skyggespil‘ er en helt ny serie, af samme forfatter som har skrevet den prisvindende serie ‘Sprækken til Luscuro‘. Denne serie har fx vundet årets fantasybog og årets lydbog her på Mofibo i 2020.  Det er en supergod serie med en af de mest gennemførte worldbuilding, og den har sine helt egne skræmmende væsner og skabninger – fx rallere, sumphunde og de forførende og manipulerende lokkere.

Lyt til Skyggespil‘, indlæst af Susanne Bonde.

‘Ellekongen’ af Signe Fahl

Ellekongen af Signe Fahl - Det bedste danske fantasy

I ‘Ellekongen‘ af Signe Fahl følger vi den unge malkepige Karen, i 1700-tallets Danmark. Alt virker meget hverdagsagtigt, hårdt og trivielt. Men under overfladen lurer der en helt anden verden, som Karen ellers kun troede var en del af nogle gamle skrøner eller historier. I hverdagens tågespind lever der overnaturlige væsner – både dansende, forførende og dragende ellepiger og ellemænd, som er næsten umulige at modstå, hvis først man har kigget dem i øjnene. De er uforglemmelige og får magten over ens sind og følelser. Og der er skræmmende mosevæsner og dødsensfarlige ildvætter med deres helt egen forhistorie og agenda.

I denne bogserie fortrylles du fuldstændig af forfatterens skrivestil som om hun selv var en dragende ellekvinde. Den barske hverdag i 1700-tallets forandres til en nervepirrende, skræmmende, actionfyldt historie med kampen for at overleve og kæmpe mod det onde. Kan Karen vinde over væsnerne, eller er hendes dage talte?

Læs e-bogen Ellekongen‘.

Læs også: @you.look.like.a.book kommer med flere danske fantasyfavoritter

‘Næslandet’ af Eva Egeskjold

Næslandet‘ af Eva Egeskjold er en af de bedste episke fantasyserier, som jeg nogensinde har læst. Jeg blev helt blæst bagover af det totalt gennemførte og eventyrlige univers, de helt unikke væsner og alle karaktererne. Det er en kompleks, total gennemarbejdet, veltænkt, nervepirrende, rørende og barsk historie. Den har i høj grad har halloween vibes, idet den byder på nogle af de mest skræmmende og originale væsner, jeg nogensinde har læst om – fx de ulækre ovisulve, de stærke skelvogtere, de utiltalende men seje næslandshekse, som har fiskeagtige øjne og fiskeskæl, de dødsensfarlige radixkrigere og de klamme mosefolk.

Men de to karakterer, som vinder prisen for de mest creepy er Lucili (som ses på forsiden af bog 1). Hun er også rendyrket inkarneret ondskab og den mest frygtindgydende. Hun har enorme og meget ubehagelige evner. Der er ingen grænser for, hvor langt hun vil gå for at nå sit mål, og ydermere så har hun den mest creepy kropstilstand, som er helt unik og ekstrem fantasifuld. Den anden mest creepy karakter – hvad angår udseende, særlige evner, vaner og forhistorie – er Dagdrømmeren (som ses på forsiden af bog 2). Dette er full-blown episk fantasy, når det er allerbedst fyldt med alt, hvad et ægte fantasyboghjerte begærer.

Lyt til Næslandet‘-serien, indlæst af Mikkel Bay Mortensen.

‘Hvad jeg ved om Vinter’ af Mette Høppner Jakobsen

Hvad jeg ved om vinter af Mette Høppner Jakobsen

I ‘Hvad jeg ved om Vinter‘ af Mette Høppner Jakobsen handler det umiddelbart om gymnasieeleven Max’s store forelskelse i sin lækre klassekammerat Alice. Han er helt tryllebundet af Alice og vil gøre alt for at imponere hende. Men hvem er Alice i virkeligheden og hvad skjuler hun? Under overfladen lurer en stor hemmelighed, som ikke er helt uden omkostninger.

Der er alt fra dejligt venskab, hede kys, og sjove kaffestunder, til forbandelser, hekseri på kirkegårde, forsvundne børn, genopstående dyr og trylleformularer, der går helt galt. Det er en sød, finurlig, rørende, spændende og humoristisk ungdomsroman med et twist af hekseri, hvor siderne nærmest vender sig selv.

Læs e-bogen Hvad jeg ved om Vinter‘.

‘I månens skygge’ af Pernille Eyebye

I månens skygge‘ af Pernille Eybye handler om den 17-årige Luna. Hun er heks og hele hendes familie har overnaturlige evner, men desværre hviler der også en skræmmende forbandelse over familien. Den lyder “Enhver, der vover at elske en månekvinde vil dø i en ung alder”. Så Luna er fast besluttet på aldrig at lade nogen mand elske hende. Hun gør sit allerbedste for at virke kold og uinteresseret overfor det modsatte køn, selvom det er virkelig hårdt. Hendes bedste veninde synes, at hun bare skal være sig selv og glemme forbandelsen. Kan Luna holde sit løfte til sig selv? Eller må endnu en mand lade livet i en tidlig alder på grund af kærlighed til en månekvinde?

Dette er en total dejlig, nervepirrende, romantisk pageturner, hvor man bliver suget ind i handlingen allerede i de første linjer. Der er alt fra skræmmende dødsmareridt, den sejeste mest fantasifulde magi, forvandlinger, magiske kærlighedssten, humoristiske trylleformularer og en uhyggelig baggrundshistorie.

Lyt til I månens skygge‘, indlæst af Charlotte Schultz.

‘Død verden’ af Louise Haiberg

Død verden af Louise Haiberg

Den dystopiske serie ‘Død verden‘ af Louise Haiberg har i allerhøjeste grad halloween-vibe, idet hele verden er blevet overtaget af skræmmende og klamme zombier. Vi følger den superseje Nera, som i dagbogsform beskriver hændelserne og samtidig forsøger at bevare mindet om hvordan livet plejer at være, så det ikke går tabt.

Det er ren overlevelse og ingen kan føle sig trygge. Der er spænding, action, klamme, bloddryppende kampscener, men også venskab, sammenhold, forelskelse og hede saftige scener. Forfatteren er super god til at lave en overbevisende stemning, hvor man virkelig kan mærke uhyggen, frygten og desperationen. Man bliver helt revet med og må vide, hvad der sker. Der er fire bind i serien.

Lyt til Død verden‘-serien, indlæst af Tatjana Donovan Kruse.

Nu går vi videre til dansk fantasy for børn.

‘Vildheks’ af Lene Kaaberbøl

Vildheks af Lene Kaaberbøl - Bedste danske fantasybøger med halloweeb vibes

I ‘Vildheks‘ af Lene Kaaberbøl følger vi den helt almindelige Clara, som pludselig en dag bliver revet af en meget stor og mistænksom sort kat, hvorefter hun finder ud af at hun i virkeligheden er vildheks. En helt ny farefuld verden med magiske evner, overvældende heksetests, dødsensfarlige hajfugle, mord, blodsugende igler samt de super onde Kimæra og Bravita Blodsunge bliver nu Claras nye liv. 

Store hemmeligheder afsløres gradvist og Clara får et helt nyt perspektiv på tilværelsen, omgivelserne og dyrelivet. Clara kommer i hekselære hos sin moster langt ude på landet. Men kan hun nå at lære alle de vigtige hekseegenskaber, inden det er for sent? Serien kan læses fra ca. 11 år og opefter.

Lyt til ‘Vildheks‘-serien, indlæst af Stine Duus Svendsen.

‘Elverskud’ af Nicole Boyle Rødtnes

I ‘Elverskud‘-serien af Nicole Boyle Rødtnes, følger vi de tre søstre Birke, Rosa og Azalea. De ser umiddelbart almindelige ud, men i virkeligheden skjuler de på en stor, creepy og mørk hemmelighed. De er elvere, som er tvunget til at danse for at overleve. Mens de danser, suger de lidt af livskraften ud af menneskene og hvis de danser for længe, kan de faktisk dræbe menneskene.

De er ikke onde af natur, men forsøger at leve et så normalt teenageliv, som de kan. Men det er ikke helt let. Og det viser sig, at der findes andre overnaturlige væsner i naturen, som er langt mere skræmmende og magtfulde, end de er. Serien er en rigtig pageturner, som er meget velskrevet, nervepirrende og fyldt med overraskelser og hemmeligheder – så store og skræmmende, at man blæses helt bagover. Kan læses fra ca. 12 år og opefter.

Lyt til Elverskud‘-serien, indlæst af Karin Nordly-Holst.

‘Zombier vs. troldmænd’ af Thomas Arnt

Zombier vs. troldmænd af Thomas Arnt

Zombier vs. troldmænd‘ af Thomas Arnt er en eventyrlig, bloddryppende, dramatisk og humoristisk historie, hvor man suges ind i den makabre handling allerede i de første linjer.  Man ser nærmest historien som en film for sine øjne, og sidder neglebidende på kanten af stolen med koldsved på panden, og bekymrer sig om den katastrofale zombie-situation. 

Der er masser af spænding, action, seje troldmænd, magi og forvandlinger. Thomas Arnt har skrevet flere bøger som er perfekte til Halloween-boglisten – bl.a. også ‘Sådan bliver du et tjekket spøgelse‘, m.fl. De er alle illustreret med meget livagtige, intense og farverige tegninger.

Læs e-bogen Zombier vs. troldmænd‘, og Thomas Arnts andre børnebøger.

‘Hjemsøgt’ af Lone Halkjær

I den letlæste serie ‘Hjemsøgt‘ af Lone Halkjær bliver de mindste børn virkelig skræmt og der er inkarneret Halloween vibes. Selvom bøgerne kun er skrevet i lix 9, og henvender sig til børn fra 2-4. klasse, så indhylles man fuldstændig i den uhyggelige stemning og glemmer alt omkring sig. Hårene rejser sig på ens arme, det løber en koldt ned ad ryggen og man mærker virkelig både sin egen og karakternes frygt. Nogle gange glemmer man endda at trække vejret. Det kan godt tage nogle timer, før man er rolig igen med normal hjerterytme, for der er virkelig skruet op for gys-faktoren.

Der er hverdagsagtige situationer med en meget mistænksom og skræmmende hvid hund, som både virker truende og beskyttende. Der er ubehagelige, og meget creepy ritualer og tests på kirkegårde midt om natten med zombier, mumier og skeletter, som kommer op af jorden. Samt børn med så meget mørkeræd, at de ser syner…eller gør de?

Bøgerne ender ofte med et uhyggeligt twist. De kan læses enkeltvis og uafhængigt af hinanden, og har nogle supergode, livagtige og stemningsfyldte illustrationer af dygtige Rasmus Jensen. Der er 4 superspændende bøger i serien indtil videre.

Læs e-bøgerne i ‘Hjemsøgt‘-serien.

‘Mørke væsner 1: Tandtyven’ af Laura Helena Pimentel da Silva

Mørke væsner 1: Tandtyven af Laura Helena Pimentel da Silva

I den helt nye ‘Mørke væsner 1: Tandtyven‘ af Laura Helena Pimentel da Silva møder de to brødre Romeo og Luiz en helt ny version af tandfeen. Luiz har lige tabt sin rokketand og lægger den under hovedpuden. Men i stedet for at møde en sød, smilende og glad tandfe der lægger en mønt under puden, kommer der et farligt monster. Nemlig en stor, ildelugtende, skræmmende og grådig rotte ved navn El Raton listende midt om natten, og tager tanden uden at give stakkels Luiz nogle penge. Dette bliver begyndelsen på et meget spændende, nervepirrende og fængende, fantasifuldt og originalt eventyr, hvor man rives helt med af handlingen.

Det er både en uhyggelig, underholdende og hjertevarm pageturner for børn. Selvom sproget er enkelt, så er der ikke sparet på indlevelsen og seje effekter, så man virkelig kan mærke frygten. Denne historie har også halloween vibes og bør måske ikke læses lige inden sengetid. Den indeholder supergode illustrationer, som er meget livagtige, sjove, og stemningsfyldte, lavet af dygtige Frank Lau. Den er første bog i serien og jeg ved endnu ikke, hvilke uhyggelige mørkevæsner vi møder i de næste to bøger. Bogen er lix 22.

Lyt til Mørkevæsner 1: Tandtyven‘, indlæst af Marie Louise Cornelius.

Næste halloween-læsning

En helt ny bog, som jeg endnu ikke har læst, der også står min halloween vibe bogliste, er ‘Forbandet onsdag‘ af Ane Gudrun. Det er en YA-thriller med en snert af det overnaturlige, som lyder virkelig uhyggelig og creepy.


Jeg håber, at dette indslag kan inspirere til noget uhyggelig Halloween-læsning. Jeg har skrevet længere anmeldelser for næsten alle de nævnte dansk fantasy bøger på min hjemmeside: www.youlooklikeabook.blogspot.com, samt en kortere version på min instagram @you.look.like.a.book.

Bogbloggeren @you.look.like.a.book

Dansk fantasy med @you.look.like.a.book

Youlooklikeabook er bogblogger og cand mag. Hun startede egentlig sit boginstagram i januar 2020 for sin egen skyld. For at bevare og forevige sine læseoplevelser og essensen af de enkelte bøger. Hendes instagram var privat i de første 4 måneder.

Men efter en meget positiv og overbevisende henvendelse fra fantasyforfatter Haidi Wigger Klaris besluttede hun at gøre sin profil offentlig og springe ud i at blive rigtig bogblogger. Men hun havde aldrig troet, at det skulle blive sådan et vidunderligt og berigende eventyr samt at hun netop nu, efter kun 1 1/2 år er nomineret som årets bogblogger sammen med 15 andre. Det er en meget stor milepæl, som hun er utrolig glad, taknemmelig og rørt over. Hendes boginstagram betyder alt. Det er hendes store glæde i hverdagen.

Hun er vild med at dele sin bogglæde for fantasy med sine følgere, og at inspirere dem til nye gode læseoplevelser, møde andre med samme passion for fantasylitteraturen, og at skrive lange boganmeldelser. Ikke mindst er hun glad for at have kontakt med de danske fantasyforfattere, som hun gennem sine interviews også har mulighed for at lære bedre at kende, samt at få svarene på alle sine spørgsmål angående deres skriveprocesser, inspirationskilder, m.m. Youlooklikeabook laver også underholdende reels med boganbefalinger eller med nordisk mytologi og vikingetiden, samt booktalks om diverse temaer, såvel som at være vært for flere readalongs.

“Alle de søde mennesker og bogfællesskabet på instagram er
blevet en uundværlig del af mit liv”
fortæller Youlooklikeabook.

Vi takker Youlooklikeabook mange gange, for det inspirerende indlæg.

HUSK! Man kan stadig stemme på årets bogblogger 2021 her!
Afstemningen slutter d. 14. oktober, 2021.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *